Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

TARİHİ YUKARI ÇARŞI ARASTA PROJESİ’NDE İLK KAZMAYI BAŞKAN ÖZCAN VURDU

TARİHİ YUKARI ÇARŞI ARASTA PROJESİ’NDE İLK KAZMAYI BAŞKAN ÖZCAN VURDU
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ilk kazmayı vurarak çalışmaların startını verdiği Tarihi Yukarı Çarşı Arasta Projesi’yle, Yukarı Çarşı’nın bambaşka bir hale geleceğini söyleyerek, “Daha çok turist çeken, insan sirkülasyonunun daha da arttığı bir bölge olacak.” dedi.


Bolu’nun en önemli noktalarından olan, tarihi Yukarı Çarşı’nın çehresi değişiyor. Yukarı Çarşı’yı yeniden canlandırmak isteyen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, tarihi çarşının çehresini değiştirecek çalışmaların startını bugün ilk kazmayı vurarak verdi. Başkan Özcan’ın vurduğu kazmayla daha önce dış cephe yenilemeleri yapılan Yukarı Çarşı’da altyapı, üstyapı ve aydınlatma çalışmaları resmen başladı.

“Yukarı Çarşı bambaşka bir hale gelecek”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan vurulan ilk kazma sonrası yaptığı açıklamada, Yukarı Çarşı’nın Bolu’nun en önemli ve en tarihi çarşısı olduğunu söyleyerek, “Biz böyle görüyoruz. Burayı güzelleştireceğimize dair söz vermiştik. Burada eski projeden farklı bir proje Anıtlar Kurulu’ndan geçti. Burada çok kapsamlı bir çalışma yapılacak. Ne yapılacak? Bütün sokaklarımızın altyapısını tamamen değiştireceğiz. Yeni ve modern taşlarla kaplayacak ve aydınlatmasını yapacağız. Bu çalışmalar biter bitmez de yine Anıtlar Kurulu’ndan değiştirilerek geçirilen saçak ve levhalarla ilgili çalışmalarımızı da yapacağız. Çalışmalar sokak sokak yapılacak. Yani bir sokağın altyapısı bitirilip, üst kaplaması yapılacak. Mümkün olduğunca az esnafımızı mağdur ederek bu çalışmaları tamamlamayı planlıyoruz. Buradaki altyapı, kaplama ve aydınlatma işlerinin en geç 3 ay içinde biteceği sözünü arkadaşlardan aldım. Zannediyorum bu çalışmalar biter bitmez 2 ay içerisinde de Anıtlar Kurulu’ndan onaylanan saçak ve levhalar ile ilgili proje de uygulandığında Yukarı Çarşı bambaşka bir hale gelecek. Daha çok turist çeken, insan sirkülasyonunun daha da arttığı bir bölge olacak. Benim çok önem verdiğim bir proje. Her gün gelip takipçisi olacağım.” dedi.

“Esnafa verdiğim sözümü tuttum”

Söz konusu çalışmaların yaklaşık 6 Milyon TL’ye mal olacağını belirten Başkan Özcan, Yukarı Çarşı esnafına seçimlerden önce verdiği sözü tuttuğunu hatırlatarak, “Burada yapılan kaplamalarla ilgili seçimden önce bir söz vermiştim. Usulüne uygun yapılmamış iş ve işlemler vardı. Ne kentsel dönüşüm kapsamına alınmış, ne arsa sahiplerinden talep toplanmıştı. O yüzden ‘burada yapılan 8 milyon TL’lik harcamayı hukuken isteme hakkımız yok, istemeyeceğim’ dedim. Ve bunun bir seçim sözü olmadığını da bütün Yukarı Çarşı esnafımız gördü. İstemedim gerçekten. Ama sonrası için parasını isterim demiştim. Şimdi ihale gerçekleşti. Bu işlemler için yaklaşık 2,5 Milyon TL para harcanacak. Tamamı için harcanacak para ise yaklaşık 6 Milyon TL.” diye konuştu.

“Esnafın ödemesi gereken 2,5 milyon TL’yi almak istemiyorum”

Yukarı Çarşı esnafına 2,5 Milyon TL’yi ödetmemek için kuruluş amacı tarihi cadde, sokak ve çarşıları desteklemek olan ve emlak vergileriyle fonlanan Kültür Varlıkları Fonu’ndan faydalanmak üzere Bolu Valiliği’ne başvuru yaptıklarını belirten Özcan, şunları söyledi: “Yani il ve ilçe belediyeleri vatandaşlardan topladıkları paraları Kültür Varlıkları Fonu’na yatırıyor. Geçen yıl bu parayı isteyemez durumdaydık, uzun yıllardır para yatırmamıştık. Ama bu yıl biz yapılandırma kanunundan faydalanarak valiliğimize müracaat ettik ve yapılandırmamızı tamamladık. Sayın valimize bir dilekçe yazdım. Dedim ki o fondan 2,5 Milyon TL’yi bize aktarırsanız, yeni yapılacak çalışmalar için Yukarı Çarşı esnafından para istemek zorunda kalmayız. Kaldı ki o fonun kaynağının yüzde 80’i biziz. İşin özü, o parayı istemek bizim hakkımız. Valilik de o parayı vermek durumunda mı evet vermek zorunda.”

“Sayın Valimizden rica ediyorum, hakkımız olan bu parayı bize verin”

Özcan, açıklamasında son olarak Bolu Valisi Ahmet Ümit’e de çağrıda bulunarak, “Şu an somut şekilde bizim gibi başvuru yapan yok. O parayı verirse Yukarı Çarşı’daki 145 esnafımız 2,5 milyon TL ödemekten kurtulacak. O yüzden Sayın Valimizden hassaten rica ediyorum, esnaf zaten ekonomik krizden dolayı büyük sıkıntı içinde, hakkımız olan bu parayı bize verin. Dediğim gibi burada yapılacak çalışmanın tamamı zaten 6 milyon TL.  Biz sadece esnafın payına düşen 2,5 Milyon TL’yi esnaftan istemek istemiyoruz.” dedi.

Başkan Özcan’a eşlik eden Büyük Cami Mahallesi Muhtarı Ahmet Yusuf Akduman da yaptığı açıklamada, Yukarı Çarşı’nın uzun zamandır çözülmeyen sorunların olduğunu belirterek, “Bu sorunlar Sayın Başkanımızın çalışmalarıyla inşallah çözülecek ve Yukarı Çarşımız hak ettiği eski günlerine dönecek. Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Etiketler: bolu haberler