Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Ahmet BAYSAL

22995 görüntüleme

HAYIRLARIN MÜHENDİSİ AHMET BAYSAL

 

Adı Bolu ile özdeşleşen büyük hayırsever İzzet Baysal’ın iş ve vakıf hayatı boyunca sürekli yanında olan ve hayırların Bolu’ya yönelmesinde önemli rol oynayan Ahmet Baysal, aynı zamanda Bolu’nun yetiştirdiği en önemli hayırseverlerden biridir.

 

Ahmet Baysal, 1929 yılında Bolu’da doğdu. İlkokulu Bolu’da, ortaokul ve liseyi Galatasaray Lisesi’nde bitirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 1952 yılında mezun oldu. Vatani görevini yedek subay olarak Çanakkale’de yaptı. Bu görevi sırasında yürüttüğü Şehitler Abidesi’nin kontrol mühendisliği, ilk mesleki çalışması oldu. Askerlik dönüşü -İzzet Baysal’ın isteğiyle- inşaat mühendisliği yerine döküm sanayisine yönelerek İzsal Döküm Sanayi AŞ’nin fabrikasında 1954 yılında işe başladı. Fabrikanın büyütülmesi ve işletilmesinde amcasının yanında yer aldı. Amcasının kurduğu İzsal’ın ülkenin en büyük fittings üreticisi olmasında aktif rol oynadı. Fabrikada yöneticiliğe başladıktan sonra uygulamaya koyduğu “işçilere teşvik primi sistemiyle” üretimin artmasını sağladı.

 

Döküm sanayisinde 3 yıl süren (1975-1978) ve İzzet Baysal’ın çalışma şevkini kıran grev sürecinde “üretimi korumak” için amcasıyla birlikte mücadele verdi. Türkiye ekonomisinde ve sanayisinde yaşanan sıkıntıların aşılması için dönemin etkili gazetelerinde fikirlerini cesurca açıkladı. 1979 yılında sektörün işveren örgütü olan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nda (MESS) yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Turgut Özal’ın yönetim kurulu başkanı olduğu sendikadaki yöneticiliği, yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle, bir yıl sürdü.Döküm sektöründe dönemin en büyük firması olan İzsal’ın 1994 yılında devri ile 40 yıl süren fabrika müdürlüğü görevini noktaladı. Amcasının birikimlerini bir vakıf aracılığıyla Bolu’ya yönlendirmesine önayak oldu. Kuruluşundan itibaren İzzet Baysal Vakfı’nın yönetiminde yer aldı. Bolu’nun köylerine sağlık evleri yapımıyla başlayan hayırlar dizisinin her adımında amcası İzzet Baysal’ın yanında yer aldı.

 

Vakfın en önemli eseri olan Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin kurulmasında ve Tıp Fakültesi gibi birimlerinin Bolu’ya kazandırılmasında dönemin siyasilerine karşı mücadele verdi. İzzet Baysal Vakfı’nın eğitimden sağlığa uzanan ve sayıları 135’i bulan yatırımların hayata geçirilmesinin her aşamasını bizzat takip etti. Büyük hayırsever İzzet Baysal’ın 2000 yılında vefatının ardından üstlendiği İzzet Baysal Vakfı’nın yönetim kurulu başkanlığı görevini halen sürdürmektedir. 

Babası Mehmet Baysal ve amcası İzzet Baysal’ın yolunda yürüyerek birlikte doğup büyüdükleri topraklara eşi Solmaz Baysal’la -özellikle eğitim alanında- önemli eserler kazandırdı. Bolu’da yardımseverlikleriyle tanınan anne ve babasının adına yaptırdığı Emine-Mehmet Baysal Lisesi, babaannesinin adıyla yaptırdığı Behiye Baysal İlkokulu eşiyle birlikte yaptırdığı Bolu Öğretmenevi, Bolu’daki üç liseye yaptırılan spor salonları, 1999 depremi sonrasında yapılan üç prefabrike okul binası ilk akla gelen hayırseverlik örnekleridir.

 

Emineana ve Kadriyeana anaokulları ise hayırsever annesi ile Cumhuriyet döneminin ilk öğretmenlerinden olan kayınvalidesi adına eşiyle yaptırdıkları Bolu’ya son armağanlarıdır. Mücadele ve başarılarla dolu bir iş hayatının ardından amcası gibi kendini hayır işlerine adayan Ahmet Baysal, birçok kurum ve kuruluş tarafından taltif edildi: Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu’da eğitim ve sağlık hizmetlerine katkılardan dolayı 2003 yılında “onursal doktora” unvanı; Bolu Belediye Meclisi 2008 yılında, Bolu’ya yaptığı yatırımlardan dolayı takdir belgesi verdi. Aynı yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. 2009 yılında, Bolu’ya yönelik yatırım ve çalışmalardan dolayı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından İzzet Baysal Sosyal Sorumluluk Ödülü ile ödüllendirildi. Mudurnulular Derneği tarafından 2014 yılında onursal üyelik, Galatasaraylılar Kültür Sanat ve Spor Derneği tarafından 2015 yılında yılın kültür adamı seçildi. Bolu Belediyesi tarafından şehrin bir bulvarına ismi verildi.

“Hayırların Mühendisi” ismiyle hayatı kitaplaştırılan Ahmet Baysal’ın, kendine has üslubuyla kaleme aldığı hikâyelerinden oluşan “Kırmızı Fırıldak” isimli bir de kitabı vardır.