Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

TOPLANTIDA KIBRISCIK KONUŞULDU

TOPLANTIDA KIBRISCIK KONUŞULDU
Kıbrıscık’da Bolu Sürdürülebilir Kalkınma Dernekleri tarafından Çalıştay hazırlıkları toplantısı yapıldı. Ön çalıştayda, BAMER ve bölgede girişimci olan derneklerin fikir ve önerileri konuşuldu.


Düzenlenen ön çalıştaya, Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, Abant İzzet Baysal Üniversitesi akademisyenleri, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma Merkezi üyeleri, Kıbrıscık Köroğlu Turizm ve Tanıtım Derneği üyeleri, Kale, Dağcılık ve Spor Kulübü üyeleri ve Kıbrıscıkspor Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Toplantıda Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen’in selamlama konuşmasının ardından birinci oturuma geçildi.

Prof. Dr. Okan Köylüoğlu’nun başkanlığını yaptığı birinci oturumda, Dr. Öğretim Üyesi Nursel İkinci, Kıbrıscık’ın Etnobotanik Yönden araştırılması hakkında bilgiler verdi. Çalışmalarında bitkilerin nasıl toplandığı, yörenin insanlarının bitkiler hakkındaki bilgilerinin hazine kadar değerli olduğundan bahsetti.

Bolu Sürdürülebilir Kalkınma Dernekleri Koordinatörü Metin Alparslan, Sürdürülebilir Kalkınma Dernekleri’nin Bolu ve ilçelerde kurulma sebepleri ve kurulma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bu derneklerin neleri amaçladığını ve yöre için ne tür çalışmalar yapacakları ile ilgili bilgiler veren Alparslan, derneklerin bölgelerin sorunlarını bildiklerinde fonlardan daha iyi faydalanabileceklerini, endemik bitkilerin ve yerel canlı türlerinin, yerel sanatların, yerel olan her şey hakkında bilgi sahibi olmanın bölge için yapılan çalışmalardaki katkısının öneminden bahsetti.

Toplantıda ayrıca, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği adına konuşan Metin Alparslan, Kıbrıscık Kalsedon Taşı hakkında bir başlık olmamasına rağmen bu taşın magnetlerde kullanılabileceğini, Köroğlu ya da Kıbrıscık Evlerinin minyatür çizimleri üzerine olabileceği gibi haricen ağaç işleri üzerine de yapılarak bölgede satılabileceğini söyledi. Alparslan, “Köroğlu heykelinin ikonları basit malzemelerle yapılabilir, İş-kur kurslarının desteği ile bu taşı işleme ustaları işleyebilir ve yine İş-Kur’un Girişimcilik Kursları ile bu taşın pazarlama ağı oluşturulabilir” dedi.

BAİBÜ Bolu Halk Kültürünü Araştırma Merkezi (BAMER) adına konuşan Dr. Öğretim Üyesi Filiz Yıldız yöresel halk kıyafetlerinin çalışmaları hakkında sunum yaptı.

Kale Dağcılık Spor Kulübü başkanı Metin Atun, Kıbrıscık’ta Kanyon Turizmi hakkında bilgiler verdi. Yürüyüş güzergâhlarında endemik bitki örtüsünün ağırlıkta olduğunu ifade eden Atun, ayrıca Kıbrıscık’ın tanıtımındaki yanlışlıklardan ve eksikliklerden bahsetti.

Ön çalıştayda ikinci oturumun başkanlığını Dr. Öğretim Üyesi Nursel İkinci yaptı.

Prof. Dr. Okan Köylüoğlu, yaptığı sunumunda, Karagöl, Uşak Gölü ve çevresindeki su kaynaklarının Limnoekolojik özellikleri ve Ostradokları hakkında bilgi verdi. Özellikle burada yaşayan canlıların erkek cinslerinin ilk kez Kıbrıscık'ta görüldüğü ve bu şekilde literatüre ‘Kıbrıscık’ isminin geçtiğinden bahsetti.

Toplantıda Hamdi Tan, Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Güneş Panelleri konusunda, Mustafa Bilgin ise yerel bitki çeşitleri hakkında sunum yaptı.

Orhan Aytar, Kıbrıscık Halk Oyunlarının Otantik Sergilenme Çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Son olarak Çalıştay Hazırlıkları Toplantısının ilk günü hatırası için toplu fotoğraf çekildi.