Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“TOPLAM ZAM ORANI YÜZDE 34”

“TOPLAM ZAM ORANI YÜZDE 34”
Bolu’daki Arçelik çalışanlarını da kapsayan yeni zamma ilişkin Türk Metal İş Sendikası’ndan, “Anlaşmayla birlikte elde edilen toplam zam oranı yüzde 34 olmuştur” denildi.

Asgari ücrette yaşanan yükselme sonrası, metal işçilerine de zam yapıldığı duyuruldu. Konuyla ilgili Türk Metal-İş sendikasından yapılan açıklamada, ücretlerde yaşanan yakınlaşma gerekçe gösterilerek zam yapıldığı belirtildi.

“KIDEM ZAMMINA DAYALI YENİ BİR DÜZENLEMEYİ ZORUNLU KILMIŞTIR”

Açıklamada; “Ülkemizde başta işçiler olmak üzere, emeği ile geçinen bütün kesimler, olumsuz ekonomik koşulların ve yüksek enflasyonun neden olduğu hayat pahalılığı ve ortaya çıkan geçim sıkıntısı ile mücadele etmektedir. Buna ek olarak asgari ücrete gelen zam da örgütlü olduğumuz işyerlerinde ücretler arasında yakınlaşmaya ve ücret dengesinin bozulmasına neden olmuştur. Bu durum, Sendikalarımız Türk Metal, Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile 12 Ocak 2022 günü imzaladığı ve 1 Eylül 2021-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında geçerli olan Grup Toplu İş Sözleşmesinde kıdem zammına dayalı yeni bir düzenlemeyi zorunlu kılmıştır.

“ELDE EDİLEN TOPLAM ZAM ORANI YÜZDE 34 OLMUŞTUR”

Bu amaçla, bir süredir devam eden müzakerelerin sonuncusu MESS Genel Merkezinde yapılmış ve taraflar aşağıdaki mutabakatın kamuoyuna duyurulması kararı almıştır. Buna göre; İşçilerin 31 Aralık 2022 günkü saat ücretleri önce 48,04 TL’ye çekilecektir. Daha sonra, yürürlükteki toplu iş sözleşmesi gereğince, 2023 yılı Mart ayında verilmesi gereken dördüncü dilim ücret zammı, Mart ayını beklemeden, yukarıda belirtilen düzenlemenin ardından yüzde 15 olarak uygulanacaktır. Ancak Mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının yüzde 15’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacaktır. Bu düzenlemeden sonra her kıdem yılı için saat ücretlerine, 10,5 TL’yi geçmemek üzere, 70 kuruş eklenecektir. Böylece anlaşmayla birlikte elde edilen toplam zam oranı yüzde 34 olmuştur.

“KAYIPLARIMIZI TELAFİ EDECEĞİMİZE İNANIYORUZ”

Türk metal sendikası tarafından yapılan bu iyileştirmenin, MESS’e bağlı işyerlerinde çalışan üyelerimizin yaşadığı reel ücret kayıplarını bir nebze olsun azaltacağına ve 2023-2025 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmesinde kayıplarımızı telafi edeceğimize inanıyoruz.” İfadelerine yer verildi. 

Etiketler: bolu haberler