Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“TÜRKİYE’DE AV TURİZMİNDEN FOTOĞRAF AVCILIĞINA” PANELİ

“TÜRKİYE’DE AV TURİZMİNDEN FOTOĞRAF AVCILIĞINA” PANELİ
BAİBÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İsa Bayhan, “Türkiye’de Av Turizminden Fotoğraf Avcılığına’ paneli hakkında bilgiler vererek Kaçak Avcılık ve Av Turizmi ile ilgili konuştu.

Bayhan, doğa fotoğrafçılarının belirli rotalarda günlerce doğada kamp kurup hayvanları peşinde düştüklerini aktardı. Doğal koşullarda fotoğraf makinesi kullanarak insanların doğaya olan özlemlerini de gözlemlediklerini ifade eden Bayhan; doğaya ve hayvanlara olan meraklarının yanı sıra çevreyi temiz tutma, doğayı koruma, yaban hayatını tahrip etmeme konularında da özen gösterdiklerini vurguladı. Ayrıca doğa ve çevre bilinci hususunda farkındalığın artmasını istediğini kaydetti. 

Bayhan, Bolu’nun turizm potansiyeli açısından öneminden bahsederek; “Bolu’daki turistik ürün çeşitliliği çok fazla. Bolu’yu doğası, doğal güzellikleri ve yaban hayatı ile öne çıkarmak mümkün. Zaten şuanda yapılan çalışmalar bu yönde. Kuş gözlemciliği düşünürseniz Yedigöller ve Yeniçağa Gölü, öne çıkabilecek unsurlar” dedi.

Özel haber: Aslı Akış

“KAÇAK AVCILIK İLLEGALDİR”

Kaçak avcılık ve av turizminin doğru tanımlamasını yapan Dr. Öğr. Üyesi İsa Bayhan, “Profesyonel anlamda bazen kavramlar karıştırılabiliyor. Türkiye’de öncelikle önemli bir sorunumuz var kaçak avcılık. Bu konuyu sık sık basında da görebiliyoruz. Kaçak avcılık illegaldir ve bunula ilgili ülkemizdeki tüm kurumlar, bakanlılar ve yetkililer sürekli tedbirler halindedir. Bunların yaptırımları da cezaları da vardır. Birde av turizmi vardır. Av turizmi daha bilinçli ve planlı bir şekilde yapılmasıdır” diye konuştu.

“BAYHAN, AV TURİZMİNİN YASAL MEVZUATINI ANLATTI”

Bayhan, av turizmindeki yasal sürecin nasıl işlediğini de aktararak;  “Av turizmi Tarım ve Orman Bakanlığımız, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz öncelikle yetkileri dahilinde belli erişkin hayvanların belirli tarihlerde profesyonel avcılar tarafından çeşitli izin belgeleri ile avlanmasına izin verilmesidir. 40-50 yıldır devam eden bir süreçten bahsediyoruz. Bunun yasal mevzuatında eksiklikler vardı zamanla tamamlanarak bugün uygulamalar profesyonel hale getirildi.  Dünya geneline baktığımızda ülkemiz bu süreçleri oldukça önemseyen, kontrolü bir şekilde yürütmeye çalışan ülkelerde biridir. Bizim yaban hayatı uzmanlarımız, gözlemcilerimiz, milli parklar müdürlüğümüzün uzmanları vardır. Sürekli olarak hayvanlarımızın popülasyonları incelenir, envanterleri tutulur. Bu incelemeler neticesinde av turizmi uygulama talimatı yayınlanır.  Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüz tarafından da duyurulur ayrıca TÜRSAB’dan bu bilgiye ulaşılabilir. Bazı acentalarımız av turizminin yapılması sürecinde olaya dahil olurlar” şeklinde konuştu.

“İNSANLAR KENTSEL RUTİNDEN DOĞAYA YÖNELME İHTİYACI DUYUYOR”

Profesyonel Doğa Fotoğrafçısı Ali Şenel ve Profesyonel Turizm Rehberi, Acenta İşletmecisi, Turizm Yazarı M. Fırat Oktar’ın katılımıyla gerçekleştirdikleri ‘Türkiye’de Av Turizminden Fotoğraf Avcılığına’ Paneli hakkında bilgiler veren BAİBÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İsa Bayhan; “Panelimize Doğa Fotoğrafçısı Ali Şenel ve Profesyonel Turizm Rehberi, Acenta İşletmecisi, Turizm Yazarı M. Fırat Oktar’ı davet ettik. Bu konuda doğa fotoğrafçısı olarak Ali Şenel ülkemizde güzel işler çıkaran uzmanlarımızdan kendisi. Panelde av fotoğrafçılığının yavaş yavaş bir merak olarak ortaya çıktığını vurguladık, sosyal eğilimdeki değişikliği de ele aldık. Hepiniz şahitsiniz bizlerde durumun içindeyiz bugün insanların doğaya özlemi arttı. Artık insanlar kentsel rutinden doğaya yönelme ihtiyacı duyuyor. İnsanların doğaya yönelme hususunda foto safari Oryantiring, Trekking, Hiking etkinliklerinde yer almasını da görebiliyoruz. Mesela, Kuş gözlemciliği dünyada oldukça öne çıkan bir alternatif. İnsanların doğaya çıkmak, doğaya dokunmak, hayvanlara ulaşmak yönünde bireysel özlemleri olduğunu söyleyebiliriz.  Biz bu süreci ve unsurları geniş çaplı olarak ele alma fırsatına sahip olduk.  Gayet faydalı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BOLU ÇOK KIYMETLİ BİR DESTİNASYON”

BAİBÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İsa Bayhan, Bolu’nun turizm çeşitliliği açısından zengin bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Turizm Fakültesi’nde bulunduğumuz 6 yıl boyunca çok fazla araştırma yaptık. Özellikle ‘sürdürülebilir turizm’ boyutunda çeşitli araştırmalar yaptık. Bolu, gerçekten çok kıymetli bir destinasyon. Tüm akademik ve sosyal etkinliklerimizde bunu vurguluyorum. Konumu çok önemli, ayrıca çok çeşitli turistik ürünü var. Kartalkaya’da kış turizmi var. Abant, Gölcük ve Yedigöller çok fazla turist çekiyor. Bolu’nun Türkiye’de en çok çağrıştırdığı sembollerden biri aşçılık ve gastronomi. Gastronomi turizmi de büyük etken” diye konuştu.

“BOLU’YU DOĞAL GÜZELLİKLERİ VE YABAN HAYATI İLE ÖNE ÇIKARMAK MÜMKÜN”

Bolu’da kuş gözlemciliği ve oryantiring etkinlikleri yapılmasının mümkün olduğunu belirten Bayhan, “Bolu’daki turistik ürün çeşitliliği çok fazla. Av turizmi de bunun örneklerinden biri. Bolu, %60-70 civarında ormanlık alana sahip bir şehirdir. Türkiye’de bu, önemli bir alternatif. Bolu’yu doğası, doğal güzellikleri ve yaban hayatı ile öne çıkarmak mümkün. Zaten şuanda yapılan çalışmalar bu yönde. Kuş gözlemciliği düşünürseniz Yedigöller ve Yeniçağa Gölü, öne çıkabilecek unsurlar. Oryantiring; farklı bölgelerden insanları Bolu’da belirli noktalara bırakıp, yine doğa içerisinde belirli noktalara kendilerinin gitmesine imkan verdiğimiz bir etkinlik. Bolu’da bunu yapmak mümkün” ifadelerini kullandı.

“İNSANLARIN DOĞA ÖZLEMİ DİKKATE ALMAMIZ GEREKEN BİR BOYUTTA”

İsa Bayhan, insanların doğa özleminin dikkate alınması gereken boyutlara ulaştığının altını çizerek, “Bugün süpermarketlerde çadır satılıyor. Demek ki insanların doğa özlemi, artık dikkate almamız gereken bir boyutta. Bolu’da turizm olanaklarını zamanla çeşitleneceğini düşünüyorum. Doğa çiftlikleri, at çiftlikleri ve doğa içerisinde butik alanlar açılabilir. Yakın zamanda bunların olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“ŞEHRİMİZİN DEĞERLENDİRİLMESİNİ HER ZAMAN SAVUNUYORUZ”

Turizm süreçlerinin denetlendiğini ifade eden Bayhan, doğayı ve popülasyonları korumanın önemine değinerek, “Mevcut turizm süreçlerinin hepsi denetleniyor ve takip ediliyor. Uzun vadede de, bu kıymetli doğayı ve popülasyonları bilinçli bir şekilde koruyup değerlendirerek, insanların doğa özlemlerini gidermelerine fırsat verilerek, şehrimizin değerlendirilmesini her zaman savunuyoruz. Şunu da tekrar belirtmek istiyorum; kesinlikle kaçak avcılığa karşıyız. Onun dışında, denetlenen ve profesyonel süreçlerde de güncel eğilimlerin dikkate alınarak yeniliklere gidilmesi mümkün olacaktır” sözlerine yer verdi.

“FOTOĞRAF AVCILIĞI ÖZGÜN YENİ BİR TERCİH OLARAK KARŞIMIZA ÇIKIYOR”

Bayhan, günümüzde insanların bulundukları destinasyonlardan fotoğraf çektirerek bunları paylaşma güdüsüne sahip olduklarına dikkat çekerek; “Son olarak belirtmek isterim ülkemizde doğa fotoğrafçılığı yapan 15-20 insan gösterebiliriz. Onlardan biri de Ali Şenel. Yeni trendlerimizden, dikkate layık öne çıkan unsurlarımızdan biri de insanların bulundukları destinasyonlardan hatıra olarak fotoğraf çektirme, bunları paylaşma güdüsü. Turizm sosyal bir olgudur. İnsanların davranışlarından sürekli biz burada gözlemlerde bulunuruz ve yaralanırız. Bugün bu eğilimin artarak tercih edildiğini görüyoruz. Doğa fotoğrafçılığı ve fotoğraf avcılığı öne çıkabilecek bir unsur. Avcılık uygulama talimatı 5-10 gün arasıdır.  Profesyonel bir avcı doğa içerisinde çıkıp doğanın içeresinde nasıl bulunuyorsa fotoğraf avcısı dediğimiz insanlarda aynı sürecin içerisinde bulunabiliyorlar. O doğaya dokunma, doğanın içerisinde bulunma, yıldızları izleme, kamp, çadır kurma ve çengel boynuzlu dağ keçilerinin, ceylanların, karacaların, geyiklerin fotoğrafını kendileri için ölümsüzleştirip güzel bir deneyim kazanabiliyorlar. Fotoğraf avcılığı da yine bugün gerçekten özgün, yeni bir tercih olarak karşımıza çıkıyor. Bunu da belirtmek lazım. Uzun vadede ben bu eğilimlerin artacağını düşünen insanlardanım” diye konuştu. 

Etiketler: bolu haberler