Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

RAMAZAN AYINDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

RAMAZAN AYINDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Uzman Diş Hekimi Ülkü Özan ve Uzman Diş Hekimi Fatih Özan, sağlıklı dişler için yapılması gerekenleri ve ramazan ayında nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili bilgiler verdi.

İşte ramazan ayında ağız ve diş sağlığını korumak için yapılması gerekenleri sıralayan Uzman Diş Hekimi Ülkü Özan, “Ülkü Özan Kök kanal tedavisi uzmanıyım. 2003 yılı Cumhuriyet Üniversitesi mezunuyum. 2004-2008 yılları arasında aynı üniversitede uzmanlık eğitimimi tamamladım. İki yıldır eşim Fatih Özan ile birlikte kendi kliniğimizde hizmet vermekteyiz.” dedi.

Fatih Özan ise, “İsmim Fatih Özan. 2002 yılı Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. 2002-2006 yılları arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi anabilim dalında uzmanlık yaptım. 2016 yılına kadar Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Çene Cerrahisi anabilim dalında Kürsü Başkanı olarak görev yaptım.” diye konuştu.

Her yaşta hayata içinizden geldiği gibi gülümseyebilmek ve diş sağlığınızı en iyi şekilde koruma altında tutabilmek için, Uzman Diş Hekimi Ülkü Özan ve Uzman Diş Hekimi Fatih Özan, Ağız bakımı ile ilgili merak edilenleri şu şekilde anlattı;

Ağız Bakımınıza Özen Gösterin!

“Sağlıklı dişlerin için yapabileceğimiz en önemli şey iyi bir ağız hijyeni oluşturmaktır. Etkin yöntemlerle, doğru fırça ve uygun sürede dişler günde 2 defa mutlaka fırçalanmalıdır. Diş ipi  ağız hijyen protokolüne mutlaka dahil edilmelidir. Mümkünse asitli ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır, tüketildi ise mutlaka dişler fırçalanmalıdır. 6 aylık düzenli diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir. Çocuklarda ise flor vernik ve fissur sealent uygulamaları çürüğe direnci artırır.

Asitler uzun süre diş üzerinde kalırsa çürük oluşur!

Yemeklerden sonra dişler üzerinde biriken yapışkan- renksiz tabakaya plak denir.  Bu tabaka içindeki bakteriler asit üreterek dişlerimize zarar vermeye başlarlar. Asitler uzun süre diş üzerinde kalırsa çürük oluşur. Diş aralarında sertleşerek tartar dediğimiz diş taşlarını oluştururlar. Tartarlar ise dişetlerinde çekilme ve çene kemiğinde erimeye neden olur.

Uzman Diş Hekimi Ülkü Özan, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığının koruması için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı;

“Ramazan öncesi dönemdeki ağız durumu, ramazan dönemindeki süreci ciddi oranda etkiler. Ağızda mevcut dişeti problemleri ve çürük varsa; ramazan döneminde ilerleme hızları artabilir. Uzun süren susuzluk nedeni ile tükürük salgısı azalır, kıvamı değişir ve yıkama etkisi belirgin oranda düşer.  Bu durum problemlerin ilerlemesi için uygun ortamı hazırlar. İftar ve sahurda yenen yemeklerden sonra ağızda asit artar.  Uygun ortam oluşursa çürükler ve dişeti problemleri artar. İftar ve sahur sonrası çok iyi ağız bakımı yapılmalı, diş ipi kullanılmalıdır. Dil ve yanaklar fırçalamaya dahil edilmelidir. Gün içinde macun kullanılmadan dişler fırçalanabilir veya ağız su ile çalkalanabilir.

Son yıllarda toplumun ağız ve diş sağlığına yönelik farkındalığı ciddi oranda artış gösterdi. Hastalar artık diş estetiğini önemsiyor, beyaz ve düzgün dişler talep ediyorlar. Diş kaybetmek istemiyor, ileri tedavi yöntemleri kullanılarak dişlerin ağızda kalmasını tercih ediyorlar. Tüm bunlara bağlı olarak ağız hijyenini önemsiyor ve dolayısıyla dişlerini fırçalıyorlar.

Çocuklarda önleyici tedavi olarak fissur sealent ve flor vernik uygulamaları yapılabilir.

Genç hastalarımız estetiğe çok önem veriyor!

Sıklıkla dişlerindeki çapraşıklıklar için ortodontik tedavi talep ediyorlar. Tel kullanmaktan çekinen hastalarımız için; daha estetik ve daha konforlu olan plakla tedavi seçeneklerini sunuyoruz. Gülüşlerinin daha aydınlık olmasını isteyen hastalarımız ise bleaching olarak adlandırılan beyazlatma işlemlerimizi talep ediyor.

Özel ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyebilen ağız kokusu, yalnızca ağız bakımının ihmal edilmesine bağlı olarak değil, çeşitli hastalıklar sonucu da gelişebiliyor. Bu sorunun kişisel yöntemlerle giderilmeye çalışılması yerine, tedavi için mutlaka uzman yardımı alınması gerekiyor. Uzman Diş Hekimi Ülkü Özan, Ağız kokusu ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi; “Ağız kokusu şikayeti ile gelen hastalarımız oluyor. Ağızlarını genel sağlığına kavuşturduktan sonra diş fırçalama ve diş ipi kullanma eğitimi veriyoruz.

“Ağız kokusu çürük ve dişeti hastalıklarından sonra diş hekimine başvurma nedenlerinden biridir. Birey sabah uyandığında oluşan ağız kokusundan şikayet edebilir. Bunun nedeni uyku esnasında bakteriyel etkinin devam etmesi ve tükürük salgısının azalmasıdır. Bu durumda hastaya iyi bir ağız hijyeni ve rutin doktor kontrolü önerilir. Alkol sigara ve yenilen yemeklere bağlı oluşan ağız kokularına geçici ağız kokuları adı verilir.  Ayrıca ağız kokusunun nedeni solunum sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları diyabet gibi nedenler de olabilir.

20'lik dişler ağız ve diş sağlığı konusunda en önemli konulardan biri!

20 yaş dişlerinde ağrı ve şişme şikayeti ile gelen hastalarımız oluyor. Lokal anestezi altında dişlerini çekerek, problemi ortadan kaldırıyoruz.

Çürükten kaynaklanan şiddetli diş ağrıları ile gelen hastalarımız oluyor. Kanal tedavisi ile hem ağrıyı ortadan kaldırıyor, hem dişlerin ağızda kalmasını sağlıyoruz.

Diş çürüğü şikayeti ile gelen hastalarımıza dişlerinin doğal renginde dolgular yaparak, hem estetiği sağlıyor, hem çürüğü ortadan kaldırıyoruz.

Diş eksikliği nedeni ile beslenmede ve estetik konusunda sıkıntı yaşayan hastalarımız oluyor. Erken diş kayıpları nedeniyle daha ileri yaşta hissediyorlar ve mutsuz oluyorlar. İmplant uygulamaları, köprü planlamaları ya da hareketli protezlerle hastalarımızın şikayetlerini gideriyoruz.

Uzman Diş Hekimi Ülkü Özan ve Fatih Özan'ın kliniklerinde verdiği hizmetler;

- Diş temizliği

- Diş beyazlatma

- Estetik dolgu

- Kanal tedavisi

- Gülüş tasarımı

- Kron- köprü çalışmaları

- 20 yaş dişi çekimleri

- Şeffaf plakla ortodontik tedavi

- Lamina diş kaplaması

-Zirkon diş tedavileri

-İmplant ameliyatları

- Çene kistlerinin tedavisi

Tedavilerinin tümünü yapmaktayız.