Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“BU ÇOCUKLARA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

“BU ÇOCUKLARA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Bolu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit, Bolu’da 21 koruyucu aile ve bakım altında 29 çocuğun olduğu söyledi. Koçyiğit; “Bu çocuklara hep birlikte sahip çıkacağız Çünkü bu çocuklar bizim geleceğimiz” dedi.

ÖZEL HABER: ASLI AKIŞ

Öz anne babası tarafından bakımları yapılamayan koruma altına alınmış çocukların bu toplumun çocukları olduğunu vurgulayan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit; “ İmkânı olan Bolulu gönlü kalbi güzel insanlara koruyucu aile olma konusunda istirhamda bulunuyorum bu çok önemli bir vazife” diye konuştu.

KORUYUCU AİLE NEDİR?

İl Müdürü Bekir Koçyiğit  “Koruyucu Aile” uygulamasının tanımını yaparak; “Koruyucu aile çeşitli nedenlerle öz ailesinin yanında bakımı yapılamayan, devlet tarafından koruma altına alınan ve ailelere teslim edilen bir sistem. Bu sistemde özellikle öz bakımları anneleri, aileleri tarafından yapılamamış devlet tarafından da koruma altına alınmış çocukların kalması için devletimizin son yıllarda özellikle 2013’den sonra yurtlar ve yuvaları tamamen kaldırdıktan sonra geliştirdiği, bizim tarafımızdan da önemsenen belki sevgi ve çocuk evlerinden daha da önemli bir sistem” şeklinde konuştu.

BOLU’DA KAÇ KORUYUCU AİLE VAR?

Sıcak bir aile ortamında çocukların yetişmesinin hedefleri olduğunu ifade eden Bekir Koçyiğit; “Bolumuzda 21 koruyucu ailemiz 29 tane de koruyucu aile yanında çocuğumuz var. Şunu iftiharla söyleyebilirim ki; evlerde kalan çocuk sayısından daha fazlasını koruyucu ailelilerin yanına yerleştirdik. Çocuk evlerindeki uygun olan çocuklarımızın hemen hemen tamamının koruyucu aile tarafından yetiştirilmesi, o sıcak yuva ortamında anne şefkati ile yetişmesi bizim ana hedefimiz. Uzman arkadaşlar ile birlikte bu çalışmayı en iyi şekilde yürütüp evlerdeki çocuklarımızı da koruyucu aileler ile buluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

“HEDEF KÜÇÜK YAŞTAKİ ÇOCUKLARIMIZ”        

Bekir Koçyiğit, koruma altına alınan çocukların yaş aralığı hakkında bilgiler vererek; “18 yaş altı çocuklarımız koruyucu ailelere yerleştirilebiliyor. Ama bizim burada asıl hedeflediğimiz kitle küçük yaştaki çocuklarımız. Onlar küçük yaşta koruyucu aileler ile birlikte yaşadıkları zaman aile ortamları, yaşam tarzları ve hayata bakış açıları değişiyor. Öz Anne ve babaları tarafından bakımları düzgün bir şekilde üstlenilemediği için biz onları daha uygun aileler ile buluşturuyoruz bu da çocuğun geleceği açısından gerçekten çok önemli ve olması gereken hizmetlerden bir tanesi” dedi.

“KORUYUCU AİLE OLMAK İLE EVLAT EDİNMEK FARKLI”              

Koruyucu aile olmak ile evlat edinmek arasındaki farkı anlatan İl Müdürü Bekir Koçyiğit; “Kamuoyunda evlat edinmek ve koruyucu aile olmak çok birbirine karıştırılıyor. Evlat edinme, evlat edinilecek çocuklar ile ilgili biyolojik ailenin çocuğu ile hiçbir irtibatının bulunmaması gerekir. Yani anne babası vefat etmiş, annesi babası tarafından terk edilmiş ancak annesi babası henüz tespiti yapılamamış veya anne babalardan biri vefat etmiş diğeri ben artık çocuğuma bakamıyorum bunu da evlat edinmek üzere vermek istiyorum derse bunu da yasal bir zemin üzerinden yaparsa evlat edinilebilir.

“BU ÇOCUKLARA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Koruyucu aile tamamen farklı.  Öz anne babası tarafından bakımları yapılamayan koruma altına alınmış çocukların kısa ve uzun vadede bir aile yanına yerleştirilmesi. Burada asıl istediğimiz şu; bu çocuklar bizim çocuklarımız. Bu çocuklarımızın anne- babalarını seçme gibi bir hakları yok ve onlar bu toplumun çocukları. Biz bu çocuklara hep birlikte sahip çıkacağız. Çünkü bu çocuklar bu toplumda yaşayan herkesi çocukları ile birlikte aynı okullarda okuyup, aynı parkları, sokakları paylaşacaklar. Eğer biz bu çocuklara sahip çıkmaz isek bu çocuklara başkaları gayriyasal olarak sahip çıkacak. Toplum içinde ileride bunlar önemli ölçüde tehlike oluşturacaklar. Ama biz fedakârlık yaparak, elimizi taşın altına koyarak, kapılarımızı bu çocuklara açarak, bu çocukların bu topluma faydalı olması, devletine milletine, dinine diyanetine sahip çıkması için hep beraber gönlü çocuk sevgisi ile dolu olan ailelerimizin kapılarını açmasını istiyoruz. Gelecekte gönül rahatlığı ile biz bu çocuk ile büyüdük, okuduk ve bu devlete, millete hizmet etmek için yola çıktık diyebileceğiz.  Kendi öz çocuğu olduğu halde koruyucu aile olan çok fedakâr ailemiz var. Bunlar gerçekten elleri öpülesi aileler. Kamuoyunda da bu farkındalığı oluşturtmalıyız. Çünkü bu çocuklar bizim geleceğimiz. O yüzden ben Bolulu gönlü kalbi güzel insanlara imkanı olan, ailesinden istek ve talebi olan ailelerimizin özellikle koruyucu aile olma konusunda istirhamda bulunuyorum bu çok önemli bir vazife” ifadelerini kullandı.

“KORUYUCU AİLE OLMANIN YASAL PROSEDÜRLERİ VAR”

“Koruyucu aile olmanın yasal prosedürleri olduğunun altını çizen Koçyiğit; “Çocuklarımız zaten mağdır ve ikinci kez ailelerin yanına gittiği zaman zorluk yaşamaması adına koruyucu aile olacak aileleri uzman arkadaşlarımız aracılığı ile öncelikle araştırmasını yaptırıyoruz. Aile fertlerinin içerisinde anne, baba varsa kardeşin benimsemesi gerekir. Biz koruyucu aile olabiliriz diyen ailelerde çocuklarda dahil olmak üzere evde herkesin bunu kabullenmesi gerekir ki; yeni gelecek çocuk çok rahat bir şekilde adapte olsun, o sevgi karşılığını bulsun. Onların içerisinden birinin gönüllü olmaması demek çocuk üzerinde yeni travmaların oluşmasına sebep olacaktır. Biz buna çok dikkat ediyoruz.  Ayrıca belirli bir ekonomik yeterliliğinin olması gerekir” dedi.

KORUYUCU AİLE BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Koruyucu aile olmak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne şahsen başvurmanın yanı sıra müracaatların nasıl gerçekleştiği bilgisini veren Koçyiğit; “Koruyucu aile olmanın iki türü var. Birisi gönüllü koruyucu aile diğeri bizim ekonomik olarak desteklediğimiz koruyucu aile sistemi. Eğer aile ben tamamen gönüllü olmak istiyorum derse o çocukları yine onların yanına incelemeleri neticesinde yerleştirebiliyoruz. Onun dışında çocuklarımıza, ailelerimize katkı sağlıyoruz ama bu onların yaptıklarının yanında çok küçük kalır. Bizim incelemesi araştırmamızdan geçtikten sonra 25-65 yaş aralığında evli veya bekar herkes müracaat edebilir. Bakanlığımız koruyucu aile olmak istiyorum modülü üzerinden e- devlet üzerinden, bize ya da çocuk koordinasyon merkezimize yapabilirler. Ben koruyucu aile olmak istiyorum dedikten sonra bizim arkadaşlarımız canı gönülden o kapıyı çalacak ve onlara yardımcı olacaklardır” şeklinde konuştu.