Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

TARİHİ OKULUN MİMARİ YAPISININ DEĞİŞTİRİLMESİNE TEPKİ!

TARİHİ OKULUN MİMARİ YAPISININ DEĞİŞTİRİLMESİNE TEPKİ!
Mudurnu ilçesinde Dumlupınar ilkokulunda yapılan bakım onarım çalışmalarında tarihi yapıya zarar verildi gerekçesiyle ilçe sakinleri tepki gösterdi.

HABER: ASLI AKIŞ

Mudurnu ilçesinde 70-80 yıllık Dumlupınar İlkokulu tamirat destekleme amacı ile bakıma alındı. İlçe halkı ve o okulda okuyup mezun olanlar ise okulun özelliğinin bozulduğunu ileri sürerek “okulumuza kıymayın, okulumuzun özelliğini bozmayın” diyerek tepki gösterdi.

İl Özel İdaresi tarafından 29 Haziran 2022 tarihinde yapılan ihalenin akabinde Bolu’nun Mudurnu ilçesinde 2 katlı Dumlupınar İlköğretim Okulu’nda Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bakım onarım ve güçlendirme çalışmaları başlatıldı. Yeni eğitim yılının başlamasına çok az kalmasına rağmen birçok devlet okulunda tadilat ve inşaat çalışmaları bitmedi.

Edinilen bilgiye göre yüklenici firma okulda bakım-onarım çalışmalarına başlamasıyla, Mudurnululardan yapılan çalışmalara itiraz geldi. Okul duvarlarının, bölgede başka bir örneği olmayan iki katlı taş duvar olduğunu ifade eden Mudurnulular, okulun dış görüntüsünün bozulmamasını istiyor.

Dumlupınar İlkokulu’nun şu anda çatısı sökülmüş, çatı arasına beton atılarak güçlendirme yapılacağı için de çelik konstrüksiyon ile desteklenerek sıva yapılacağından binanın özelliğinin yok olacağını ifade eden Mudurnulular, okulun taş duvar olan dış cephesinin hiç bozulmamasını istiyorlar.

Böylesi tarihi yapılara dokunulmadan sahip çıkılması gerekirken, Cumhuriyet İlkokulu, Askerlik şubesi ve başka tarihi binaların yıkıldığını hatırlatan Mudurnulular, tepkisini valiliğin ve kaymakamlığın bu binanın inşaatının durdurularak dış cephesine el sürülmemesi gerektiğini söylüyorlar.

İlçe halkı, bugüne kadar depremler geçiren ve herhangi bir hasarın meydana gelmediği okulda yapılan çalışmaların boşa para harcamak olduğunu ifade ederek, bu durumdan şikayetçi oldular.

 “MUDURNU’DA HERKES HAKLI OLARAK İNFİALDE”

Çalışmalara tepki gösteren İnşaat yüksek mühendisi Nevzat Anlıtan; “Dumlupınar ilkokulu binasının güçlendirme inşaatı baştan aşağı hatalı, anlamsız, sebepsiz, akıldışı. 99 depreminden sonra onlarca binanın güçlendirme projelerini yaptım. 7 katlı apartmanın güçlendirme uygulamasını yaptım. Bina güya güçlendiriliyor. Hayır. Mühendislik tekniğine uymayan farklı bir uygulama var. Bina 70 senelik ve birçok deprem atlattı. Gidin inceleyin. Hiçbir çatlak, dökülme, ayrışma YOK. Taş yığma, duvarlar 50-60 cm kalınlığında. Ayrıca dışı özel işçilik ile kayrak taşı kaplama. Çok özel bir yapı. Bir müze. Yapılan uygulama acaba neden? Sebepsiz, anlamsız ve pahalı. İç ve dışı beton ile kaplanıyor. Yani beton bir bina olacak. Yık yeniden yap aklım erer. Bu uygulamaya cevap bulamıyorum. Tek akla gelen birilerine devletin paralarımı aktarılıyor. Bolu İlinde 200 adet okulun benzer akıbette olduğu söyleniyor. Mudurnu’da herkes haklı olarak infialde. Yazık” ifadelerini kullandı.

Mudurnulular bu okul için rahatsızlıklarını söylerken,  İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise “Müteahhit projeye göre yapıyor, biz bir şey yapamayız” demekle yetiniyor.