Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“SEN BARAJI YAPTIR, GERİSİNİ BİZ ÇÖZERİZ”

“SEN BARAJI YAPTIR, GERİSİNİ BİZ ÇÖZERİZ”
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in Bolu’nun 2055 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla hazırlanan Karadere Projesi'ne ilişkin yaptığı açıklamasına yanıt verdi. Özcan; “Karadere Sularının Bolu’ya yetebilmesi için o bölgeye baraj yapılması gerekiyor. Baraj yapmayı DSİ daha öncesinde taahhüt etmiş. Sen barajı yaptır, gerisini biz çözeriz dedim” diye konuştu.

Haber: Aslı Akış

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in, “Bolu Belediyesi üzerine düşen çalışmayı yaparsa biz 3 ay içerisinde burayı bitiririz” söylemine dair basın mensuplarına açıklamada bulunan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bolu Belediyesinin yükümlülüğü derken, tünelin iç kaplaması bu. Tünelin iç kaplaması ile ilgili inşallah iki hafta içinde ihaleye çıkacağız. Takribi ihale bedeli, 18 milyon TL. Tüneli yaptık tamamladık diyenler, bunu duysun” dedi.

“ÜZERİMİZE DÜŞEN TÜM YÜKÜMLÜLÜĞÜ GERİNE GETİRECEĞİZ”

Başkan Özcan açıklamasının devamında DSİ’ye kamulaştırma ile ilgili bir yazı yazdıklarını belirterek; “Sadece tünelin kazı işi tamamlanmış. Asıl para gerektiren kısım, iç kaplaması. Tamamen beton ve kalıpla kalıplı sistemle buranın iç kaplamasını yapacağız. Kamulaştırma ile ilgili kısma gelince, belediye mücavir alanı dışına kadar boru hattının geçeceği kısmın kamulaştırması bize ait. Diğer kısım da DSİ’ye ait. DSİ tamamı için 16 kilometrelik hat için kamu yararı kararı almış. Kamulaştırma kararını almış. Biz de DSİ’ye bir yazı yazdık. Dedik ki, iki ayrı yerden yürümesin DSİ bunun tamamının kamulaştırmasını yapsın, parayı ödediği anda biz Bolu Belediyesi olarak hemen DSİ’nin hesabına bu parayı yatıralım dedik. Genel müdürlük aşamasında değerlendirmede. Eğer bu olmazsa aynı prosedürü biz de işletmek zorunda kalacağız. Sonuçta bu kamunun işi dedik, DSİ 8 yerine 16 kilometreyi kamulaştırsın, bize düşen 7 – 8 kilometrelik kısmın parasını bize aynı gün verelim. Hatta onlar yatırmadan verelim. Uzlaştıkları rakamı. Bunu teklif ettik. Dolayısıyla biz tüneli yapacağız. Üzerimize düşen tüm yükümlülüğü gerine getireceğiz. Bunda bir şey yok” şeklinde konuştu.

“DSİ OLARAK DAHA ÖNCE ÜSTLENDİĞİNİZ BARAJI YAPMANIZI BEKLİYORUZ”

Karadere Sularının Bolu’ya yetebilmesi için o bölgeye baraj yapılması gerektiğinin de altını çizen Başkan Özcan; “Ben Sayın Fatih Metin’den şunu rica ettim. Belediyenin parası yoksa biz tüneli yaparız gibi bir açıklama yapmışın dedim. Bizim paramız var biz tüneli yaparız dedim. Ama Karadere Suları, kamuoyuna da bunu defalarca anlattık. Bu mevcut işlemler tamamlansa bile Bolu’nun ihtiyacını karşılamaktan uzak. Çünkü suyun en bol olduğu zaman 250 lt/sn alabileceğiz. Daha fazlasını alamıyoruz. Ama bizim şu an şehre verdiğimiz 430 lt/sn bu da demektir ki, Karadere Sularının Bolu’ya yetebilmesi için o bölgeye baraj yapılması gerekiyor. Baraj yapmayı DSİ daha öncesinde taahhüt etmiş. Ben de Sayın Bakan Yardımcısına değerli arkadaşıma şunu söyledim; biz tüneli yaparız. Boru hattı ile ilgili üzerimize düşeni yaparız. Ama kamuoyunda şöyle bir beklenti var. İsale hattı çalışması bitince Bolu’nun tüm ihtiyacı oradan karşılanabilecek anlayışı var. Bu doğru değil. Dolayısıyla o bölgede. Sen barajı yaptır, gerisini biz çözeriz dedim” ifadelerini kullandı.