Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

SKOLYOZ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

SKOLYOZ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ
Uzman kadrosuyla vatandaşların günlük yaşam kalitesini artırmak ve sağlıklı bilgiye ulaşmanız için hizmet veren Fizyokent Sağlıklı Yaşam Merkezi Fizyoterapisti Filiz Çiçek'den skolyoz hakkında açıklama yaptı. İşte o açıklamalar;

Skolyoz , omurganın  3 boyutlu olarak sağa ya da sola eğilmesi olarak tanımlanabilir. Skolyoz doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebilmektedir. Genellikle çocuklarda boyun hızlı uzadığı dönemlerde daha yoğun bir şekilde görülür. Erişkinlerde ise yanlış postür, kifotikduruş, masa başı çalışma ve bazı cerrahiler sonucu görülebilir.

Sağlıklı bir omurgaya yandan bakıldığında boyun ve belde hafif bir içe eğilme (lordoz) sırtta ise tam tersi yönde dışa doğru bir eğri(kifoz) vardır. Ancak bu eğri sadece yandan bakıldığında görülür. Normalde omurgaya önden ve arkadan baktığımızda bir eğrilik olmaması gerekir.Olması durumunda skolyozdan şüphelenilmelidir.

ÇOCUKLARDA SKOLYOZ DAHA SIK GÖRÜLÜYOR!

Çocuklarda skolyozu daha sık görmemizin nedeni iskelet sistemlerinin gelişme döneminde olması. Bununla birlikte masa başında bilinçsiz oturma, çantayı tek taraflı takma,bilgisayar ve telefon ile fazla vakit geçirme vücut mekaniği henüz oturmamış çocuklarda omurgalarına yanlış yük binmesine bu da omurga eğriliğine yol açıyor. Aileler bilinçlenerek çocuklarındaki duruş bozukluğunu kontrol etmeli ve herhangi bi asimetri durumunda doktora ya da fizyoterapiste danışmalıdır.

 SKOLYOZ OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRİM?

-Sırtta ya da belde asimetrik bir duruş varsa

-Omuzlardan biri daha düşük duruyorsa

-Bel kavislerinden biri daha çoksa(asimetrikse)

-Kürek kemiklerinden biri dışarı doğru daha çok çıkıksa

-Giyilen kıyafetler kişinin üzerinde asimetrik bir şekilde duruyorsa

-Ayakta öne doğru eğilindiğinde bir taraf yüksekte kalıyorsa

Omurga problemlerinden şüphelenilmeli ve uzman bir kişiye danışılmalıdır.

SKOLYOZUM VAR ŞİMDİ NE YAPACAĞIM?

Doktorunuzun isteyeceği röntgen sonucunda eğriliğinizin şekli, derecesi ve seviyesi belirlenir. Eğer eğriliğin derecesi yüksek ve kişiye uygunsa cerrahi denenir. Çok ileri olmayan eğriliklerde genellikle konservatif yöntemler uygulanır. Bu yöntemlerin en etkilisi egzersiz ve korse uygulamalarıdır. 3 boyutlu skolyoz tedavisinde tamamen kişiye ve eğriliğe göre hareketler planlanır. Sosyal medyada görülen egzersizleri uygulamak beklenilenin aksine daha kötü sonuçlar doğurur. Bu yüzden Skolyoz konusunda bilinçli egzersiz için uzmanla çalışmalısınız.

SKOLYOZ ve REFORMER 

Reformer kişinin eklemlerine herhangi bir yük bindirmeden çalışabildiğimiz bir yardımcı ekipman. Bu cihazı doğru kullanıp iyi analiz edilmiş egzersizler ile kombinlediğimizde skolyotik eğrilerin azaldığını ve duruş bozukluklarının düzeldiğini görüyoruz. Skolyozdareformer diğer kas iskelet problemlerinde olduğu gibi fizyoterapist tarafından yaptırılmalıdır.

TEDAVİ EDİLMEZSE...

Skolyoz tedavi edilmediği taktirde sadece görünüş olarak sizi rahatsız etmenin ötesinde ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Omurganın eğrilmesi akciğerlerin alanının kısıtlanmasına bu da solunum kapasitenizin azalmasına neden olur.Özellikle çocuklarda skolyoz akciğer gelişimini de olumsuz etkilediği için ileri yaşlarda solunum yetersizliğine neden olabilir.Bu yüzden skolyoza yalnızca omurga deformitesi olarak bakmamak gerek.


Etiketler: bolu haber fizyokent saglik