Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“KÖTÜ SENARYO BEKLEMİYORUM”

“KÖTÜ SENARYO BEKLEMİYORUM”
İlimizde faaliyet gösteren inşaat sektörünün önemli temsilcilerinden Alemdar İnşaat’ın sahibi Abdullah Alemdar, sektöre ilişkin yaptığı açıklamalarda, “Seçimden sonra kötü bir senaryo beklemiyorum” dedi.

Alemdar İnşaat olarak inşaat sektöründe başarılı çalışmalara imza atan Abdullah Alemdar, sektöre ve seçimlerden sonra beklentilere ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamasında ilk olarak kobilere destek paketine değinen Abdullah Alemdar, “Bu paket piyasa açısından memnuniyet verici bir paket. Fakat burada şöyle bir sınırlandırılma getirildi: 25 milyon cironun üstündeki firmalar bundan faydalanamıyor. 25 milyona kadar olan firmalar bundan faydalanabiliyor. Ama gerçekte kobi tanımının içerisinde yanılmıyorsam 80-100 milyona kadar olan firmalar kobi olarak adlandırılıyor. Şimdi kobi tanımı yaparken 80-100 milyon olarak yapıp da kredi limitini 25 milyonla sınırlandırdığın zaman 25 milyonun üzerinde yıllık cirosu olan firmalar zor duruma geliyor. Yani şu anda o krediden faydalanamayan firmalar var. Bunlardan bir tanesi de biz olduk. Bunun bir şekilde düzeltilmesi gerekiyor. Bunu da siyasilerden bekliyoruz şu anda inşaat sektörü olarak” diye konuştu.

“BÜTÜN İHTİYAÇLAR ÖTELENİYOR”

Açıklamasının devamında “Şu anda bizim en büyük problemimiz seçim” diyen Alemdar ayrıca, “Şayet önümüzde bu seçim olmasaydı benim şahsi kanaatim biz bu dalgalanmayı, bu iniş çıkışları yılsonu itibariyle bitirmiş olurduk. Çünkü doların sabitlenmesi zamanına bakarsanız Ekim-Kasım ayları gibi dolar belli bir düzeye oturmuştu. Dolayısıyla eğer önümüzde bir seçim olmasaydı bu yılsonuna kadar faizlerde de düşüşü görecektik. Fakat seçim olduğu için herkes her şeyini şuanda seçimden sonrasına diye endekslemeye başladı. Bütün ihtiyaçlar öteleniyor. Ötelendiği süre içerisinde de, ekonomide bir kural var. Paranın ekonomide çok olmasından ziyade paranın dönüş hızı önemlidir. Yani şimdi siz parayı çok verirseniz ekonomiye enflasyon yaratırsınız. Ama aynı parayı hızlı döndürürseniz ticarette büyümeyi sağlarsınız. Sirkülasyonu sağlayamıyoruz şu anda. Niye çünkü herkes seçime endekslendi” dedi.

“KÖTÜ SENARYO BEKLEMİYORUM”

Seçim sonrası için kötü bir senaryo beklemediğini belirten Abdullah Alemdar, yaklaşık 6 aydır, 1 yıldır ev almayı erteleyen, yatırım yapmayı erteleyen insanlar olduğunu belirterek şunları söyledi: “Şimdi geçmiş dönemde faizden, dolardan, altından da belli bir gelire ulaşan insanlar var. Bu anlamda belli bir stabiliteye ulaşmış durumdayız. Artı faizlerde de eğer bir miktar düşüşler olursa otomatikman bu yatırıma dönecektir. Bu kısır döngü de bitektir. Yani paranın dönüş hızı artacaktır ve otomatikman piyasalar bir anda açılacaktır diye düşünüyorum. Ha kötü senaryo yazanlar var. Kötü senaryo yazanlar bir kere önce kendilerine kötülük ediyor. Yani bu ülkede doların, avronun 10-12 lira olması kime ne fayda sağlar, Faizin yüzde 40 olması kimseye fayda sağlamaz. Ben ticaret yapıyorum, bana sağlamıyor, eğer sağlayan birisi varsa bilemiyorum. Ben kötü senaryo düşünmüyorum, seçim sonucu ne olursa olsun. Ben seçimden sonrasının iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü bekletilmiş, biriktirilmiş bir talep var şu anda. Bu talep mutlaka harekete geçecektir diye düşünüyorum.”

“DAHA GÜZEL GÜNLERİN BAHARLA BİRLİKTE BİZİ BEKLEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Alemdar İnşaat sahibi Abdullah Alemdar açıklamalarında son olarak ise, seçimlerin bir beklenti doğurduğunu ve bu beklentinin de piyasada paranın dönüş hızını yavaşlattığını söyleyerek, “Fakat iki seçim arasında bir fark var. 24 Haziran’da yaptığımız seçimler öne alınan seçimlerdi. 24 Haziran’da yapılan seçimler ekonominin, daralmanın, sıkışmanın görülmesi ve bunun daha büyük sonuçlar sebep olmaması açısından hükümet tarafından öne alındı. Seçimle birlikte seçim sonrasında da ekonomideki o dalgalanmayı yaşadık. Fakat bu seçimde olağandışı bir durum yok. Bu seçim olması gereken tarihte olan bir seçim. Ve bu yerel seçim, genel seçim değil. Dolayısıyla ekonomide o dalgalanmadan sonra geçen şu anda 7. ayını yaşıyoruz. Yaklaşık Mart’a kadar da bunun 9. 10. ayını yaşamış olacağız ve yeterli bir süredir bu süre. Bu süre yaşandığı için burada ben bir önceki seçim gibi kötü bir senaryo beklemiyorum. Yani bir önceki seçimin zaten öne alınmasının sebebi o kötü senaryodan dolayıydı. O senaryo gerçekleşecek bir senaryo idi, beklenen bir senaryo idi ve o senaryo seçimden önceye kalmasın diye seçim öne alınmıştı. Ve o seçim akabinde zaten hemen kendisini gösterdi ve biz onu yaşadık. Önümüzdeki dönemde ben seçimden sonrası için inşallah daha güzel günlerin baharla birlikte bizi beklediğini düşünüyorum, seçim sonucu ne olursa olsun” ifadelerini kullandı.