Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“SAĞLIKLI YAŞAM DURAĞI” AÇILDI

“SAĞLIKLI YAŞAM DURAĞI” AÇILDI
Bolu Belediyesi ve Bolu İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan, 3-9 Eylül “Halk Sağlığı Haftası” kapsamında halk sağlığının ve koruyucu hizmetlerin önemini vurgulamak amacıyla “Sağlıklı Yaşam Durağı” açılışı yapıldı.


Haber: ASLI AKIŞ

Açılışa, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Büşra Deligöz, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Balcı, sağlık müdürlüğü personeli ve vatandaşlar katıldı.

3-9 Eylül “Halk Sağlığı Haftası” etkinlikleri kapsamında “anne ve çocuk sağlığı” teması ile İhsaniye Mahallesi İsmetpaşa caddesinde “Sağlıklı Yaşam Durağı” açılışı gerçekleştirildi.

Açılışta ilk olarak Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Büşra Deligöz bu haftanın anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Deligöz; “Sağlık dediğimizde fiziki, ruhen, bedenen ve sosyal olarak tam bir iyilik halinin olmasından bahsediyoruz. Bunun sağlanabilmesi için sadece tedavi edici hizmetler değil bir yandan da koruyucu hizmetlerin de üzerinde durmamız gerekiyor. Birinci basamak sağlık hizmeti olarak sunmuş olduğumuz hizmetleri koruyu sağlık hizmetleri olarak sunmaktayız. Bakanlığımız belirlemiş olduğu tema anne ve çocuk.

“GEBE TANISI ALMIŞ KİŞİLERİN AİLE HEKİMLİKLERİNE GİTMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Sağlığın daha iyiye gitmesi ve geliştirilebilmesi amacıyla 15-49 kadın izlemlerini aile hekimliklerinde yılda iki kez yapmaktayız. Evlilik öncesi raporlarımızı verirken yine sağlıklı bir aile yapısı oluşturmak için danışmanlık hizmetlerimiz bulunmakta. Gebe tanısı almış olan herkesin önce aile hekimliklerine gitmesi çok önem arz etmektedir. Zira riskli bir durum olduğu için karşılaşılabilecek tüm tedavi ve tanı konusunda erken tanıda müdahaleler önem arz ediyor.

“ANNE DOSTU HASTANE UYGULAMAMIZ BULUNMAKTA”

Daha sağlıklı ve kaliteli bir ortamda doğumlarını sağlayabilmek ve takiplerini yapabilmek amaçlı Anne dostu hastane uygulamamız bulunmakta. Bolumuzdaki tüm hastaneler anne ve bebek dostu hastaneleri ve aynı zamanda altın bebek dostu ildir. Bununla birlikte lohusa izlemlerimiz aile hekimlikleri ve hastanelerimizde 3 kez olmak üzere toplamda 6 kez yapılması gerekiyor.

“ÜCRETSİZ DEMİR VE D-VİTAMİNİ DESTEĞİ SAĞLAMAKTAYIZ”

Bebeklerimiz için topuk kanı taramamız bulunmakta. Bu tarama ileri hem zeka gerili hem de ileride yaşayabilecekleri kötü rahatsızlıklara erken bir tespit olması amacıyla bazı hastalılar konusunda taramalarımızı gerçekleştiriyoruz. Gebelerimize aile hekimliklerimizde ücretsiz olmak üzere Demir ve D-Vitamini desteği sağlamaktayız.

“ÇOCUKLARIMIZ İÇİN OKUL SAĞLIĞI PROGRAMIMIZ VAR”       

Okul sağlığı programımız var. Çocuklar üzerinde ilk bir yılda 9 kez daha sonrasında 6 yaşına kadar da 17 kez ve daha sonra 19 yaşına kadar her yıl olmak üzere aile hekimliklerinde izlemlerimiz ve taramalarımız yapmaktayız. Okul sağlığı programımız kapsamında okul çevresi sağlığı için beyaz bayrak, iyi bir beslenme ortamı sağlandığı okullarımızda beslenme okulları sertifikası veriyoruz.

“BEBEKLERİN ANNE SÜTÜ İLE BESLENMESİNİ SAĞLAMALIYIZ”

Çocuk güvenliğinin sağlanmaması ile ilgili bir programımız var. Bununla ilgili danışmanlıklarımızı da aile hekimliklerimiz tarafından vermekteyiz. Aslında en önemli şey hiç unutmamamız gereken beslenme konusunda bebeklerin doğar doğmaz anne sütü ile beslenmesini sağlamak. En az 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini öneriyor 2 yaş ve üstüne doğru da ek besinler ile emzirmenin devam etmesini istiyoruz. Sağlıklı yaşam, hayat tarzımızın biraz daha sağlıklı olmasına yönelik değişiklikleri gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

“HAYIRLI OLSUN”

Büşra Deligöz’ün ardından Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Balcı, sağlıklı yaşam durağı açılışını hayırlı olması temennisinde bulundu.

“FARKINDALIK YARATMAK İÇİN ORTAYA ATILMIŞ BİR FİKİR”

Son olarak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Belediyesi olarak sağlıklı yaşamı öne çıkarmak için teşvikte bulunduklarını belirterek; “Sağlıklı yaşam durağı” farkındalık yaratmak için ortaya atılmış bir fikir. Bence de güzel oldu. Sağlık Bakanlığımız, hekimlerimiz sadece hastalıktan sonra tedavi değil önleyici çalışmalar ile ilgili de önemli değerlendirmeler yapıyorlar. Bizde bunu takip ediyoruz. Sağlıklı yaşam durağı vesilesi ile anne çocuk sağlığı vurgusu ile yapıldığını öğrendim. Özellikle bu sigara tüketiminin yaygınlaşmaması konusunda hep birlikte katkı vermemiz gerekiyor. Sağlıklı yaşamı öne çıkartmak için biz de belediye olarak bisiklet kullanımını ve sağlıklı yaşam için yürüyüşlere teşvik etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.