Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNİN EN KAPSAMLI YAPILANDIRILMASI”

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNİN EN KAPSAMLI YAPILANDIRILMASI”
Bolu Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mustafa Turan, 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yapılandırma Kanunu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yapılandırma Kanunu ile vatandaşın, devlete olan vergi ve diğer borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili konuşan SGK Bolu İl Müdürü Mustafa Turan, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı yapılandırılması, bu fırsatı kaçırmasınlar” dedi.

SGK Bolu İl Müdürü Mustafa Turan 2000 yılından kalan çok küçük borçların, faizlerle katlanarak çok büyük meblağlara ulaştığına dikkat çekti. Turan açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “7143 sayılı yasa ile vatandaşların devlete olan borçları yapılandırıldı. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlar da yapılandırıldı. Sigorta primleri, Bağ-Kur primleri, isteğe bağlı primler, topluluk sigortası primleri, idari para cezaları, doğum borçlanmaları, askerlik borçlanmaları, bütün kamu kurumuna olan borçlar yapılandırılıyor. Biz de bu kapsamda yapılandırma çalışmalarına başladık. Bunu duyuruyoruz çünkü çok önemli, bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı yapılandırılması. Vatandaşlarımız, kuruma olan borçlarını yapılandırmaya müracaat ettikleri takdirde, peşin seçeneğini seçtiklerinde, tahakkuk etmiş olan faizlerin” %90’ından kurtuluyorlar. Bu faizleri önce, üretici fiyat endeksi verilerine göre düzenliyoruz. Vatandaşımız bunu ‘ben peşin ödemek istiyorum’ derse, bu güncellediğimiz faizin de %90’ını siliyoruz. Anapara + %10” faizle beraber bu borçları kapatıyoruz. Bir vatandaşın 90’lı yıllardan kuruma borcu var, bugüne kadar ödenmemiş, vatandaşımızın anaparası 200 TL, ama faizlerle beraber bu miktar 7.000-8.000 TL’ye kadar çıkmış. O vatandaşın bu fırsatı kaçırmayıp, ‘kuruma olan borçlarımı yapılandırmak istiyorum’ demesi halinde, biz bunun hesaplamasını yapıyoruz. 4.000-5.000 TL faizin tamamından kurtuluyor.

“80.000 TL BORÇ 14.000 TL’YE DÜŞTÜ”

Daha önce çıkmış olan ek 19. maddeye göre, Bağ-Kur prim borçları olan vatandaşlarımızın borçlarını silmiştik. Onları, eğer ihtiyacı olması halinde, emekli olabileceğine kanaat getirirse, ‘askerlik borçlanması’ gibi borçlanarak ödeme yapabiliyorlardı. Bu durumda çok büyük meblağlar çıkıyordu. Mesela bir vatandaş, bu yapılandırma çıkmadan önce gelip ‘ben sildirmiş olduğum Bağ-Kur borcumu ödemek istiyorum’ dediğinde hesaplıyorduk ve 100.000 TL gibi borçlar çıkıyordu vatandaşımıza ve bunları ödemekte de zorlanıyorlardı. Ancak bu yapılandırma ile beraber, geçenlerde bir yapılandırma yaptık; 80.000 TL’lik borç, 14.000 TL’ye düştü. Vatandaşımız parasını ödedi, müracaat etti ve maaşını bağladık. Yapılandırma öncesinde başvurmuştu fakat 80.000 TL’lik borcu ödeyemem dedi ama yapılandırma ile beraber borcu ödedi ve emekli oldu. Bu şekilde bize borcu olup da hizmetlerini sildiren esnafımız varsa, bu fırsatı kaçırmasın. Özellikle eski borçlar; 2000 yılı öncesi borçlar için müthiş indirimler getiriyor. 2008 ve yakın tarih olan borçlar için, faizleri çok düşük olduğundan onları çok etkilemiyor ama 2000 ve öncesi gecikme zammı yüksek olan borçlar için müthiş bir imkân getiriyor. Vatandaşlara çağrımız, son başvuru süresi 31 Temmuz’a kadar müracaat etsinler.

“DÜZCE VE BOLU ESNAFI BİR AN ÖNCE BİZE MÜRACAAT ETSİNLER”

Vatandaşımız, peşin ödeyemiyorum, benim gücüm yok’ diyorsa, isterse biz 6 ay, 8 ay, 12 ay ve 18 ay taksit yapabiliyoruz. Faizlerini üretici fiyat endeksi üzerinden güncelliyoruz. Bazı katsayılarımız var, katsayılar oranında yeniden bir faiz uygulayarak taksit yapabiliyoruz. 6 ayı seçen bir vatandaşımız, 12 ay ödeyecek. 1 ay prim yatıracak, 1 ay yatırmayacak ve bu şekilde 12 aya kadar kapatabilecek. 18 ay seçen bir vatandaşımızda, 36 aya kadar bu taksitlerini ödeme imkânına kavuşacak. İlk ödeme süresi 31 Ağustos’ta sona erecek. Müracaatlar 31 Temmuz’da sona erecek. Belediyeler ve diğer kamu kurumlarının borçları 144 aya kadar taksit yapılabilecek. Onların müracaatlarına gerek kalmadan biz kendimiz yapacağız. Buradan çağrımız; özellikle Düzce daha önce Bolu’ya bağlıydı biliyorsunuz. 2006’da biz Düzce’yi devrettik, Düzce Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü açıldı. Düzce’nin 2006 öncesinde bizde dosyaları bulunanların borçları olabiliyor, o şekilde 17.000 tane dosya var. 2006’nın 7.ayından sonrası Düzce’ye devredilmiş, oraya ödeme yapıldı ama 2006’nın 7. ayının öncesi bizde. Bu şekilde bizde borcu olup da, bugüne kadar müracaat etmemiş Düzceli esnaflarımıza da sesleniyorum; onlar için büyük bir avantaj çünkü onların borçları, anaparaları düşük ama bugüne kadar ödenmediği için faizlerle yükselmiş. Mesela anaparası 300 TL olan borçlar, faizlerle beraber 10.000 TL’ye kadar çıkmış, onların müracaat etmesi halinde 300-350 TL ödeyerek bu borçlardan kurtulma şansları olacak. Buradan çağrımız; Düzceliler bir an önce bize müracaat etsinler, aynı şekilde Bolu esnafı da borcu olup olmadığına bakmadan gelip bir sorsunlar. ‘Benim borcum yoktur’ demesinler. Ödemeyi unuttuğu bir borcu olabilir insanların. Gelsinler bir sorsunlar, biz herkese ulaşamıyoruz, maalesef bazen insanların adreslerini bulamıyoruz. Gönderdiğimiz tebligatlar geri geliyor. Dolayısıyla tebligatlar ellerine geçmedikleri için, vatandaşlar borçtan haberdar olamıyor. Borçlarının olmadığını sanıyorlar. Bu şekilde küçük borçlar zamanla, faizle yükseliyor. Onun için vatandaşlar bir an önce Bağ-Kur’a, Vergi Dairesine, SSK’ya müracaat etsinler, borçları olup olmadığına baksınlar.

“BEKLEDİĞİMİZ İLGİYİ GÖREMEDİK”

Biz şuana kadar Bolu’da istediğimiz müracaatı alamadık. Bunun nedeni nedir bilemiyorum. Son güne mi bırakıyorlar? Böyle bir alışkanlığımız var. Ha bugün yaparım, ha yarın yaparım derken son gün geliyor, yoğunluk oluyor, sıkışmalar oluyor. İnternet üzerinden ve posta yoluyla da yapılabiliyor. Gelme durumu olmayanlar bu şekilde müracaat edebilirler ancak bir şekilde müracaat etsinler bize. Bunun haricinde doğum borçlanması ve askerlik borçlanması ile emekli olabilecek durumda olanlar, bize müracaat etmeleri halinde, eğer imkânları yok ise, Ziraat Bankası ile sözleşme yaptık, Ziraat Bankası onlara kredi verecek. Onların doğum borçlanmasını, askerlik borçlanmasını ödeyecek, maaşını bağlayacak ve sonra onların borçlarını maaşlarından keserek tahsil edecek. Bu şekilde hem biz alçağımızı tahsil etmiş oluyoruz hem de vatandaşımız sağlık imkânlarından faydalanma şansını kazanıyor ve aylık alma hakkı kazanıyor. Bu şekilde prim borçlarından dolayı emekli olmayan Bağ-Kur’lularımız da eğer borçlarını öderlerse, emekli olma şanslarına sahipler. Ziraat Bankası ile onlar için de protokol yaptık.”