Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

PROF. DR. GÖRÜR’DEN KRİTİK UYARI! “BOLU RİSKLİ BÖLGE”

PROF. DR. GÖRÜR’DEN KRİTİK UYARI! “BOLU RİSKLİ BÖLGE”
Düzce’de bu gece saatlerinde yaşanan 5.9 büyüklüğündeki deprem büyük korkuya sebep oldu. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Düzce depremi sonrasında sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Naci Görür, Bolu’da bulunan bölge için uyararak şu ifadeleri kullandı; “Arkadaşlar, Düzce’de olan bugünkü deprem ile bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum. Ancak Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir. Sevgiyle”

“Birkaç saat sonra deprem unutuluyor ve hiçbir şey olmamış gibi tekrar evlerimize giriyoruz”

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan depremin unutulmaması gerektiğine vurgu yaparak; “Bu sabah olanların daha önceki deprem zamanlarıyla farkı var mı? Deprem oluyor, insanlarımız dışarıda, insanlar korku içinde. Medya depremci peşinde, ekranda sıra sıra konuşmacılar. Deprem yerinde yöneticilerimiz. Hasar ve ayıp ile ilgili açıklamalar yapıyorlar. Birkaç saat sonra deprem unutuluyor ve hiçbir şey olmamış gibi tekrar evlerimize giriyoruz. Bir iki gün sonra da gündem tamamen değişiyor. Halbuki ne beklersiniz? O depremden sonra deprem hazırlıklarının hızlanmasını değil mi? Hayır, öyle olmuyor. Depremden hemen sonra telefonumun kilitlenmesine rağmen ben medyaya çıkmıyorum. Amacım, depremde değil depremden önce de sonra da bu afeti gündemde tutalım, yapılan hazırlıkları takip edelim, talepkar olalım, örgütlenip can güvenliğimizin sağlanmasını isteyelim” dedi.  

“Düzce ve batısında KAF enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı”

Düzce’de meydana gelen depremin KAF’ın kırılmamıi bir yerinde olduğuna vurgu yapan Görür; “Bu gün can kaybımız olmadı ama yarın binlerce olmayacağını kim garanti edebilir. Bugünkü Düzce depremi 1999 Gölcük ve Düzce depremleri sırasında KAF’ın kırılmamış bir kesimi üzerinde oldu. Böylece Düzce ve batısında KAF enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. 1999 depremlerinde KAF Bolu tüneline kadar kırılmıştı” şeklinde konuştu.

“Bolu ve güneyi riskli bir bölge olarak algılanmalı”

Bolu ve güneyinin halen daha riskli bir bölge olduğunu aktaran Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, uyarılarda bulunarak; “Hala daha Bolu tüneli ile Bolu kenti ve ovası arasındaki fay kolunda kırılma olmadı. O nedenle Bolu ve güneyi riskli bir bölge olarak algılanmalı ve IRAP planı ciddiyetle uygulanmalıdır” dedi.  

“1999 Düzce depremi yerbilimciler tarafından 3 ay önceden ön görüldü ve alarm verildi”

1999 yılında meydana gelen Düzde depreminin yer bilimciler tarafından 3 ay önceden görüldüğünün altını çizen Görür sözlerini şöyle tamamladı: “Düzce depremi bize bazı şeylerin önemini hatırlattı. 1999 Düzce depremi yerbilimciler tarafından 3 ay önceden ön görüldü ve alarm verildi. Yapılan hazırlıklar sayesinde 1999 Kasım ayında olan depremde az hasar ve can kaybı oldu, 1999’dan sonra Düzce’de yapılan binalar yönetmeliklere uygun yapıldı ve bu nedenle de bugünkü depremde fazla hasar alınmadı. Bu açıklamalardan 2 sonuç çıkıyor: Evlerinizi deprem güvenli inşa ederseniz depremde fazla yara almazsınız. Bilim insanlarını ciddiye alır, öngörüleri doğrultusunda hazırlık yapar, önlem alırsanız, insanlarımızın can güvenliğini sağlarsınız.” 

Etiketler: bolu haberler