Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

TESPİT EDİLEN EN RİSKLİ YAPILAR NERESİ?

TESPİT EDİLEN EN RİSKLİ YAPILAR NERESİ?
İzmir'de yaşanan deprem akıllara olası bir Marmara depreminde Bolu’daki riskli binaların mevcut durumunu güdeme getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belediye beyanı esas alınarak yapılan 'Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesi' kapsamında Bolu’da 14 binanın tapusuna 'Riskli' şerhi koyuldu.

Özel Haber: Aslı Akış

Bakanlık tarafından yerel yönetimlerden Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesi'nin tamamlanmasıyla şehrin röntgeni çekildi. Bazı belediyeler bunu tam anlamıyla uygularken bazıları ise kayıtsız kaldı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan,  imar barışı yasasını eleştirerek sonuçlarının düşünülmeden çıkartıldığını ifade etti. Başkan Özcan; “Çok önemli bir konu var İmar Barışı yasası. Türkiye’deki en riskli binalar, İmar Barışı’ndan yararlanan binalardır. Bu binalar kaçak olarak yapılmış, büyük bir çoğunluğunun ruhsatı da yok. Hangi malzemeden yapılmış? Kontrolünü kim yapmış? Hiçbir şey bilinmiyor. Sen bir gecede yasa çıkarmışsın, “İmar Barışı’na başvur, devlete şu kadar katkı ver, ben senin binanı ruhsatlı kabul edeyim’ diyorsun. Deprem ya da başka bir doğal afette bu binanın başına bir şey gelirse, sorumluluğu başvurana atıyorsun. Bu çok yanlış bir yasa. Türkiye’de son yıllarda çıkartılan en sıkıntılı yasalardan bir tanesi” şeklinde konuştu.

“ESKİ BİNALARIN HİÇBİRİNE KEFİL OLABİLME ŞANSIM YOK”   

Başkan Özcan, eski binaların hiçbirine kefil olabilme şansı olmadığını dile getirerek; “Bizim kararlı bir şekilde Türkiye’de risk oluşturacağını umduğumuz ya da belli bir yaşı geçmiş olan tüm binaları ortadan kaldırıp, yerine yenilerini yani kentsel dönüşüm yapmamız lazım. İhsaniye Mahallesi’ndeki hangi binaya kefil olabilirim? Gölyüzü, Akpınar, Semerkant mahallelerinde aynı sıkıntılar var. Kılıçarslan’da, Alpagutbey’de ya da terminal tarafında yapılan yeni binalara kefil olabilirim. Birçoğu en son çıkan statik yönetmeliğine göre yapıldı. Bunlara güvenin, rahatça oturun diyebiliyoruz. Ancak o eski binaların hiçbirine kefil olabilme şansım yok” ifadelerini kullandı. 

Etiketler: bolu haberler