Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GÜNÜ KUTLU OLSUN”

“ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GÜNÜ KUTLU OLSUN”
Ziraat Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği, Tarımsal Öğretiminin Başlangıcının 177. Yılı ve Ziraat Mühendisleri Günü sebebiyle Anıt Park’ta bir tören düzenledi.

HABER: ASLI AKIŞ

Türkiye’de Tarımsal Öğretimin başlangıcının 177. yıl dönümü nedeniyle, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Saygı duruşunun ardından bir açıklama yapan Bolu Ziraat Mühendisleri Odası İl Başkanı Niyazi Kalfa, “Cumhuriyetimizin 100.yılı, Tarımsal Öğretimin 177. Yılı ve Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu olsun” dedi.

KALFA, TARIMSAL ÖĞRETİMİN TARİHÇESİNİ ANLATTI

Mühendisleri Odası İl Başkanı Niyazi Kalfa, ülkemizdeki tarımsal öğretimin başlangıcına ilişkin bilgiler vererek;  “Ülkemizde sistemli ve belirli bir disiplin içinde yürütülen ilk tarımsal eğitim-öğretim faaliyeti 176 yıl önce 10 Ocak 1846 yılında, İstanbul’un bugünkü adıyla Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama çiftliğinde kurulan Ziraat Mektebi ile başlamıştır. Daha sonra bugünkü anlamıyla yükseköğrenim sayılabilecek düzeyde olan 1891 tarihinde Bursa Ziraat Mektebi ile 1893 tarihinde de İstanbul Halkalı Ziraat Mektebi açılmıştır.

“1927 YILINDA TARIMSAL YÜKSEKÖĞRETİMİN TEMELLERİNİ ATILMIŞTIR”

Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar faaliyetine devam eden bu okullardan Halkalı Ziraat mektebinden çıkan birçok genç 1923 yılından itibaren yurt dışına özellikle de Almanya’ya öğretim ve modern araştırma yöntemlerini öğrenmek için gönderilmiştir.1927 yılında Almanya’ya eğitim öğretime giden gençlerle birlikte Almanya’dan gelen hocaların oluşturduğu bilim kurulu, ülkemizin tarımsal durumunu incelemiş ve birçok önerinin yanında modern bir Ziraat yükseköğretiminin açılmasını da önermiştir. Bu öneri üzerine Türkiye Cumhuriyeti 1927 yılında bir yasa çıkartarak çağdaş anlamda tarımsal yükseköğretimin temellerini atmıştır. Daha sonra Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsü kurulmuş ve kurumun çok modern binaları ve laboratuvarları kısa zamanda tamamlanmış ve çağdaş anlamda Türkiye’nin ilk yükseköğretim kurulu olarak 30 Ekim 1933 yılında açılmıştır. Açılışı yapılan bu yüksekokulda ordinaryüs unvanlı 23 Alman bilim adamı ile Cumhuriyetin ilk yıllarında yurt dışına öğretim için gönderilen 40 Türk bilim adamı da görev yapmışlardır.” şeklinde konuştu.

“GÜNÜMÜZDE ZİRAAT FAKÜLTELERİNİN 5500 ÖĞRENCİ KONTENJANI VAR”

Kalfa, ziraat fakültelerinin geçmişten günümüze kadarki sürecinden de bahsederek; “1946 Yılında çıkarılan üniversiteler yasası ve 1948 yılında çıkarılan Üniversiteler ek yasası ile Yüksek Ziraat Enstitüsü, şimdiki Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi haline gelmiştir. Daha sonra 1955 yılında Ege,1957 yılında Atatürk,1967 yılında Çukurova Ziraat Fakülteleri açılmış ve bunları bugün sayıları 46’yı bulan değişik isimlerde diğer Ziraat Fakültelerinin açılması izlemiştir. Günümüzde bu fakültelerin 5500 öğrenci kontenjanı vardır.” diye konuştu.

Niyazi Kalfa açıklamanın ardından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü de unutmayarak gazetecilerin gününü kutladı.

Etiketler: bolu haberler