Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

UZMANLAR UYARIYOR "SICAK HAVAYA DİKKAT"

UZMANLAR UYARIYOR
Son günlerde sıcaklıklar iyice artıyor. Tüm iklim değişiklikleri kalp hastalıklarını ciddi şekilde etkiliyor. Kışın soğuk faktörü olduğu gibi yazın da sıcak faktörünün kalp hastalıkları üzerinde çok etkisi büyük. Uzmanlar sıcak havalara dikkat edilmesi konusunda uyarıyor.

Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artarken metabolizmanız uyum sağlamak için terleme ile vücut ısısını dengede tutmaya çalışıyor. Aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün değil.

Ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerden. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Sıvı dengesini sağlamak için susamayı beklemeden erişkin birinin günde en az 2-2.5 litre su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sıvılar tüketmesi gerekiyor. Gazlı, kolalı, kafeinli, alkollü içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı, sıcak günlerde saat 11.00 ile 15.00 arası mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalıdır. Dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizler risk grubundadır. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan guruptur.

Aşırı sıcaklardan korunmak için renkli kıyafetler giyin. Mutlaka şapka kullanın. Bol bol su tüketin. Ağır yemeklerden kaçının. Mümkün olduğunca sık duş alın. Güneş koruyucular kullanın. 11 ile 15 saatleri arasında güneşe çıkmamaya özen gösterin.