Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

PROJENİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

PROJENİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI
Bolu Platformu öncülüğünde 50 Sivil Toplum Kuruluşu tarafından Bolu Güney Çevre Yolu’nun çevreye vereceği zarar ile ilgili ortak basın açıklaması yapıldı. Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar, “Umarım, Bolu’nun geleceği için hayati önem taşıyan bu konunun muhatapları Boluluların sesine kulak verir ve bu yanlışlığı kısa sürede düzeltirler.” dedi.

Turizm Otelcilik Meslek Lisesi Restoranında düzenlenen ortak basın açıklamasına STK temsilcileri katıldı. 50 STK’nın destek verdiği konu ile ilgili ilk olarak Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar konuştu. Uçar, “Bugün Bolu için ve Bolulular için buradayız. Gelecek nesillerimiz için buradayız, bireysel ve toplumsal sorumluluklarımız için buradayız. Biliyoruz ki; kamu otoritesi bizlere hizmet için var. Bugün biz de, burada hatalı gördüğümüz bir kamu uygulamasının düzeltilmesi ve taleplerimizin yetkilerimize iletilmesi için buradayız. Umarım, Bolu’nun geleceği için hayati önem taşıyan bu konunun muhatapları Boluluların sesine kulak verir ve bu yanlışlığı kısa sürede düzeltirler. Uzunca süredir, muhtarlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla çevre yolu ile ilgili çok boyutlu değerlendirmeler yaptık, değerli çalışmalarda bulunduk.” dedi.

Daha sonra Bolu Platformu Hukuk Kurulu Üyesi Avukat Zuhal Demirci, güzergâhın iptali ile ilgili gerekçelerini sıraladı. Demirci yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Bolu Platformu koordinatörlüğü ile yaklaşık 50 STK ve bölge muhtarlarının katılımıyla, çevre yolu projesinin mevcut güzergâhının iptali için bir çalışma grubu/alt platform oluşturduk. Amacımız, yaşadığımız şehrin doğal ve beşeri varlıklarını koruyarak, sahip çıkarak ve mümkün olduğunca daha da katkı sağlayarak; gelecek nesillerimize yaşanabilir bir şehir mirası bırakmak.

Güney Çevre Yolu mevcut devam eden proje ile yapılırsa, şehrimiz için telafisi zor, hatta imkansız denebilecek olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Sorumluluk makamında olan yetkililerimize sesleniyoruz! Bu yol-duvar, yapıldığında: Yaklaşık 100 hektar tarım alanı yok olacak! İlerleyen yıllarda şehrimizin ortası olabilecek bir güzergâha; 12 metreye varan yükseklikte ve 70 metre genişliğinde bir duvar inşa etmiş olacağız. Üstelik bu duvar, toprak dolgu malzeme ile yapılıyor ve geçişler, altlarda oluşturulacak bir nevi dehlizlerden olacak! Çevre yolu, bazı köylerin ortasından geçmekte ve köyleri ikiye bölmektedir. Yakın köylerdeki yaşamı da olumsuz yönde etkileyecektir. Turizm sektörünü Bolu’nun gelecek vizyonunda en önemli yere koyuyoruz ve bu amaçla her fırsatta ve her ortamda çalışmalar yapılıyor. Şehrimizin özellikle turizm ile ilgili geleceği; güneye doğru kaplıcalarımız, göllerimiz, dağlarımız ve yaylalarımız aksında gelişecektir. Yapılmak istenen Güney Çevre Yolu; tam da bu tabii güzellikler ve varlıklarla buluşmak için şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimize kötü bir sürpriz olacaktır. Hava kirliliği oluşturacaktır. Görüntü kirliliği oluşturacaktır. Ses kirliliği oluşturacaktır. Bolu’nun güney bölgesi, tüm fonksiyonları ile olumsuz yönde değişecektir.”

“Kuzeyde otoyola paralel yapılabilir”

Demirci açıklamasının devamında, çevre yolunun Bolu için bir ihtiyaç olduğunu ancak farklı bir güzergahta inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Demirci şöyle devam etti; “Ulaşım master planı ile birlikte çevre yolunun, Bolu için elbette ki bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz ve mümkün olan en kısa sürede de yapılmasını istiyoruz.

Mevcut yol; iyi niyetlerle ve şehrimizin uzun vadeli ulaşım ihtiyaçları göz önünde bulundurularak projelendirilmiş olabilir. Ancak, proje aşamasında sadece ulaşım açısından bakıldığı ve başka açılardan değerlendirilmediği görülüyor. Ya da tercih, sadece ulaşım yönünde olmuştur. Şehrimize fazla zarar vermeden, söz konusu ulaşım ihtiyacımız farklı alternatiflerle de projelendirilebilir. Örneğin, Otoyolun Bolu doğu-batı arası ücretsiz kullandırılarak bu ihtiyaç kısa vadede görülebilir. Uzun vadede kuzeyde, otoyola paralel bir güzergahta çevre yolu inşa edilebilir. Böylelikle yeni bir görüntü, hava ve ses kirliliği oluşturmadan mevcut otoyol aksında bu yol projelendirilerek yapılabilir.”

 “Projenin iptali için dava açıldı”

Projenin iptali için dava açıldığını ve iptal için imza kampanyası başlattıklarını kaydeden Demirci, “Bolu İdare Mahkemesi’ne, projenin iptali için dava açıldı. Kamu yararından çok, mevcut güzergahı ile kamu için zarar oluşturacağı yönünde değerlendirdiğimiz çevre yolu projesinin, yasal süreç sonucunda da iptal edileceğini ümit ediyoruz. T.C. Bolu Valiliği Emniyet Müdürlüğü’nün 17.01.2020 tarih ve 47388285-10167-63191-42 sayılı evrakı ile imza kampanyası izni alınmıştır. Tüm halkımızdan, mevcut proje ile çevre yolu yapımının iptali için açılan imza kampanyamıza destek bekliyoruz. Talebimizin yazılı olduğu dilekçe ile birlikte imza dokümanı ilgili kurumlara iletilecektir.

İzin evrakı ile imza kampanyasının yer ve zamanı: 13 Ocak 2020 – 12 Mart 2020 Saat: 10:00 – 18:00 arası, Belediye Meydanı, Kent Meydanı, Highway AVM, 14 Burda AVM.” dedi.

“Bir an önce iptal edilmesini ve ayrı güzergahtan yapılmasını istiyoruz”

Demirci son olarak, Bolu Platformu ve 48 STK adına taleplerini iletti. Demirci, “Netice itibariyle şu ana kadar yapılan Güney Çevre Yolu’nun Mudurnu yolu ile kesiştiği noktaya kadar; kent içi bulvar haline getirilmesi ve zemin kotuna düşürülmesi, diğer kısımlarının da iptal edilmesini Bölge halkı ve Bolulular adına yetkililerimizden talep ediyoruz. Yerel ve merkezi idarelerimizin ve kamu yöneticilerimizin, kamunun menfaati yönünde çalıştıkları veya çalışması gerekliliği hepimizin malumu. Zaman zaman hatalı uygulamalar olabilir. Biz, bu çevre yolu güzergâhının da çok boyutlu olarak ve yeterince araştırılmadan, Bolu’ya fayda ve zararlarının çok fazla mütalaa edilmeden projelendirildiğini ve neticede hatalı bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Bu hatalı uygulamanın bir an önce iptal edilmesini ve ihtiyaç olan çevre yolunun doğru bir güzergâhtan yapılmasını istiyoruz. Bolu halkı, bu yol güzergâhını istemiyor; Bolu’ya, Bolululara ve Bolu’nun geleceğine zarar vereceğini düşünüyor! Halkın bu isteğini ve değerlendirmelerini siz değerli basınımız vasıtasıyla sorumluluk makamında olan yetkililerimize iletiyoruz.