Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

TMMOB’DEN PATLAYAN SU BORUSU AÇIKLAMASI

TMMOB’DEN PATLAYAN SU BORUSU AÇIKLAMASI
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Murat Ataman, Paşaköy Mahallesinde bulunan içme suyu borusunun patlamasıyla ilgili açıklamada bulundu. Ataman; “Yaptığımız incelemede patlayan borunun ana hatta daha küçük çapta kullanılan CTP tip boru olduğu ve boru hattı döşenirken teknik kurallara uyulmadığı gözlemlenmiştir. Belediye yetkililerin çözüm ile ilgili doyurucu bir açıklama yapmaları beklenmektedir” dedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bolu İl Başkanı Murat Ataman geçtiğimiz gün Paşaköy mahallesinde patlayan su borusu ile ilgili olay yerince inceleme yaptıklarını öne sürerek yanlış döşenmiş olduğunu iddia etti. Ayrıca, boruları döşeyen tedarikçi firmanın 21.08.2008 tarihli bir raporunda boruların döşeme kurallarına uyulmadan döşendiğini belirten yazısı da basın ile paylaşıldığının altını çizdi.

Ataman konuya dair yaptığı açıklamada kamu kaynaklarının doğru kullanılması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Dün Paşaköy mahallesinde temiz su boru hattında patlama gerçekleşmiş ve yakınında bulunan ev-bahçelerde su baskınları meydana gelmiştir. Yerinde yaptığımız incelemede patlayan borunun da daha önce ki patlamalara konu olan ana hatta daha küçük çapta kullanılan CTP tip boru olduğu ve boru hattı döşenirken teknik kurallara uyulmadığı gözlemlenmiştir.

“ÖNERİLERİMİZİ BELEDİYE İLE PAYLAŞTIK”

Ayrıca bizler CTP tip borunun sadece Gölköy-Su arıtma tesisinde kullanıldığı bilgisine sahipken, Gölköy-Su arıtma hattı arasındaki ana boru hattının kurallara uygun döşenmediğini belirterek 2013 yılında çözüm önerilerimizi kamuoyu ve belediye ile paylaşmıştık. Ayrıca boru tedarikçi firmanın 21.08.2008 tarihli bir raporunda boruların döşeme kurallarına uyulmadan döşendiğini belirten yazısı da basın ile paylaşılmıştır.

Dün yaşanılan olayda ana hattın dışında da CTP tip boru kullanılan yerler olduğu ve bu borularında benzer şekilde kurallara uygun döşenmediği,  olay yerindeki incelemelerimiz sırasında tespit edilerek fotoğraflanmıştır. Yüksek basınçlı su taşıyan ve yastıklama yapılmayan, iri çakıl ve taşlı ile kapatılan boruların dış yüzeyine taş veya iri çakıllar baskı yapmakta, suyun darbeli akışı ile boru dış tabakası zedelenmekte zamanla delinerek büyük hasarlı patlamalara neden olmaktadır.

“TEKNİK OLARAK UYGUN DEĞİL”

Gerek özel gerekse kamu kaynaklarının kullanımında temel kural; yapılan işin uygunluğunun yerinde kontrol ile denetlenerek yatırım bedelinin verilecek onay ile ilgili firmaya aktarılmasıdır.  Ekli fotoğraf ve çizelgede de görüleceği üzere, dünkü patlamada boru hattının teknik olarak uygun olmayan koşullarda montajı gerçekleştirilmiştir.

Mesleğimizin gerekliliği olarak daha önce ana hat ile ilgili 25.09.2012 tarihinde, 03.12.2012 tarihinde 19.08.2013 tarihinde çözümlere yönelik önerilerimiz basın aracılığı ile beyan edilmiştir. Kamuyu aydınlatma ve kamu kaynaklarının doğru kullanılması adına, mesleki uzmanlıklarımız doğrultusunda yapılması gerekenler anlatılmıştır.

“YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLENMEKTEDİR”

Belediyenin yerüstü yatırım işlerinde(kaldırımlar, parklar, yollar, çöp toplama sistemlerinde) kullandığı yap- boz -tekrar yap tekniğini maalesef yer altı yatırımlarında da uyguladığını, kısıtlı kamu kaynaklarının nasıl boş yere harcandığını Bolu halkı yakından tanık olmaktadır. Belediye yetkililerin çözüm ile ilgili doyurucu bir açıklama yapmaları beklenmektedir.

Bulunduğumuz bölgede yönetimde bulunan ve bulunacak tüm görevlilerin yetkilerini; bilim yoluyla elde edilmiş mühendislik bilgilerinin uygulama ve kuralları doğrultusunda, en uygun ve ekonomik çözümler üreterek, çoğulcu katılım sağlayarak, kamu kaynaklarının doğru şekilde kullanarak gerçekleştirmesi dileği ile saygılarımı sunarım. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”