Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

VI. ULUSLARARASI TARİH EĞİTİMİ SEMPOZYUMU BAŞLADI

VI. ULUSLARARASI TARİH EĞİTİMİ SEMPOZYUMU BAŞLADI
Milli Mücadele’nin başlangıcının 100’ncü yıldönümü anısına Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenen “VI. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu” düzenlenen programla başladı.


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bordo Salon’da düzenlenen programa Bolu Valisi Ahmet Ümit, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz, Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cemal Avcı, davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program konuşmalarla devam etti.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Kongre Merkezi'nde, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, BAİBÜ ile Turkish History Education Journal (TUHED) iş birliğiyle ve Tarih Eğitimcileri Birliği Derneğinin katkılarıyla Milli Mücadele'nin başlangıcının 100. yılı anısına yapılan 6'ncı Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu'nun açılışında konuşan Safran, eğitimde başarılı olmak için ülke sınırları dışında da var olma stratejisi yürüterek buna yönelik müfredat programları ve milli bir eğitim politikası izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Safran, eğitimdeki başarısızlığın en büyük nedenlerinden birinin eğitimcilerin ve yöneticilerin çocukları kendi zamanlarıyla eşit tutması olduğunu söyledi.

Bugün doğan bir çocuğun 25 yıl sonra sisteme girdiğinde bugün olan mesleklerin yüzde 65'inin olmayacağına değinen Safran, "Bugün olan mesleklerin yerine yeni meslekler gelecek. Dolayısıyla biz bu çocukları 25-30 yıl sonrasına hazırlarken dünyanın gelişimini görmek ve buna göre eğitim vermek zorundayız." dedi.

"BİLGİSAYAR VE TABLETE HAKİM DEĞİLSENİZ ZİHİN İSTİLACILARININ AVLARISINIZ"

Günümüzde tablet, bilgisayar ve cep telefonu kullanımının hastalık seviyesine ulaştığına dikkati çeken Safran, "Biz öğrencilere bilgi teknolojilerini aşılarken bunun günümüzde ne kadar yararlı olduğunu söylerken bunların esiri olmamalarını da söylüyoruz. Eğer bilgisayara ve tablete hakimseniz sorun yok ama o size hakimse sorun orada başlıyor. Eğer bilgisayar ve tablete hakim olamıyorsanız biliniz ki zihin istilacılarının savunmasız avlarısınız." ifadesini kullandı.

Safran, daha verimli bir eğitim amacıyla okullarda cep telefonu kullanımının yasaklanmasının aileler tarafından olumlu karşılanmadığını dile getirdi.

“TARİH, BİR MİLLETİN HAFIZASI, DATASI VE GELECEĞİNİN KÂŞİFİDİR”

VI. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu açılış programında konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Tarih, bir milletin hafızası, datası ve geleceğinin kâşifidir. Aynı zamanda tarih kâinatın vicdanı durumundadır. Biz tarih boyunca hürriyet ve istiklalin sembolü olmuş bir milletin evlatlarıyız. Şanlı bir tarihin, yüce bir milletin, köklü bir medeniyetin evlatlarıyız ve büyük bir devletimiz var. Utanacak bir tarihimiz, saklayacak bir hafızamız bulunmamaktadır.

“GELECEK NESİLLERİMİZE YAPABİLECEĞİMİZİ EN DEĞERLİ HİZMET, ONLARA TARİH BİLİNCİNİ VERMEKTİR”

Vali Ümit konuşmasının devamında, “Herkes tarih yazamaz. Ecdat tarih yazmış. Evlat bu tarihi mutlaka okumalıdır. Tarih okumazsak tarih bilincimiz nasıl oluşacak. Dostumuzu, düşmanımızı nasıl bileceğiz. Geçmişimizi nasıl hatırlayacağız, geleceğimizi nasıl kurgulayacağız. Oysa ibret alınan tarih, geleceğin çok önemli bir reçetesidir. Gelecek nesillerimize yapabileceğimizi en değerli hizmetlerden birisi, onlara tarih bilincini vermektir. Çünkü geçmişine taş atanın, geleceğine top atarlar. Çünkü geçmişi olmayanın geleceği de olmaz. Çünkü geçmişini bilmeyen geleceğini göremez. Çünkü kökü olmayan ağaç ayakta duramaz, kurumaya, ateşte yanmaya ve nihayet aç kurtlar tarafından yenmeye mahkûmdur. Onun için bu sempozyumu önemsiyorum. Sempozyumun sonunda yayınlanacak olan ortak bildiride; devletimizin bekası için tarih bilincinin, tarih bilinci için tarih eğitiminin hayati öneminin vurgulanmasını, şanlı tarihimizin çağın şartlarına uygun olarak temsil ve görselleri ile birlikte anlatılması gerektiğinin, böylece genç nesillerin muhayyilesindeki müstesna yerini almasının elzem olduğunun vurgulanmasını temenni ediyorum ve bekliyorum” ifadelerine yer verdi.

“SELAM OLSUN ŞANLI TARİHİMİZİ YAPANLARA VE ONU GÜZELCE YAZANLARA”

“Bu duygu ve düşüncelerle sempozyumun ilimize, ülkemize ve insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Tüm katılımcıları muhabbetle selamlıyor ve üstün başarılar diliyorum. Münhasıran teröristlere karşı dün başlatılmış olan Barış Pınarı Harekâtında karada, denizde, havada, her zaman ve her yerde kahraman ordumuza, ordumuzun tüm komutanlarına, başkomutanına ve netice itibariyle milletimize üstün başarılar temenni ediyorum. Selam olsun şanlı tarihimizi yapanlara, tüm şehit ve gazilerimize ve onu dosdoğru yazanlara… Selam olsun şanlı tarihimizi okuyup öğrenenlere ve onu öğretenlere. Selam olsun ondan ibret alanlara… Selam olsun sizlere” diye sözlerini bitirdi.

Sempozyumda, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz ile Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cemal Avcı da VI. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu açılış programında birer konuşma yaptılar.

VI. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu açılış programı konuşmaların ardından Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekin Çoraklı’nın hazırladığı müzik dinletisi ile devam etti.

Eş zamanlı oturumlar ile paneller düzenleneceği ve atölye çalışmalarının yapılacağı VI. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu 2 gün sürecek.