Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“GERGEDAN VİRÜSÜ VEYA GERGEDAN GRİBİ DİYE BİR ŞEY YOK!”

“GERGEDAN VİRÜSÜ VEYA GERGEDAN GRİBİ DİYE BİR ŞEY YOK!”
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü İzzet Baysal Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Hekimi Dr. Pınar Turan kafaları karıştıran grip vakaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr. Pınar Turan, son haftalarda Avrupa’ da ve Kuzey Yarım Küre’de yer alan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de grip olan hasta sayılarında artış olduğunu ve ülkemizde dolaşımdaki baskın grip virüsü İnfluenza A virüsü olduğunu belirtti. Dr. Turan, bununla birlikte grip benzeri hastalıklara neden olan diğer solunum yolu virüsleri de dolaşımda yüksek düzeyde yer aldığını söyledi.

Grip sezonu başlarında soğuk algınlığına (nezle) neden olan Rhinovirüs baskın seyretmektedir. Rhino; burun ile ilgili demektir. Rhinovirüs burunda hastalık yapan virüstür ve nezle yapar grip yapmaz. Tercüme ederken burunla ilgili virüs yerine gergedan virüsü olarak yanlış tercüme edilmiştir. Bu isimlendirme doğru değildir. Gergedanın İngilizcesi “rhinoceros”tur, ama virus adını burunla ilgili anlamına gelen rhinodan almaktadır dedi. Dolayısıyla gergedan gribi veya gergedan virüsü diye bir tanımlama olmadığını belirtti.

“NEZLE İLE GRİP KARIŞTIRILIYOR”

Uzman Doktor Pınar Turan nezle burun akıntısı, hapşırık, öksürük, hafif baş ağrısı ve hafif ateş ile seyreder ve kendiliğinden geçtiğini ifade ederek; “ Grip ise genellikle çok yüksek ateş, yaygın kas ağrısı, vücutta kırılma, baş ağrısı, akciğerde sıkıntı olması halinde öksürük ve nefes darlığı ile seyreder ve kişiyi yatağa düşürür” dedi.

“RİSKLİ GRUPLARA DİKKAT”

Grip için risk grubundaki kişiler; 2 yaş altı ve 65 yaş üzeri, bakım-huzurevi sakinleri, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer hastalığı, astım ve kronik akciğer hastalığı, gebe, şeker ve nörolojik hastalığı olanlar, aşırı kilolu kişiler, sağlık çalışanları ve 6-18 yaş arası olup uzun süre aspirin kullananların Ekim-Aralık aylarında grip aşısı olmaları ve grip belirtileri ortaya çıktığında doktora başvurması ve tedavi alması önemlidir.

Dr. Turan risk grubu dışındaki kişiler istirahat, bol sıvı, gerektiğinde ateş düşürücü alarak hastalığı atlatmaya çalışmalı ancak 3 gün içinde semptomlar da gerileme görülmezse doktora başvurulması gerektiğine dikkat çekti.

TEDAVİ VE KORUNMA

Mevsimsel grip; virütik bir hastalık olmasından dolayı antibiyotiklerin bir işe yaramayacağı akılda tutulmalıdır.

Antiviral ilaçlar ise sadece hastanede yatacak kadar ağır olan vakalarda ve risk grubundaki kişilerde kullanılmalıdır.

Gripten korunmak için; kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durulmalı, hasta kişiler ile temas etmemeye, sarılmamaya ve tokalaşmamaya çalışılmalı, eller sık sık yıkanmalı, öksürme ve aksırma sırasında ağız kağıt mendil ile mendil yoksa kolun iç yüzü ile kapatılmalıdır.