Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ŞAHİN PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME MERKEZİ AÇILDI

ŞAHİN PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME MERKEZİ AÇILDI
İlimizde uzun yıllardır faaliyet gösteren Şahin Sürücü Kursu, psikoteknik değerlendirme merkezini hizmete açtı.
Yeni bir ilke daha imza atarak Şahin Sürücü Kursu sahibi Alper Çalışan, psikoteknik değerlendirme merkezini Bolu halkının hizmetine açtı. 
Psikoteknik testinin öneminden bahseden Şahin Psikoteknik Merkezleri psikoloğu Gizem Ceyhan; “İnsan unsurundan kaynaklı olarak meydana gelen trafik kazalarını minimize düşürmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza, hız kontrolü ve saldırganlık gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanılan psikoteknik testi 1 Aralık’tan itibaren ticari araç sürücülerine zorunlu hale geldi.”diyerek psikoteknik testin önemini anlattı. 
Psikoteknik belgesinin alınmadığı zaman hem sürücüye hem de işletme sahibine cezai yaptırım uygulandığını anlatan Ceyhan,”13 Ocak 2017 tarihi itibariyle aday sürücüler test esnasında çekilen fotoğraflarla rapor düzenlenmesi yönünde yönetmelik yayınlandı. Bu yeni uygulama tamamen sürücünün faydasına olacak bir uygulamadır. Yasal olarak bir sorun yaşamaması için bizzat teste girerek fotoğraflı test görüntüsüyle rapor düzenlenmesi lazım. Diğer taraftan ticari bir sürücü alkolden, hızdan ve 100 ceza puanı üzerinden ehliyetine el konulduğu zaman bizden belge almak zorunda. Bunlar olmadan bir daha ehliyet alamıyor.” diye konuştu. 
"PSİKOTEKNİK BELGESİ EKSİK OLANA İDARİ PARA CEZASI"
Psikoteknik belgesi alırken, sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihni özelliklerine yani; algılama, dikkat, hafıza, muhakeme ve benzeri yeteneklerine, psikomotor yetenek ve becerilerine yani; tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu ve benzeri davranışlarına, alışkanlık ve kişilik özelliklerine yani; risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol ve benzeri davranışlarına bakılmaktadır. Şayet yapılan bu değerlendirmeler olumlu ise sürücü psikoteknik belgesi alabilir. Teste gelen kişiler, testten önce kesinlikle alkol kullanmamalı, aç-yorgun ve uykusuz gelmemeye özen göstermelidirler” dedi ve ekledi; 
“Ulaştırma Bakanlığı tarafından uygulamaya konan 30295 sayılı resmi gazetede karayolu taşıma yönetmeliğinin 34. maddesinin e bendi gereği ticari araç kullanan şoförlerin psikoteknik belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir. Psikoteknik raporunu ticari amaçla karayolunda yolcu ve yük taşıyan araç sürücülerinin SRC belgesiyle birlikte almak zorunluluğu var. Yasa gereği ticari amaçlı şoförlük yapan sürücülerin aldıkları psikoteknik belgesini 5 yıl da bir yenileme zorunluluğu var. İç işleri bakanlığının 29/11/2019 tarihli yazısında ticari araç sürücülerinin psikoteknik belge alma tarihi 3 Şubat 2020 olarak belirtilmiş olup bu tarihten sonra psikotenik belgesi eksik olan sürücünün kendisine ayrı ve araç sahibine ayrı idari para cezası uygulanır.” diye konuştu. 
"PSİKOLOG VE SİMÜLATÖR EŞLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN 1 SAATLİK BİR TEST SONRASINDA VERİLEN BİR BELGEDİR"
Şahin Psikoteknik Merkezi psikoloğu Gizem Ceyhan sözlerini şöyle sürdürdü; “Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psiko-motor yetenek ve beceriler ile tutum, davranış ve kişilik özelliklerinin özel geliştirilmiş test yöntemleri kullanılarak teşhis edilmesidir. Standart, objektif, geçerli, güvenilir ölçüm araçları kullanılarak bu becerilere sahip olanlarla olmayanları ayırt etmeyi sağlarken, alkolden ehliyetlerine el konulan şoförlerinde müracaatları alınıyor. Bolu’daki tüm ticari araç sürücülerini merkezimize davet ediyoruz. Sadece birkaç saatinizi ve yaklaşık 200 liranızı ayırarak psikoteknik eğitimden başarı ile geçebilir, trafikte önce kendinizin sonrada başkalarının canına zarar gelmeyecek eğitimleri alabilirsiniz.” dedi.
Şahin Psikoteknik Merkezine yeni kayıt yaptırmak veya bilgi almak isteyen ticari araç sürücülerinin İzzet Baysal Caddesi No16/3 Deniz Pastanesi karşısındaki adresten bizzat veya 0555 153 1414 – 0532 442 1786 nolu telefonlardan bilgi alabilirsiniz.