Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

UĞUR MUMCU, ADININ VERİLDİĞİ PARKTA ANILDI

UĞUR MUMCU, ADININ VERİLDİĞİ PARKTA ANILDI
24 Ocak 1993 tarihinde aracına konan bombalı saldırı sonucu elim bir şekilde katledilen Uğur Mumcu’nun aramızdan ayrılışının 28. yıldönümü sebebiyle gerçekleştirilen anma töreninin ardından Bolu Belediyesi tarafından tamamen yenilenerek modern bir görünüme kavuşan Uğur Mumcu Parkı’nın açılışı düzenlenen törenle hizmete açıldı.


Haber: Ömer ÇETİNASLAN

24 Ocak 1993 tarihinde katledilen araştırmacı yazar ve gazeteci Uğur Mumcu’ya, aramızdan ayrılışının 28. Yıldönümünde isminin verildiği Uğur Mumcu Parkı’nda bir anma töreni düzenlendi.  Anma töreninin ardından Bolu Belediyesi tarafından düzenlemesi yapılarak son derece modern bir görünüme kavuşan Uğur Mumcu Parkı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Yoğun bir katılımın olduğu açılış töreninde, yapılan konuşmalarla hem Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu anıldı, hem de anlatılan anekdotlarla Mumcu'nun gazeteciliği ve kişiliği, katılımcılara bir kez daha hatırlatıldı.

“Uğur Mumcu Parkı’nın açılışına Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Başkan Özcan’ın eşi Meral Özcan, Belediye Başkan Yardımcıları,  Bolu Baro Başkanı Sabri Erhendekçi, CHP İl genel Meclisi Üyeleri, CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, Atatürkçü Düşünce Derneği Bolu Şube Başkanı Raşit Aydın, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Anma töreninde ilk olarak Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

“AZİZ HATIRALARINI ONURLANDIRMAK İÇİN BURADAYIZ”

Törende ilk konuşmayı yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Bolu Şube Başkanı Raşit Aydın; sözlerine geçmişte suikast uğrayarak hayatını kaybeden gazeteci ve aydınları anarak başladı. Raşit Aydın, “Cumhuriyetimizin ilk devrim şehidi Kubilay başta olmak üzere 1980 öncesinde katledilen akademisyenler Orhan Yavuz, Bedrettin Cömert, Cahit Orhan Tütengil, Ümit Kaftancıoğlu, Bedri Karafakioğlu ile kanlı cinayet şebekeleri üzerine gittiği için aracının içinde 6 kurşunla öldürülen Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz’ü, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Abdi İpekçi’yi ve 1990 yılında öldürülen Muammer Aksoy aynı yıl içerisinde katledilen Bahriye Üçok ile gazeteciler Çetin Emeç, Turan Dursun’u 1994 yılında bombalı saldırıda yaşamını yitiren Onat Kutlar’ı, 1997 yılında aracının ön camına konulan bir bomba ile katledilen Ahmet Taner Kışlalı’yı, 2001 yılında 24 Ocak’ta Diyarbakır’da öldürülen Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ı, 2002 yılında evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Necip Haplemitoğlu’nu 2006 yılında Danıştay davasında makamında uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Mustafa Yücel’i Özbilgin’i anmak ve onların aziz hatıralarını onurlandırmak için burada toplanmış bulunuyoruz” diye konuştu.

“UNUTMUYORUZ, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Uğur Mumcu’nun uğradığı suikastın sorumlularının bulunması ve yargılanması taleplerini yineleyen Aydın, “Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü 24 Ocak günü devam eden haftaya adalet ve demokrasi haftası deniliyor. Demokrasiyi, adaleti, özgürlüğü savunan ve bu uğurda can vermiş olan bütün aydınlanma kayıplarımızı sonsuz bir şükran özlem ve şükranla anıyoruz. Bombalı saldırılarda evlerinin önlerinde, otobüs duraklarında, arabalarının içinde kurşunlanarak öldürülen ve katilleri yakalanıp, hak ettikleri cezaları almayan bu yurtsever insanların ortak özellikleri doğruları söylemekten, yazmaktan korkmayan, Cumhuriyete, Atatürk’e ve devrimlerine gönülden bağlı cesur insanlar olmalarıdır. Onları katleden tetikçilerin ve aralarındaki ulusal, uluslararası katillerin bulunması ve yargılanması talebimizi tekrarlıyoruz. Sizi unutmayacağız, unutmuyoruz, unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

Uğur Mumcu Parkı’nın revize edilmesi ve Uğur Mumcu Anıtı yapılmasından dolayı Bolu Belediyesi’ne teşekkür eden Raşit Aydın, “Bu yıl ve şuanda olduğu gibi geçmişte de her yıl 24 Ocak’ta anma töreni yaptığımız bu park, biliyorsunuz Uğur Mumcu Parkı’dır. Bolu Belediyesine geçmiş dönemde bir dilekçe vererek bu parkta Uğur Mumcu anısına bir anıt dikilmesi önerisinde bulunmuştuk. Ne yazık ki o zamanki yönetim bu dilekçemize cevap vermediği gibi bu parktaki kafeteryayı da seçimlerden kısa bir süre önce sözde bir gençlik vakfına kiralamıştı. Ancak Belediye Başkanımız Tanju Özcan göreve gelir gelmez bu kiralamayı iptal ederek kafeteryayı geri almış ve kafeteryaya Uğur Mumcu Gençlik Merkezi adını vermiştir. Atatürkçü Düşünce Derneği Bolu şubesi şimdi adını anacağım sivil toplum kuruluşları Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Bolu Kadınlar Birliği, Bolu Halkevi, Eğitim-İş, Türkiye Güçsüzler Vakfı Bolu Şubesi, Makine Mühendisleri Odası Temsilciliği, Bolu Ziraat Mühendisler Odası, Eğitim-Sen olarak geçmişte bu yönde yaptığımız talebimizi yerine getiren parkı yeniden düzenleyerek bakımsızlıktan kurtaran Tanju Özcan’a ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Parka bir Uğur Mumcu anıtı dikilmesidir. Bu konuda şubemiz ve genel merkezimizin hem de adını andığımı sivil toplum kuruluşları olarak her türlü katkıya hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz. Özgür, çağdaş ve laik Türkiye’nin sonuncusu olan usta gazeteci Uğur Mumcu ve katledilen diğer aydınlarımızı rahmet, minnet, özlemle anıyoruz.” şeklinde konuştu.

“AYDINLIK VE ÖZGÜRLÜK PEŞİNDE KOŞARKEN KATLEDİLDİ”

Aydın’ın ardından konuşmasını yapan Bolu Baro Başkanı Sabri Erhendekçi; Uğur Mumcu’nun demokrasi, aydınlık ve özgürlük peşinde koşarken katledildiği vurgusunu yaparak, “24 Ocak 1993 sabahı sessizliğini bozan o müthiş gürültü ile o günlerde cesaretle birçok şey söyleyen bugünde halen geçerliliğini yitirmeyen birçok şey söyleyen bir ses susturulmak istendi. Bir demokrasi aşığı, Cumhuriyet aşığı, devrimci, insan hakları savunucusu, gazeteci, yazar, her şeyden önemlisi bir insan susturulmak istendi. Şuanda görüyorum ki sakıncalı piyadeyi susturmak mümkün olmadı. Kendi deyimiyle binlerce, yüzbinlerce, milyonlarca Uğur Mumcu doğdu arkasından. Ben onu hayatımın 10. yılında babamın okuduğu gazetede tanıdım. Tanışıklığımız uzun yıllara dayansa da onu kelimelerle anlatamadım. Duygularımı anlatmaya sözlerim yetmedi. Hep kendi sözleriyle anlattım. Bugün dahi dönüp dönüp tekrar tekrar okuduğumda, dönüp dönüp dinlediğimde her seferinde yeni şeyler öğreniyorum. Hala ne kadar büyük bir gazeteci olduğunu ne kadar önemli bir insan olduğunu yeniden keşfediyorum. Uğur Mumcu gibi cesur kalemlere daha çok ihtiyaç duyulduğu bu günlerde onun yoksunluğu dolduruyor içimizi. Kalemi hiç eğilip bükülmedi. Doğruyu büyük bir açıklıkla, çarpıklıkları, cesareti ile gözler önüne serdi. Yaşamını da bu uğurda yitirdi. Doğru bildiği yolda demokrasi, aydınlık ve özgürlük peşinde koşarken katledildi. Fikirleri asla öldürülemedi. Yok edilemedi. Demokrasi mücadelesi, cesareti ve dürüstlüğü genç kuşaklara örnek oldu. Ve olmaya devam edecek. Bugün senin sözlerinden çok kendi cümlelerimi tercih ettim. Sana veda etmeyi sindiremedim hiçbir zaman. Işıklar içinde kal” ifadelerine yer verdi.

“28.YILINDA HALA O ÜZÜNTÜYÜ İÇİMİZDE YAŞIYORUZ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise geçmişte Uğur Mumcu’yu anma törenlerinin yasaklandığının altını çizerek, “ Rahmetli Uğur Mumcu’nun katledilişinin 28.yılında hala o üzüntüyü içimizde yaşıyoruz. Rahmetlinin cenazesinde çok soğuk ve yağmurlu bir hava vardı. O cenazeye katılan yüzbinler Uğur Mumcu’nun aslında hiç unutulmayacağını bizlere daha o günlerden müjdelemişti. 1995 yılıydı hiç unutmam o zaman Uğur Mumcu’yu bile anmanın yasaklandığı dönemlerdi.  Buna rağmen yüzlerce kişi ile Uğur Mumcu’yu andığımız bu uğurda yargılanan arkadaşlarımızın olduğunu da ben asla unutmuyorum” şeklinde konuştu.

“BU PARKIN ADI UĞUR MUMCU DİYE GÖRMEDİĞİ EZİYET KALMAMIŞ”

Uğur Mumcu Parkı ile ilgili bilgi veren Başkan Özcan; “1985 yılında park haline gelmeye başlamış. Rahmetli eski belediye başkanımız Muzaffer Işın zamanında ağaçlandırma çalışmaları başlatılmış.  1995 yılında Necdet Gören başkanımızda buranın adını “Uğur Mumcu parkı” olması konusunda belediye meclisinden karar çıkartmış. Kendilerine şükranlarımız sunuyorum. Daha sonraki 15 yıllık dönemde bu parkın adı Uğur Mumcu diye görmediği eziyet kalmamış.  Parkın ismini değiştirmeye kalkmışlar Allahtan bunu başaramamışlar. Sonarında bakmışlar ismini değiştiremiyorlar atıl hale getirelim demişler. Bolunun en merkezi noktalarından birinde bulunmasına rağmen sırf adı Uğur Mumcu diye buradaki elektrik tesisatı dahi çalışmıyordu ve bolunun en bakımsız olarak kasten bırakılmış parkıydı” ifadelerini kullandı.

“PARKTAKİ KALEM SİMGESİ UĞUR MUMCU İLE ÖZDEŞLEŞMİŞ”

Uğur Mumcu parkı içerinde yer alan kalem simgesinin önemine vurgu yapan Başkan Özcan; “Geçen yıl sizlere Uğur Mumcu’yu bundan sonra böyle anmayacağız sözü vermiştim.  Uğur Mumcu’yu şanına yakışır bir şekilde anacağız, bu parkı baştan sonra revize edeceğiz demiştim. Geçen sürede sözümü tuttum. Umarım beğenmişsinizdir. Ufak tefek eksikler var. Tamamlandığında özellikle yaz döneminde çiçekler açtığında, budadığımız ağaçlar yeşerdiğinde göreceksiniz burası özellikle gençlerin cazibe merkezi haline gelecek.  Başkanım Uğur Mumcu anıtından bahsetti ama anıttan ziyade orada bir kalem simgemiz var. Kalem Uğur Mumcu ile özdeşleşmiş, o kalemi bu parka koyarak basın özgürlüğüne vurgu yapmak istedik.  Bu parkın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

UĞUR MUMCU GENÇLİK MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

Başkan Özcan, parkın içinde bulunan binayı TÜRGEV’den alıp  “Uğur Mumcu Gençlik Merkezi”  haline getirme sözü verdiğini hatırlatarak, “Bu parkın adının unutulması için ikinci bir şey daha yapmışlardı. Eski su işleri binasında ufak bir tadilat yapıp orayı TÜRGEV’e vermişlerdi. Ama bizim geldiğimizde TÜRGEV o eski kapıların tamamına kendi tabelalarını takmışlardı. Orayı da TÜRGEV’den alıp  “Uğur Mumcu Gençlik Merkezi”  haline getireceğiz sözü de vermiştim.  Onu da hizmete birlikte açacağız.  Sizlere verdiğim sözleri tutmanın mutluluğunu yaşıyorum” şeklinde konuştu.

“SÖYLEMLERİ İLE ASLINDA BİZLERİ TARİF ETMİŞ”

Başkan Özcan konuşmasının sonunda Uğur Mumcu’nun söylemlerini paylaşarak unutulmayacağını ve her yıl artan bir katılım ile anılacağını dile getirdi.  Özcan; “Milliyet Gazetesinin değerli yazarı Cumhuriyetin yetiştirdiği aydınlardan biri olan Uğur Mumcu’nun katledilişinin 28. yılı. Bu aydınların katledilmesinin sonuçlarını biz bugün somut olarak yaşıyoruz.  Uğur Mumcu “ Ben Atatürkçüyüm, ben laikim,  antiemperyalistim, tam bağımsız Türkiye’den yanayım, insan hakları savunucusuyum, ben terörün karşısındayım, yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım” demişti. Bu tanımlamayı duyunca kendimi görüyorum.  Burada bulunan insanlarında ortak değerleri bu. Uğur Mumcu aslında bizleri tarif etmiş. Şimdi daha iyi anlıyoruz.

“UĞUR MUMCU MEZARINDA GÜLLER AÇACAK”

Yıllar önce “Bugün cemaatlere giren çocuklar 30 yıl sonra General olacaklar, Cumhuriyete karşı ayaklanacaklar” diyerek çok öngörülü bir insanmış görüyoruz.  O günlerde yapılan uyarılara kulak verselerdi 15 Temmuz o cemaat yetiştirmeleri, ellerinden tutup büyüttükleri cemaatin, terör örgütünün, o tarihlerde orduya sızan mensupları cumhuriyetimize karşı ayaklanmaya, hain darbe girişiminde bulunmaya kalkamayacaklardı.  Henüz vakit geç değil diyorum. Ülkemizi yönetenlere de sesleniyorum. Bakın bu aydınların söyledikleri ortak şeyler var.  Bugün bunların gerçekleştiğine üzülerek şahit oluyoruz. Lütfen sizde Uğur Mumcu’ya kulan verin. Bahriye Üçok ne demiş bakın. Ahmet Taner Kışlalı neler yazmış, söylemiş.  Bunları samimi bir şekilde okuyun ve yorumlayın.  Sizden isteğim bu. “ Bir gün mezarımda güller açacak ey halkım unutma beni” demişti. Biz seni unutmadık Uğur Mumcu mezarında güller açacak. Senide Türk milleti olarak asla unutmayacağız. Her yıl artan katılımda seni ve diğer Cumhuriyet aydınlarımızı anmaya devam edeceğiz. Ruhun şad, mekânın cennet olsun” diye konuştu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından, Tuana Yılmaz ve Arda Eren Kayrancı tarafından Uğur Mumcu’nun “Sesleniş” şiiri okundu.

Anma töreni, karanfil sunumu ile sona erdi.

Daha sonra Başkan Özcan ve katılımcılar tarafından dua edilmesinin ardından Uğur Mumcu Parkı’nın açılış kurdelesi kesildi.

Son olarak katılımcılar hizmete açılan Uğur Mumcu Gençlik Merkezi’ni gezdiler.

Etiketler: bolu haberler