Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

RAMAZAN SADECE MİDEYE ORUÇ TUTTURMAK DEĞİLDİR

RAMAZAN SADECE MİDEYE ORUÇ TUTTURMAK DEĞİLDİR
Ramazan ayı vesilesiyle oruç tutmanın maneviyatı hakkında bilgiler veren Bolu İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, orucun gayesi ve faydaları, Ramazan’da tutulan orucun hikmeti nedir ve Oruç emrindeki murad sadece aç kalmak mıdır? hepsini yanıtladı.

HABER: ASLI AKIŞ

Ramazan ayı dayanıklılık eğitiminin ve doyumu erteleme becerisinin öğrenildiği bir dönem. On bir ayın sultanı ramazan ayının bereketli, muhabbetli ve huzurlu ikliminde 24 gün geride kaldı. İslam'ın 5 şartından birisi olan oruç farizasını yerine getirmenin muhabbetini doya doya yaşıyoruz.

Bütün azalar ile oruç tutmanın kazanımlarını paylaşan Bolu İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, bununla beraber sağlıkla ilgili faydalarını hesaba katarak oruç tutanların, niyetlerinde Allah rızası da varsa yine de o nispette sevap alacağını vurguladı.

“ORUÇ TUTMAK ASLINDA BİR NEFİS TERBİYESİ”

Orucun Allah için tutulan bir ibadet şekli olduğuna dikkat çeken Tahiroğlu; “Başkası için yapılacak bir şey değildir. ‘Allah’ım senin rızan için yarın ki ramazan orucumu tutmaya niyet ettim’ diyoruz, niyet ediyoruz ve böyle başlıyoruz. İnsan helal olduğu halde bakın, oruçta kazandığınızı götürüp ekmek alıyorsunuz, yiyeceklerinizi alıyorsunuz, tencerede yapıyorsunuz sofranızı kuruyorsunuz ve yemiyorsunuz. Bu haram. Ne zamana kadar? Ezan okununcaya kadar yasak size. Haramlığı bu anlamdadır. Ezan okunduktan sonra helal ve sizin, yiyebilirsiniz. Birçok şey böyledir. Bu, Allah kulunu verdiğini hem helallerle deniyor hem haramlarla deniyor. Haramlarla ömür boyu sınırlandırmış ama helallerle de bizim hayatımızı kontrol altına alıp, bu bizim için aslında nefis terbiyesi. Bakıyorsunuz Hindistan’a gidin. Oradaki Hindularda kendilerini terbiye etmek için, Müslüman olmadıkları halde kendi anlayışlarına, sistemlerine göre yerin altına çukur kazıyorlar mezar gibi orada inzivaya çekiliyorlar. Yemiyorlar, içmiyorlar ve öyle ruhlarını güçlendirdiklerini düşünüyorlar. Aslında aklın yolu bir. Dolayısıyla oruç insanlık tarihi kadar eski derken, biz insanların böyle bir ibadete ihtiyacı var. Siz hayat boyu aç kalmamış bir insanın aç kalacağını söyleseniz o kişi açlıktan kriz geçirip ölür. Hiç hayat boyu aç kalmamıştır” şeklinde konuştu.

“PEYGAMBER EFENDİMİZ S.A.V 3 GÜN ÜST ÜSTE ORUÇ TUTMUŞ”

İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, Peygamber efendimizin üst üste oruç tutmasından da bahsederek; “Peygamber efendimiz S.A.V 3 gün üst üste oruç tutmuş. Bugün yiyecek bir şey var mı? Orucumuzu açacak bir şey var mı? diye sormuş. Eşi Hz. Fatma annemiz yok demiş. O zaman ben yarın ki oruca niyet edeyim demiş. Yani yok evde yiyecek. Bir de böyle bir durum var yokluktan kaynaklanan. O insanlar bir gün yemeği olmasa ne olacak? İki gün olmasa ne olacak? Ama siz hayat boyu tıka basa yiyen obez insanlara siz yemek yok deseniz ortalığı yıkar. Çünkü onun için açlık bitmek demektir. Bizlerde öyle değil. Biz olmayan kardeşlerimizin halini çok iyi anlamış oluyoruz. Azalarımızın da dayanıklılığını arttırıyoruz. Terbiye etmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

“BÜTÜN AZALARIMIZA ORUÇLARIMIZI BERABER TUTTURURSAK MÜKAFATINI ALIRIZ”

Orucun, dini anlamı ile belirlenmiş belli bir süre içinde yemeden ve içmeden sakınmayı ifade ederken, aynı zamanda vücudun maddi ve manevi kirlerinden arınmasını da temsil ettiğini belirten İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu; “İnsan niyet edince beyinde onunla alakalı mideye salgı yaptıracak, bağırsakları harekete geçirecek şeyler, ona göre kendisine tavır alıyorlar. Bu son derece önemlidir. Biz bütün gözümüze, kulağımıza, ağzımıza, bütün azalarımıza oruçlarımızı beraber tutturursak o zaman işte oruç, oruç olur. O zamanda mükâfatını ben vereceğim diyor Allah. Derse ki bu kulum 2022 yılında tutmuş olduğu oruçla ben onu çok beğendim, bağışlıyorum günahlarını derse. Allah’a bunun hesabını kim sorabilir. İşte bu böyle bir şey. Yani Allah’ın rızasını kazanmak, Allah’a yönelmek, tabi bunu besleyeceksiniz, destekleyeceksiniz” diye konuştu. 

Etiketler: bolu haberler