Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ZİRAAT ODASI’NDAN CHP’YE ZİYARET

ZİRAAT ODASI’NDAN CHP’YE ZİYARET
Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan ve yönetim kurulu üyeleri Cumhuriyet Halk Partisi’ni ziyaret etti. Ziyarette, Bolu’daki tarım ve hayvancılık faaliyetleri hakkında karşılıklı istişarelerde bulunuldu.

Haber: Servet Gökçek

Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, beraberinde yönetim kurulu üyeleri ile Cumhuriyet Halk Partisi Bolu İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Fidan ve yönetim kurulu üyelerini CHP İl Başkanı Kazım Karsu, CHP Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu ve partililer karşıladı. Gerçekleştirilen ziyarette Bolu’nun geleceğini yakından ilgilendiren tarım konusu hakkında konuşuldu. Fidan, Bolu’da çiftçilerin daha fazla destek alıp, gençlerin tarımla ilgilenmediğini vurguladı.

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için proje hazırladıklarını ifade eden Fidan, “Tarım çok kötü durumda. Tarıma destek çok az. Tarım ve Orman Bakanlığı mazot desteklemesi, gübre desteklemesi vermeli.” dedi.

“ÇİFTÇİMİZİN HER ZAMAN ARKASINDAYIZ”

Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, Bolu’da tarımın çok kötü durumda olduğunu belirterek, “Biz Ziraat Odası olarak 2015 yılında göreve geldik. Mısır kurutma tesisi kurduk. Bolu’da biz tesisi kurmadan önce 600 dekar mısır ekiliyordu. Mısır kurutma tesisini kurduktan sonra 2500 dekara çıktı. Geçtiğimiz yıl ise 15 bin dekara çıktı. Çiftçimizde dane mısırdan çok iyi para kazandı. Biz Ziraat Odası olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çiftçimizin her zaman arkasındayız. Bolu Belediyesi’nden bu konuda da destek alıyoruz. Çiftçi’nin durumunu düşünmek lazım. Tarım çok kötü durumda. Tarıma destek çok az. Tarım ve Orman Bakanlığı mazot desteklemesi, gübre desteklemesi vermeli. Ben nakliyecilik yapıyorum. Bana mazotu ucuz vermesin. Ben üstüne koyup alabilirim ama çiftçi öyle değil. Çiftçinin elinde 7 bin tona yakın patates var. Çiftçi elindeki 1 tonu bile bile satabilirse biraz olsun rahatlar.  Bolu’da tarım bitiyor, hayvancılık bitiyor. Bizlerde tarım ve hayvancılığın bitmemesi için yeni bir proje hazırladık. Projemiz Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi bölgesine kurulması için TSO Başkanı Türker Ateş ile görüştük. Projemizi çok beğendi. Sizlerden de destek bekliyoruz. İnşallah bu işi hep beraber başaracağız” dedi.

“KUSUR ÇİFTÇİLERDE DEĞİL BİZLERDE”

CHP İl Başkanı Kazım Karsu ise köylülere, çiftçilere destek olmadığı için çiftçiliğin çok zor durumda olduğu ifade ederek, “Tarım gerçekten kötü durumda. Seben ilçesine gidiyorum. Elmalar kurumuş. Ağaçlarda elmalar duruyor. Neden toplamıyorsunuz diye sorduğumda toplayıp sattığımızda zarar ediyoruz. O yüzden toplamıyoruz diyor. Göynük ilçesinde ise ceviz ağacında cevizler duruyor. Vatandaş bunları toplamıyoruz. İşçiliği çok pahalı toplayıp sattığımızda zarar ediyoruz diyor. Bir de ağaçlara çıkacak insan kalmadı. Gençler hep şehir merkezinde iş arıyor. Köylerde insan kalmadı. Köylülere, çiftçilere destek olmadığı için çiftçilik çok zor durumda. Kusur bizlerde çiftçilerde değil. Bu ülkeyi yönetenlerde. Bir çok işsiz vatandaşımız var. Herkes çocuğuna iş arıyor. İşi aşı olan bir topraklarda yaşıyoruz. İş arayan vatandaşlarımıza yardım etmemiz gerekiyor. Siyasiler biz köylümüzü çok seviyoruz. Vatandaşımızı çok seviyoruz diyor ama yardım etmiyorlar. Bizler topraklarımıza sahip çıkmalıyız, topraklarımızı ekmeliyiz. Çocuklarımızı eğittiğimiz Ziraat Mühendisi yaptığımız çocukları bu tarlalara bağlamalıyız, emanet etmeliyiz” şeklinde konuştu.

“ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VARSA, YAPMAYA HAZIRIZ”

CHP Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, genç nüfusun çiftçilikle ilgilenmediğini söyleyerek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk “köylü milletin efendisidir” diyerek her şeyden önce toplum içerisindeki saygınlığını ifade etmiştir. Bugün Avrupa ülkelerini, gelişmiş ülkeleri irdelediğimiz zaman tarımla, çiftçilikle uğraşan insanların o bölgedeki diğer meslek gruplarına göre daha saygın olduğunu görürüz. Yani İspanya’da da, Almanya’da da , Fransa’da da çiftçilik, doktorluğun, avukatlığın, hakimliğin savcılığın, bazen iş adamlarının bile çok daha üzerinde saygınlığı olan bir meslek. O yüzden ülkemizde 1950’lilerden sonra çiftçilik anlayışına yapılan bakış açısı değişik. Ne yazık ki çiftçimizi toplum nazarında boş insanların uğraştığı, günümüzde yaşı belli bir seviyenin üzerine geçkin insanların uğraştığı meslek algısı durumuna getirdi. Oysa üreten toplumların Dünya’da her zaman yeri olduğu, bölgesel siyaseti yönlendirdiği, özellikle bu covid-19 sürecinde çok daha iyi anlaşıldı. O bağlamda ben çiftçimizin her şeyden önce saygınlık olarak umut ediyorum ki hak ettiği yere gelmesi gerekir. Ziraat Odası Başkanımız göreve geldikten sonra çiftçilerimizi saygınlığı arttı. Covid-19 sürecinde alınan belgelerle çiftçimizin daha rahat hareket etmesi, tarlalarda üretim yapması sağlandı. Çarşıya ticari olarak gidip gelmesi sağlandı. Bolu’da da çiftçilik belli bir yaşın üzerinde ortalama olarak. Genç nüfus çiftçilikle ilgilenmiyor. Bolu’ya değer katan Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan’a teşekkür ediyorum. Bolu’ya yönelik projeler üreterek, herkes tarafından takdir görülüyor. Tarıma Dayalı Sanayi Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili projeniz, yanılmıyorsam 29 tane İl’e tarımla alakalı bölge kurulmuş. İncelediğim kadarıyla son derece önemli. Hibeler, krediler veriliyor. Hem tarım hem de hayvancılık sanayi boyutunda destekleniyor. O bağlamda böyle bir yatırımın iki kentin tam ortasında bulunan Bolu gibi bir ilimize verilmesi son derece önemli. Projeyle ilgili bizim üzerimize düşen ne varsa bizler elimizden geleni yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Etiketler: bolu haberler