Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRENCİLERİNİN GÖZÜNDEN NECİP FAZIL

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRENCİLERİNİN GÖZÜNDEN NECİP FAZIL
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri Güzel Konuşma ve Yazma dersi kapsamında Üstad Necip Fazıl Kısakürek’i anlatan bir etkinlik düzenledi.

Üstad Necip Fazıl Kısakürek, şiirleri ve inişli çıkışlı yaşam öyküsüyle, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2’nci sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan etkinlikte ele alındı. İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda Dr. Öğr. Üyesi Metin Akyüz danışmanlığında öğrenciler Nurşen Yeşil ve Büşra Solhan’ın Necip Fazıl’ı anlattığı etkinlikte, üstadın kendi sesiyle okuduğu şiirlerinden örnekler verildi.

Öğrenciler sunumlarında, Necip Fazıl’ın çocukluğu ve ailesi, okul yılları ve okuma tutkusu hakkında bilgi verilerek, “İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’ne henüz 17’sinde girmeyi başardı. Vakit gazetesinde çalışmaya başladı. Burada Reşat Nuri gibi ünlü isimlerle tanışma fırsatı buldu. Fırsatı da en iyi şekilde değerlendirdi. Şiirlerini yayınlamaya karar verdi. İkdam gazetesinde çalışan Yakup Kadri’ye giderek içinde şiirleri bulunan defterini masasına bıraktı. ‘Bu defterde benim şiirlerim. Lütfen bir göz atar ve beğenirseniz Yeni Mecmua’da neşrine delalet edersiniz.’ dedikten sonra, defteri masasına bırakmasını söyleyen Yakup Kadri’nin dediğini yapıp geldiği gibi çıkıp gitti. Yeni Mecmua’nın yeni sayısını aldığında ‘Sevgilim’ şiirinin yayınlandığını gördüğünde çok sevinmişti. Tanınmamış isimlere yer verme konusunda katı olan, ünlü şairlerin eserlerinin yayınlandığı bu dergide Necip Fazıl, 17’sinde olmasıyla ilgi odağı oldu. Şiirleri, Anadolu Mecmuası’nda yayınlanmaya devam etti. Kendinden emin bir şekilde atıyordu artık adımlarını” ifadelerine yer verdi.

“KENDİNDEN VE ŞİİRİNDEN EMİN BİR ŞAİRDİ”

Sunumlarda Necip Fazıl’ın 1928 yılında “Kaldırımlar” isimli ikinci şiirini yayınladığı hatırlatılarak, “Kaldırımlar; bütün parasını kaybettiği, yalnız, çaresiz ve kendinden bile ümidini kestiği bir ruh haliyle Paris’in sokaklarında yürüye yürüye, içinde biriktirdiği Beyoğlu’ndaki bohem hayatın yarı aydınlık yarı karanlık belirsizliğinde tamamladığı bir şiirdir. Kitabını yayınladıktan sonra ismi etrafında büyük bir takdir ve övgü halesi olmuştu Fazıl’a karşı ve büyük bir ilgi ve merak. Kimdi ve nasıl biriydi Necip Fazıl? O’na ‘Kaldırımlar Şairi’ diyorlardı. Her şeyden önce bir şairdi o elbette. Kimsenin itiraz edemediği kadar hayatı ve eserleriyle öncesiz ve sonrasız, ustasız ve çıraksız, birçok şairin aksine kendinden ve şiirinden emin bir şair” denildi.

Öğrenciler, eğitim dönemi boyunca Yahya Kemal, Mehmet Akif, Nazım Hikmet ve Cahit Sıtkı Tarancı gibi Türk şiirinin büyük isimlerini ele almaya devam edecekler.