Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

VALİ ÜMİT RESMİ RAKAMI AÇIKLADI

VALİ ÜMİT RESMİ RAKAMI AÇIKLADI
Bolu Valisi Ahmet Ümit, Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran Koronavirüse karşı alınan tedbirlerle ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Bolu Valisi Ahmet Ümit, yaptığı açıklamada Bolu’dan alınan numuneler hakkında da bilgiler verdi. Vali Ümit, Bolu’da 26 kişiden numune alındığını, 24’ünün temiz çıktığını, iki numune için de sonuç beklendiğini söyledi.

Bolu Valisi Ahmet Ümit maddeler halinde sıraladığı tedbirleri şöyle paylaştı:

Çin Halk Cumhuriyetinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran Koronavirüs salgınına karşı ülkemiz genelinde mücadelenin tüm alanlarda başarı ile sürdürülebilmesi için devletimiz tarafından baştan itibaren önemli tedbirler alınmış, ülkemiz genelinde ve ilimizde de uygulanmaya konulmuştur. İlimizde yürütülmekte olan faaliyetler hakkında vatandaşlarımız arasında bazı tereddütlerin olduğu duyumları alındığından konu ile ilgili olarak basınımız aracılığı ile vatandaşlarımızın bilgilendirmesi ihtiyacı hasıl olmuştur.

Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile mücadelede başarılı olabilmemiz için öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlıkların almış oldukları tüm tedbirlere tam olarak ve topyekûn uyularak bu sürece hep birlikte sahip çıkılması gerekmektedir.

Bilindiği üzere Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ateş, öksürük, nefes darlığı gibi solunum yolu belirtileri ile gelişen ve birçok ülkeye yayılan viral bir hastalıktır.

Devletimizin üst makamları tarafından alınan tedbirlerin uygulanmasına yönelik ilimizde yapılan çalışmalar:

1. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yayınlanan idari izin konulu genelgeler aynı tarih itibari ile uygulanmaya konulmuştur. Bu genelge çerçevesinde ilimizde bu güne kadar 378 personele idari izin verilmiştir.

2. Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile ilgili halkımızı aydınlatmaya yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan afiş ve videolar ilimizde de çoğaltılarak vatandaşlarımızın rahatlıkla görebileceği yerlerde yayınlanmaya başlanmıştır. Vatandaşlarımız bu dokümanlara https://hsgm.saglik.gov.tr/trcovid19  ve https://boluism.saglik.gov.tr/  linklerinden ulaşabilme imkânına sahiptir.

3. Muhtemel vakalara karşı ilimizde her türlü tedbir alınmıştır. Referans hastanemiz belirlenmiştir. Hastalığın herhangi bir yerde görülmesi durumuna karşı sağlık personelimiz eğitilmiştir. Hastane ve yurt karantina hazırlıklarımız tamamlanmıştır.

4. Sağlık Müdürlüğümüzce ilimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanlarına ve STK’lara COVID-19 ve hijyen eğitimleri verilmektedir.

5. Valiliğimizce ilimiz genelinde Koronavirüsü ile ilgili hijyen çalışmalarını takip etmekle görevli bir ekip oluşturulmuştur. Bu ekip tüm kurumları ziyaret ederek hijyen çalışmalarının usulüne uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde incelemektedir. Ayrıca, üst makamlarca veya yerelde alınan koruma tedbirlerinin ilimiz genelinde uygulanmasını takip etmek amacıyla da “Tedbirleri Uygulama Takip Komisyonu” oluşturulmuştur.

6. Tüm illerde olduğu gibi ilimizde bulunan hastanelerde de yoğun bakım ve palyatif servis ziyaretleri kaldırılmıştır. Diğer servislerde ise 19.00-20:00 saatleri arasında her hasta için tek ziyaretçiye izin verilmektedir.

7. Yurt dışından yeni dönen vatandaşlarımızın 14 Gün Kuralına mutlaka uymalarını rica ediyoruz. Lütfen ziyaretçi kabul etmesinler. Çünkü sağlık taramasından geçmiş olmak sıfır risk anlamına gelmez.

8. Yurt dışından gelmiş olmasına rağmen herhangi bir sebeple kurumlarımıza bilgi vermeyen şahıslarda Sağlık Müdürlüğümüz tarafından araştırılarak takip edilmektedir. Bulunduklarında usulüne uygun olarak kontrol altına alınmaktadırlar. Bu çerçevede bugüne kadar toplam 235 kişi kontrol altına alınmıştır.

9. Sağlık Müdürlüğümüzce umre ziyaretinden veya yurt dışından gelen tüm vatandaşlarımızın günlük tıbbi takipleri yapılmaktadır.

10. Bu süreçte ilimizde 26 kişiden numune alınmış olup 24’ü negatif (temiz) çıkmıştır. 2 numunenin sonucu beklenmektedir. 

11. Vatandaşlarımızın Koronavirüs salgını ile ilgili sorularına cevap vermek üzere ALO 184 SABİM Hattının yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı 0374 217 61 91 numaralı hatta 24 saat esasına göre hizmet vermeye başlamıştır.

12. 1 Mart 2020 tarihinden itibaren ilaç raporu biten vatandaşlarımızın raporlarının geçerlilik süreleri ilgili bakanlıklarca 30 Haziran 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Aynı zamanda vatandaşlarımızın raporlu ilaçları, sağlık kuruluşlarımıza başvurmadan eczanelerden reçete olmaksızın karşılanmaktadır.

13. İçişleri Bakanlığımızca yayınlanan Genelge gereğince ülkemiz ve ilimiz genelindeki umuma açık yerlerin faaliyetleri salgın riski sebebi ile geçici süre ile durdurulmuştur.

14. Konjonktür sebebi ile virüsle mücadelede ihtiyaç olabilecek sağlık malzemeleri ilaç ve koruyucu ekipmanlarla ilgili fahiş fiyat uygulama ihtimallerine karşı valiliğimizce gerekli fiyat kontrolleri yaptırılmaktadır.

15. Devletimiz Koronavirüs ile mücadele kapsamında vaktinde ve çok önemli kararlar almıştır.  Buradaki maksat kamu sağlığının tam olarak korunmasıdır. Ancak tam başarıyı yakalayabilmek için fert ve toplum olarak her bir vatandaşımız devletimizin aldığı bu kararların uygulanmasına mutlaka iştirak etmelidir.

16. Alınan tedbirler çerçevesinde okullarımız da eğitim öğretime ara verilmiştir. Esasen bu bir tatil değil BİR TEDBİRDİR. Tedbirin smacına ulaşabilmesi için öğrencilerimizde evlerinde kalmalı, kalabalık yerlerde bulunmamalı, cadde ve sokaklarda olmamalıdırlar. Velilerimiz de bu konuda duyarlı olmalıdır.

17. Yurt dışından geldiği halde sağlık kurumlarına başvurmadığı ve toplum içinde dolaştığı anlaşılan şahıslar hakkında Alo 184 hattına bilgi verilmelidir.

18. Riskler Somut, Kurallar Basittir. Yurt dışına mümkünse çıkmayalım. Çıkmışsak, dönüşte 14 gün kuralına mutlaka uyalım.

19. Tedbir görüntüleri güven vermelidir. Bu amaçla şüpheli durumlarda aldığımız izolasyon tedbirleri: Örneğin; sağlık çalışanlarının maske, tulum, gözlük gibi kıyafetler giymeleri hiçbir şekilde vatandaşlarımızı korkuya ve endişeye sevk etmemelidir. Çünkü bu görüntüler bir pozitif vaka anlamına gelmez. Aksine işin ne kadar sıkı tutulduğunu ve titizlikle hareket edildiğini ifade eder.

20. Mücadelenin şartı, topyekün kurallara uymaktır. Devlet yönetimi ve bireyler olarak konunun üstesinden hep birlikte geleceğiz. Koronavirüs sorunu küresel, mücadele ise ulusaldır.

21. Hızlı yayılan bulaşıcı hastalıklara karşı başarıyı 4 şey tesis eder. Güçlü tedbir, süratli müdahale, yaygın sağlık altyapısı, güven verici bilgilendirme. Bu 4'üne de sahibiz. Tedbirde birlikteyiz. Mücadeleyi birlikte vereceğiz.

22. Sağlık sistemimize, ilgili makam ve bakanlarımıza ve bilim insanlarımıza güvenelim. Onların yaptığı açıklamaların dışındaki haberlere inanmayalım.

23. Bu dönemde virüsten korunma kurallarını çok sıkı bir şekilde uygulamak zorundayız. Bunu yaparsak sonuç lehimize olacaktır. Tedbirleri ne kadar sıkı tutarsak, tehdit o kadar zayıflayacaktır.

24. Toplumda süreci fırsata çevirmek isteyen kötü emelli fırsatçılar her zaman çıkabilmektedir.  Müessif bir olayla karşılaşılmaması için vatandaşlarımız dikkatli olmalıdırlar. Koronavirüsle mücadele için geldiğini söyleyenlere kimlik sorulmadan asla kapı açılmamalıdır. Şüpheli durumlar güvenlik güçlerimize bildirilmelidir.

25. Medya, bu ulusal mücadelenin ana aktörlerinden biridir. Güvenilir bilginin aracı saygın medyadır. Medyanın saygın mensuplarıdır.

26. Bilelim ki her işinde olduğu gibi Koronavirüsle Mücadelede de devletimizin yegâne hedefi vatandaşlarımızın sağlığıdır.  Öyleyse devletimize güvenelim, tedbir ve kurallara tam olarak uyalım.