Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“SÖZDE "AÇILIM SÜRECİ"NE KURBAN EDİLMIŞTİ”

“SÖZDE
Türk Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Erhan Bayram okullarda Öğrenci Andı’nın tekrardan okutulmaya başlamasını istedi. Bayram, “Sayın Bakan gelin, sözde Çözüm Süreci’ne kurban edilerek siyasi bir tavırla yapılan yönetmelik değişikliğini iptal edin ve Öğrenci Andı’nı tekrar çocuklarımıza hediye edin” dedi.

Erhan Bayram Öğrenci Andı’nın tekrardan okutulmasıyla ilgili bulundukları girişimleri de anlatarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a çağrıda bulundu.

2013 yılında yönetmelikten çıkartılan 12. Maddeye vurgu yapan Bayram, “Hatırlanacağı üzere, Milli Eğitim Bakanlığı 8 Ekim 2013 tarihinde İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 12. maddesini yürürlükten kaldırılmıştı. Yönetmeliğin 12. Maddesi “İlkokullarda öğrenciler, her gün dersler başlamadan önce öğretmenlerin gözetiminde topluca aşağıdaki ‘Öğrenci Andı’nı söylerler. Yabancı uyruklu öğrencilerin ‘Öğrenci Andı’nı söyleme zorunluluğu yoktur” şeklindeydi. O dönemde kamuoyuna sunulan gerekçe, Öğrenci Andı’nın içeriği itibariyle toplumda güya ayrıştırıcı ve ötekileştirici bir dil ifade ettiğiydi. Oysa biz Türk Eğitim Sen olarak bu iddianın aksine Öğrenci Andı’nın içeriği itibariyle Türk milli eğitiminin amaçlarında ihtiva edilen değerleri barındırdığını ve bunun da çocuklarımıza kazandırılması noktasında pedagojik boyutu bulunduğunu dile getirdik” ifadelerini kullandı.

“TÜRK EĞİTİM-SEN OLARAK YARGIYA TAŞIMIŞTIK”

Süreci Türk Eğitim Sen olarak mahkemeye taşıdıklarını aktaran Bayram, “Öğrenci Andı’nın iptal edilmesi üzerine sendikamız tarafından açılan dava sonucunda Danıştay 8. Daire’nin 2018’de verdiği lehte karar, MEB tarafından temyiz edilmişti. Bugün basına yansıdığı üzere, temyiz başvurusu Danıştay İDDK tarafından MEB lehine onaylanmış ve gerekçeli karar nihayete erdirilmiş” kelimelerini kullandı.

“DANIŞTAY'A GÖRE İÇERİK ANAYASA, YASA ve MİLLÎ EĞİTİM TEMEL KANUNUNDA BELİRTİLEN AMAÇLARA UYGUN”

Erhan Bayram, Danıştay’ın içeriği anayasaya, yasaya ve milli eğitim temel kanununda belirtilen amaçlara uygun olduğunu belirterek, “Kararda, Öğrenci Andı içeriğinde ifade edilen değerlerin Anayasa ve yasalara uygun olduğu ve hatta Milli Eğitim Temel Kanunu’nda dile getirilen amaçlarla da örtüştüğü ancak her sabah törenle okutulmasının ise idarenin takdiri dahilinde olduğu ifade ediliyor. Ve bu gerekçeyle de MEB’in 2013’te yaptığı değişikliğin hukuka aykırı olmadığına karar veriliyor. Bize göre bu zorlama ve siyasi tasarrufu rahatlatmaya yönelik bir karar. O halde bu noktada hem Danıştay’a hem de MEB’e soruyoruz: Öğrenci Andı, içeriği itibariyle hala bir eğitim öğretim materyali olarak geçerli ise, metnin ihtiva ettiği değerler Anayasa ve yasalara uygunluk taşıyorsa ve özellikle de 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yer alan amaçlarla örtüşüyorsa neden öğrenci andı törenleri iptal ediliyor? Öğrenci andı, devleti kuran iradeye karşı sadakattir. Bu konuda kim, nasıl pozisyon alıyorsa yıllarca unutulmayacak. Bu devleti kuran iradeye sahip çıkan nesillerimiz de bunları ‘hayırla’ ya da ‘kahırla’ yad edecektir” şeklinde konuştu.

“ZİYA SELÇUK'A ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”

Milli Eğitim Bakanı’na da çağrıda bulunan Bayram, “Türk Eğitim Sen olarak Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a çağrıda bulunuyoruz: Sayın Bakan gelin, sözde Çözüm Süreci’ne kurban edilerek siyasi bir tavırla yapılan yönetmelik değişikliğini iptal edin ve Öğrenci Andı’nı tekrar çocuklarımıza hediye edin” diye konuştu.

“TÜRKİYE SEVDALISI ÖĞRETMENLERİMİZ ANDIMIZA VE İHTİVA ETTİĞİ DEĞERLERE KARARLILIKLA SAHİP ÇIKACAKTIR”

Öğretmenlerin MEB düzenleme yapmadığı takdirde yine de Öğrenci Andı’nı okutmaya devam edeceğine de dikkat çeken Bayram, “Her ne kadar bugün gündeme düşen gerekçeli kararla 8. Daire’nin kararı iptal edilmiş olsa da aslında İDKK’nın bu kararı da iddialarımızın doğruluğunu ve Öğrenci Andı’nın mutlaka her Türk çocuğuna okutulmasının gerekliliğine işaret etmektedir. Ayrıca şunu da herkes bilsin ki, eğer ki MEB yeni bir düzenleme yapmaz ise Türkiye sevdalısı öğretmenlerimiz Öğrenci Andı’nı okutmaya ve ihtiva ettiği değerleri öğrencilerimize kazandırmaya devam edecektir” dedi.

Etiketler: bolu haberler