Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK İÇİN KIRMIZI ÇİZGİ ÇEKİLDİ

YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK İÇİN KIRMIZI ÇİZGİ ÇEKİLDİ
İçişleri Bakanlığı'nca trafikte yayaların geçiş üstünlüğüne yönelik hayata geçirilen ‘Yayalar Kırmızı Çizgimiz’ uygulaması kapsamında Bolu’da yaya geçidine kırmızı çizgi çekilerek, sürücüler uyarıldı.


Haber: Aslı Akış

Etkinliğe Bolu Valisi, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İl Jandarma Komutanı Ömer Ersever, Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, trafik polisleri, jandarma trafik görevlileri, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

İçişleri Bakanlığınca yurt genelinde trafikte yaya önceliği bilincini oluşturmak ve yaya geçidi kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla başlatılan "kırmızı çizgi” etkinliği Bolu’da da yapıldı. Etkinlik kapsamında Bolu Valisi öğrencilerle birlikte yaya geçidini kırmızıya boyadı.

İçişleri Bakanlığı'nca yurt genelinde başlatılan 'Kırmızı çizgimizi çekiyoruz' projesi kapsamında kavşak giriş ve çıkışlarıyla, yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlama, geçmek üzere olan yayalara ilk geçiş hakkı verilme farkındalığının oluşturulması hedefleniyor.

Bolu Valiliği önünde gerçekleştirilen uygulamada konuşma yapan Bolu Valisi, Türkiye geneli ve Bolu'da meydana gelen trafik kazaları sebebiyle çok büyük acılar yaşandığını ifade etti.

“KAZA SAYILARINDA YÜZDE 30 DÜŞÜŞ YAŞANDI”

İçişleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde 2019 yılından itibaren önemli çalışmaların başlatıldığını belirten Bolu Valisi; “2019 yılı yaya öncelikle trafik yılı olarak ilan edildi. 2019 yılının başında bu karar alındı. Yıl içinde muhtelif uygulamalarla konuya dikkat çekilmeye çalışıldı. Farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. Aynı şekilde 2020 yılında da çalışmalar yapıldı.  2021 yılı 30 Mart itibariyle burada ‘yaya önceliğimiz kırmızı çizgimizdir’ programı doğrultusunda burada bulunuyoruz. Süreç içinde çalışmalarımı meyvesini verdi. 2020 yılı ilk 3 ayı ile 2021 yılının ilk 3 ayını karşılaştırdığımızda hem kazalarda hem de yaralanmalarda %30 civarında düşüşler var. Trafik kazalarına baktığımızda genelde bir düşüş var. İlimizden geçen karayolu ve otoyolumuz var. 30 binin üzerinde araç geçiyor. Bayramlarda 100 binin üzerine çıktığı dönemler oluyor. Dolayısıyla çok hareketli bir merkezde bulunuyoruz. Bu da doğal olarak trafik kazalarını yanında getiriyor. Alınan tedbirlerle trafik polisimizin, emniyet müdürlüğümüzün, Jandarma Komutanlığımızın konunun üzerinde dikkatle durması bizim konuyu takip etmemiz ama en önemlisi vatandaşlarımızın dikkatlerini her geçen gün biraz daha toparlamaları neticesinde yine aynı şekilde ilimiz genelindeki kazalarda düşüş gösterdi” şeklinde konuştu.

“YAPILAN ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERDİ”

Bolu Valisi,  alınan tedbirlerle il genelindeki tüm yollarda yaşanan trafik kazalarında da büyük oranda düşüş olduğuna dikkat çekerek; “2020 yılında 104 tane kaza olurken, bu sene ilk 3 ay içinde 80 kaza meydana geldi. İlimiz içindeki normal kazalarımız çok daha az. Bütün bunların neticesinde yapılan çalışmalar meyvesini verdi. Her geçen gün biraz daha iyiye doğru gidiyoruz. Bu çalışmalar artarak devam edecek.  Bu yıl bu program dolayısıyla ‘yaya önceliğimiz, kırmızı çizgimizdir’ mottosuyla yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde okullarımızda eğitimler yaptık. Trafik pistimizi yeniledik. Gayet modern bir şekle geldi. Okullarımız koronavirüs sebebiyle tam açık olmadığı için gerekli çalışmalar tam yapılamadı. Trafiğe yönelik trafikte farkındalığa yönelik yayaların önceliğine yönelik birçok çalışma yaptık. Okullarda eğitimler yapıldı, broşürler dağıtıldı. Vatandaşlarımızla diyaloglar kuruldu. Kırmızı çizgiler çekilmeye başlandı” ifadelerini kullandı.

“BOLU ÖRNEK BİR İL”

İlimizin araç sayısının fazla olması ve diğer illerle kıyaslandığında trafik kazalarında iyi bir durumda olduğumuz aktaran Bolu Valisi;  “Normal şartlarda araç sayımız ilimiz ortalamasına göre yüksek diyebiliriz. Buna rağmen trafik kazalarımızda diğer yerlerle mukayese ettiğimizde daha iyi olduğumuzu söyleyebiliriz. Bunun temelinde Bolulu sürücülerimizin dikkatleri var. Yaya önceliği konusunda Bolu hakikaten örnek bir il konumunda. Vatandaşlarımızın, sürücülerimizin dikkati sayesinde bugün herkes rahat bir şekilde bütün yayalarımız dikkat etmek durumundalar. Güven içinde yolları kullanabiliyorlar. Sürücülerimiz yaya önceliğini çok dikkatli bir şekilde yerleştirdiler. İlimizde oturdu. Dışarıdan gelen araçlarda zaman içinde bunu görüyor. Çok sayıda teşekkür aldığımızı, konuyla ilgili güzel dönüşler aldığımızı memnuniyetle ifade edebilirim. Tüm Bolulu hemşerilerime gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“YAYA ÖNCELİĞİMİZ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

Bolululara yaya önceliği konusunda hatırlatma yapan Bolu Valisi; “Trafik çağımızın vazgeçilmez ihtiyacıdır. Ama aynı zamanda riski de, kazaları da getiriyor.  Kazalar maalesef ölümleri ve yaralamaları getiriyor. Maddi kayıpları manevi acıları getiriyor. Buna karşı tedbir almak bizim elimizde her konuda olduğu gibi bundan sonra Bolu’da, Bolulular olarak trafik tedbirlerini çok daha güzel bir şekilde uygulamak suretiyle ama en önemlisi bütün yaya geçitlerimizde olacak olan kırmızı çizgimizi de hatırlatmak istiyorum. Yaya önceliğimiz kırmızı çizgimizdir. Bunu çok iyi bir şekilde uygulayacağız. Birbirimizin can ve mal saygımız bunu gerektiriyor.” dedi.

Bolu Valisinin konuşmasının ardından Bolu Valiliği girişinde yer alan dönel kavşaktaki yaya geçidine "Kırmızı Çizgi" çizerek, öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. Uygulama kapsamında il merkezinde bulunan yaya geçitlerinde görev yapan polis ekipler, sürücüler ile yayaları yeni uygulama hakkında bilgilendirdi.

Etiketler: bolu haberler