Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“POZİTİF VAKALAR ARTTI”

“POZİTİF VAKALAR ARTTI”
Bolu Valisi Ümit, İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda yeni tip koronavirüs olan Covid-19 denetimlerine katıldı. Ümit; “Son 2 aydır bizde de istenmeyen şekilde rakamlar yükseldi. İzolasyon altında olması gereken hastalarımızın sayısı arttı. Pozitif vakalar arttı. Bu gün itibariyle 65 tane vatandaşımız hastanelerimizde tedavi altında” dedi.


Haber: Aslı Akış

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge kapsamında ilimizde Bolu Valisi Ahmet Ümit öncülüğünde geniş çaplı koronavirüs denetimlerinin 3’üncüsü gerçekleştirildi. Bolu Valisi Ümit,  Kent Meydanında bulunan Konak Taksi’den başladığı denetim incelemesine daha sonra çeşitli iş kolundaki esnaflarla denetimlerde bulundu.

“POZİTİF VAKALAR ARTTI”

Son iki aydır istenmeyen şekilde Bolu’da rakamların yükseldiğini belirten Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Bildiğiniz gibi Mart ayından itibaren ülkemiz genelinde pandemiyle mücadele devam ediyor. Bu mücadele sürecinde hepiniz basını, yayını takip ettiniz ve etmeye devam ediyorsunuz. Zaman zaman trendlerin yükseldiğini, rakamların arttığını görüyoruz. Haziran ayı itibariyle Haziranın başında normalleşmeye başlamıştık bildiğiniz gibi. Biz konuyu takip etmek daha doğrusu değerlendirmek için hem pandemi kurulumuzu, hem de Hıfzıssıhha meclisimizi toparladım. Pandemi kurulunda beyin fırtınası ve mecliste tartışmalar yaptık. İlimizin koronayla mücadele performansını ve içerisinde bulunduğu durumu tartıştık. Şimdi değerlendirdiğimizde ilk aylarda ülkemiz geneline bakıldığında son derece iyi gelmiş olmamıza rağmen ülkenin de içerisinde bulunduğu son günlerdeki yükselmeyi görüyoruz. Ülkemiz genelinde bu yükselmeye paralel olarak bizde de bir takım vakalar da artışlar oldu. Kısacası son 2 aydır bizde de istenmeyen şekilde rakamlar yükseldi. İzolasyon altında olması gereken hastalarımızın sayısı arttı. Pozitif vakalar arttı” şeklinde konuştu.

“65 VATANDAŞIMIZ HASTANELERİMİZDE TEDAVİ ALTINDA”

Vali Ümit, toplu etkinliklerde sosyal mesafe kurallarına uyulmadığına dikkat çekerek; “Bugün itibariyle 65 vatandaşımız hastanelerimizde tedavi altında. Bu bazen azalıyor bazen hafifte yükseldiği oluyor ama netice itibariyle vakalarda istemediğimiz şekilde bir artış görüyoruz. Şimdi hem pandemi kurulunda hem de Hıfzıssıhha meclisimizde yapmış olduğumuz beyin fırtınasında bunun gerekçeleri sebepleri araştırıldı. Sebeplerin en başında iki tane husus olduğu görüldü. Bunlardan bir tanesi il dışından gelen izole olması gerekirken ilimize gelen vatandaşlarımızla yakın temaslar olduğunu gördük. Yine il dışından gelen insanlarla fazla bir temas olması sebebiyle vakaların arttığını gördük. Bir tanesi de kurallara uyulmaması olduğunu gördük. Hangi kurallara? Daha çok toplu etkinliklerin yapılmış olduğu kurallara uyulmada problemlerin olduğunu tespit ettik. Düğünler, taziyeler, sünnet düğünleri, nişan, kına vb. toplu etkinlik nerde varsa oralarda maalesef kurallara yeterince uyulmadığını gördük” ifadelerini kullandı.

“İL SALGIN DENETİM MERKEZİ OLUŞTURDUK”

Vali Ümit, Hıfzıssıhha meclisinin toplanarak ilimiz adına bir takım kararlar alındığını söyleyerek; “Pandemi kurulunun önerileri doğrultusunda yine tabi bilim kurulunun da tavsiyeleri göz önünde bulundurulmak suretiyle Hıfzıssıhha meclisimiz toplandı ve konu hakkında yeni şartları, yeni durumları göz önünde bulundurarak bir takım kararlar aldı. Önceki kararlarımıza göre daha radikal kararlar diyebiliriz bunlara. Bir kere her şeyden önce ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de tüm alanların her sahasına bakılacak ve mutlaka denetimler etkinleştirilecek, arttırılacak. Bunun için İl Salgın Denetim Merkezi oluşturduk. İl Salgın Denetim Merkezi bünyesinde  “Mahalle Denetim Ekipleri” oluşturduk ve bunların dışında bütün toplu etkinlikleri takip edecek olan ayrı ekipler oluşturduk. Bunlar özel giysiler ve kıyafetlerle olacaklar. Kendilerine has kıyafetler olacak. Belki bir yelek, belki bir forma, belki de normal korona virüs elbiseleriyle çıkacaklar. Bütün etkinlikleri baştan sonra nezaret halinde tutacaklar. Ayrıca bu etkinlikler süre itibariyle kısaltıldı. Yani normal şartlarda iki saat olarak değerlendirildi. Bütün etkinliklerde yemek programlarının olmaması yönünde bir karar çıktı. Yani toplu etkinlikler de yemek ve diğer ikramların yapılmaması gerekiyor. Çünkü bu yemek ve ikramlarda, kesimlikle mesafenin kaybolduğunu ve uyulmadığını görüyoruz. Bunun neticesinde az önce söylediğim gibi yükselen rakamlar, kaybettiğimiz vatandaşlarımız ve istenmeyen üzüntülerle karşı karşıya geliyoruz. Yani sağlık mı? Fedakarlık mı? Daha güzel günlere uluşabilmemiz için biraz fedakarlık yapmamız gerekiyor. Ciddi anlamda etkinliklere katılımın sınırlandırılmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

“TAZİYELER UZAKTAN YAPILSIN”

Vali Ümit, taziyelerin yasaklanmadığını ama gerekirse yasak gelebileceğini ifade ederek; “Cenaze merasimlerine mümkün olduğunca daha az katılan olsun. Taziyeler mümkün olduğunca telefonla yapılsın. Doğuda ve Güneydoğu da taziyeler normal şartlarda zaten yasaklanmış durumda. Biz o noktada değiliz gerekirse yasaklayacağız. Şu anda bu aşamada mümkün olduğunca az sayıda katılım yapmamız gerekiyor. Yine bu konunun kamuoyuna anlatılması için Müftülük başta olmak üzere yaygın anlamda bütün iletişim unsurlarını kullanarak mümkün olduğunca vatandaşlarımıza konu anlatılacak. Diğer yandan düğünler ve toplu etkinlikler yapılmadan 3 gün önce düğün sahibi veya düğünün yapılacağı düğün sahibi tarafından bölgesine göre Emniyet Müdürlüklerine veya Jandarma Komutanlıklarına bildirim yapılacak. Çünkü emniyet ve jandarma bu uygulamaları yerinde takip etmesi gerekiyor. Ayrı olarak mahallesi denetim ekiplerimiz tarafından da bu denetimler yapılacak” diye konuştu.

“TEDBİRLERE TAM OLARAK UYMAMIZ GEREKİYOR”

Vali Ümit, faaliyetlerin sürdürülmesi için tedbirlere tam olarak uyulmasının önemine işaret ederek; “Mahalle denetim ekiplerinde mahalle ve köy muhtarımız, öğretmenlerimiz, imamlarımız vb. vatandaşlarımız da görev alacak. Sadece emniyet ve jandarmayla yetinmeyeceğiz. Onlara ilaveten diğer arkadaşlarımız da işin içinde olacak. Herkes bu taşın altına elini mümkün olduğunca koyacak. Aksi takdirde durum ciddi olabilir. Yani nasıl ki her tarafta bütün her yer kapalıydı, 1 Hazirandan itibaren normalleşmeye başladık ve çok az sayıda yerin dışında her yer açık ve faaliyetlerini sürdürüyor. Bu faaliyetlerin sürdürülmesini istiyorsak eğer bu tedbirlere tam olarak uymamız gerekiyor. Tedbirlerin kaldı ki biz değil sizlerden de bekliyoruz. Herkesin tavsiyelerin de açığız. Tartışmalara açığız. Bu konunun her türlü ne tedbir alınması gerekiyorsa ne tavsiye ediyorsanız bunları da dinlemeye hazırız” ifadelerini kullandı.

“MESİRE YERLERİNDE HES UYGULAMASI YAPILACAK”

Mesire yerlerine ziyaretin çok fazla olduğuna dikkat çeken Bolu Valisi Ahmet Ümit mesire alanlarına girişlerin elektronik olarak da takip edileceğini söyledi. Ümit; “Mesire yerlerimiz var bildiğiniz gibi. Abant, Gölcük ve Yedigöller başta olmak üzere bu alanlara hafta sonları çok fazla misafir geliyor. Biz normal şartlarda bundan çok memnunuz ama bu pandemi döneminde kalabalıklar salgının artmasına neden oluyor. O bakımdan sıkıntılarımız var. Hepimizin pandemiyle mücadelede tedbirlere uymayı kendine görev edinmesi gerekiyor çünkü kurallara uymayan bir şahıs sadece kendisine değil karşısındaki kişiye de saygısızlık yapmış oluyor. Hem kendimizi hem çevremizdekileri korumak adına kurallara uymamız gerekiyor. Kuralların en başında maske, mesafe ve hijyen kuralları geliyor. Kalabalık yerlerde kesinlikle bulunmamamız gerekiyor. Mümkün olduğu kadar kendi işimizde, evimizde kalmamız gerekiyor. Ne kadar sakin kalırsak o kadar avantajlıyız. Buna uyan insan sayısı çok ama maalesef uymayanlar da var. Karantinada olması gereken insanlar Abant’ta ve Gölcük’te gezerken tespit edildi. Virüs hava yoluyla bulaşabiliyor ve bu insanlar geziyor. Yapmamız gereken; izolasyona tabi olan kişilerin mutlak suretle evde kalmalarını sağlamaktır. Bunun için denetim ekiplerini, kontrol mekanizmalarını artırdık. Mesire yerlerinde hayat eve sığar programı çerçevesinde takip edilen bazı elektronik programlar var. O çerçevede mesire yerlerinde HES uygulaması yapılacak. Emniyet Müdürlüğümüz, Jandarma Komutanlığımız ve Sağlık İl Müdürlüğümüz tarafından bunlar bakanlıkların sağlamış olduğu imkânlar ölçüsünde mutlaka yerine getirilecek. Kısacası elektronik olarak da mesire yerlerine girişler takip edilecek, tespit edilecek” dedi.

“İDARİ İŞLEM YAPILACAK PARA CEZASI UYGULANACAK”           

Karantinada olması gerekirken dışarıda tespit edilen vatandaşlara 2 türlü işlem yapılacağını ifade eden Vali Ahmet Ümit; Bir idari işlem yapılacak diğeri para cezası uygulanacak. Diğerinde de suç duyurusunda bulunulacak. Adli işlem yapılacak çünkü sadece kendini değil toplumdaki insanların sağlığını da tehlikeye atıyor. Bu Türk Ceza Kanunu’nda suçtur. Bunlar hakkında da ayrıca suç duyurusunda bulunulacak. Muhtarlarımız, okul müdürlerimiz, öğretmenlerimiz, imamlarımız, azalarımız, tüm kamu çalışanları ve bu konuda gönüllü olan tüm vatandaşlarımızla birlikte aynı zamanda bazı STK başkanlarımız başta olmak üzere oda başkanlarımız da dahil hep birlikte bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu kapsamda herkes kendi görev alanında denetimleri yapıyor. Biz de bütün her tarafı gezeceğiz. Bundan daha önce denetimler yapıldı ama bugün son değil, denetimler devam edecek. Çünkü denetimler artınca kurallara uyum da artıyor. Dolayısıyla pozitif vakalarda ve problemlerde düşüş görüyoruz. Ama rehavete kapılınca sağlık bozuluyor, salgın artıyor. Kısacası kurallara ne kadar uyarsak o kadar başarılı oluruz” şeklinde konuştu.  

KURALLARA UYAN İŞ YERLERİNE MÜJDE

Kurallara uymayanlara ceza verilmesinin yanı sıra kurallara uyan işletmelere de ödül verileceğinin altını çizen Ümit; “Kurallara uyan kurumlara da yerel imkanlar dahilinde mükafatlandırma konusunda çalışmalar yapacağız. Kurallara en çok uyan iş yerlerimizi ödüllendireceğiz. Ama uymayanlar hakkında da cezai işlem yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

“EVDE KALMASI GEREKEN İNSANLARIN GEZMESİ, KONTROLLERİ ARTIRMAMIZA NEDEN OLDU”

Evlerde yapılan kontrollerin artırılacağının altını çizen Ümit; “Yeni programlar yapılıyor. Bu programlar kişileri takip edecekler. Elektronik sistemler daha çok umuma açık yerlerde uygulanacak. Evlerdeki sistem daha farklı olacak. Evlerde zaten kontroller yapılıyordu ama ne yazık ki aşırı şekilde evlerin terk edildiği, dışarıda dolaşıldığı görüldü. Bu da kontrolleri artırmamıza neden oldu. Şimdi denetim ekiplerini artırarak insanlar kalması gerektiği yerde kalıyor mu, kalmıyor mu onu kontrol edeceğiz. Kalmadığı tespit edildiği an yasal gereği neyse o yapılacaktır” diye konuştu.

“HASTANEDEKİ HASTALARIN %72’Sİ 65 YAŞ ÜSTÜ”

Son olarak 65 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşları korumak amacıyla bazı kısıtlamalar getirdiklerini söyleyen Ümit; “Yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızı da özellikle düşünmemiz gerekiyor. Hastanelerdeki vatandaşlarımızın %72’sinin 65 yaş üstü olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda kaybettiğimiz vatandaşlarımızın da büyük çoğunluğunun 65 yaş üstü vatandaşlarımızdan oluştuğunu görüyoruz. Onun için 65 yaş üstü olan veya kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın da toplu etkinliğin bulunduğu yerlere girişlerini kısıtladık. Sokağa çıkış serbest ama toplu etkinliklerde bulunmayacaklar. Kendi oğlu, kızı, torunununkinden başka düğüne katılmayacak. Aynı şekilde cenaze, taziye, sünnet düğünü, kına benzeri etkinliklerde bulunmayacaklar. Yaşlılarımız için bu kural konuldu. İnşallah daha ağır tedbir almak durumunda kalmayız. Umuyorum ki Eylül ayının ilk haftalarında bu yükselen rakamları tekrar geri çekeceğimizi umut ediyorum” şeklinde konuştu.