Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“POLEMİĞE ÇEKMEK İSTEYENLERE CEVABIMIZ OLMAYACAK”

“POLEMİĞE ÇEKMEK İSTEYENLERE CEVABIMIZ OLMAYACAK”
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay arasındaki borç polemiği son hızıyla devam ediyor.

Doğanay’ın AK Partide düzenlediği toplantıda, belediye borçlarını 210.1 milyon TL olarak açıklamasının ardından bu kez Başkan Özcan söz hakkını kullandı.

Basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulunan Özcan, belediye borçlarını kalem kalem açıkladı ve borcun 461 milyon TL olduğunu söyledi.

Bu konu ile ilgili bundan sonra cevap vermeyeceğini ifade eden Özcan, “Bundan sonra artık bu konuda bizi polemiğe çekmek isteyenlere herhangi bir cevabımız, sözümüz de olmayacak.” dedi.

HABER: MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Belediyesi Katlı Otoparkının üstünde bulunan bir kafede düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında basın mensupları ile bir araya geldi.

Borç konusunda açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Tanju Özcan açıklamasında şunları dile getirdi:

“Hak edişler geldiğinde borç olarak girmiş”

Son zamanlarda belediyenin borçları ile ilgili polemik yapmak isteyenler olduğunu üzülerek görüyorum. Ben seçim döneminde şunu söylemiştim: ‘Belediyenin çok borcu olduğunu biliyorum, ama hiçbir zaman enkaz devraldım edebiyatı yapmayacağımı’ demiştim ve seçimden sonra uzunca bir süre borçları açıklamamıştım. Kamuoyundan sürekli ‘Belediyenin borçlarını açıkla, açıkla’ diye çağrılar geliyordu. Belediyenin borçlarını başlangıçta niye tam olarak açıklayamadığımızı da geçenlerde katıldığım bir televizyon programında açıklamıştım. Çünkü ben ilk belediyenin borçlarını istediğimde bana bir borç tablosu verildi. Orada yapılmış olan bazı işlere ilişkin borçların olmadığını gördüm. Bunu sordum: ‘Sebebi nedir?’ dedim. ‘Size verdiğimiz listede kesinleşmiş borçlar var’ dediler. Yani olay şu, her birim kendine has ihaleler yapmış ve muhasebe müdürlüğü, ancak hak edişler geldiği zaman bunu borç olarak belediyenin sistemine girebilmiş. ‘Yani ne olacak?’ dedim. ‘Hak edişler düzenlenmesin’ dediler. ‘Altı aydır hak edişler düzenlenmiyor, şimdi düzenleniyor’ dediler.  ‘Peki, bu borç, bana bildirdiğiniz borç ne kadar artacak?’ ‘Valla 50 milyon da artabilir 150 milyon da artabilir’ dediler.

“Şirket borçları dahil 461 milyon TL borç var”

Biz belediyenin borcunu hesaplayabilmek için 20 günümüzü verdik. Ve sonuç itibariyle tespit ettiğimiz borcu da kamuoyuyla paylaştık. Şirketin borçları dahil 461 milyon lira borç olduğunu söyledik. Yine bunu televizyon programında kalem kalem, nereye ne borç var, ana kalemler halinde kamuoyuyla paylaştık. Yalnız iller bankası borcu üzerinden, aslında benim muhatabım olmayan siyasi parti il başkanı çıkıp elinde hiçbir bilgi ve belge olmamasına rağmen, kulaktan duyma sözlerle bizi yalanmaya kalktı. Biz ona bu listeyi gönderdik. Burada açık bir şekilde İller Bankası borcunu 5 Nisan 2019 tarihi itibariyle 176 milyon 403 bin lira olduğu yazılı. Bu kullanılan kredi, kullanılmayan da 38 milyon 577 bin liralık bir borç var. Yani kredi açılmış ama kullanılmamış. Biz bunu da borca ilave etmedik, bunları bu şekilde açıkladık.

“Bahaneye sığınacak değiliz”

Arkadaşlar biz görevi devraldığımız tarih itibariyle Bolu’da 1 haftadır çöpler toplanmıyordu. ‘Neden?’ diyeceksiniz. Temizlik işçilerinin tembelliğinden falan değil, belediyenin çöp araçlarında bir damla mazot yoktu, bir damla. Keza zabıta araçları çalışamıyordu, belediyenin deposunda bir gram mazot yoktu. Allah korudu o günlerde bizi. Bir yangın çıksa itfaiyenin o yangına müdahale edecek bir damla mazotu yoktu. Yani ‘Nasıl bir belediye teslim aldınız?’ diyorlar ya, şimdi herhalde daha net anlaşılıyor. Ama biz bunları bugün lüzumu olmasaydı da hiçbir zaman söylemeyecektik. Evet, belediyenin çok borcu olduğunu biliyorduk, biz bunu baştan söyledik. Bizim tahminimizden biraz daha fazla borçlu olduğunu gördük. Ama biz bu borç konusunu açıklayacağımızı söylediğimiz için açıkladık. Yoksa bu borcu ödeyeceğiz. ‘Belediyenin çok borcu var, bundan dolayı biz iş yapamıyoruz’ bahanesine sığınacak değiliz. Borçları önce yapılandırmamız gerekiyordu. Borçları da yapılandırıyoruz. Önemli ölçüde de muvaffak olduk bundan.

 

“65 milyon TL borç ödedik”

Geçen hafta itibariyle açıklamıştık. 65 milyonun üzerinde bir borç ödemesi sağladık. Bunu yaparken nasıl yaptık? Tasarrufu öne çıkardık, israfı kesin ve net bir şekilde durdurduk, ihaleleri tek elde topladık. Sonuç itibariyle de doğru adımlar attığınızda somut sonuçları görmeye başlıyorsunuz. Mesela bu ihalelerin tek elde toplanmasıdır. Bir örnek vereyim boyutunu tek bir örnekten anlayın. Biz ilk göreve geldiğimizde tek bir firmadan çöp aracı kiralanması için teklif alınmıştı, Mart’ın sonunda. Alınan teklif aynı miktarda araçtan bahsediyorum sayı olarak, yıllık 4 milyon liraydı kiralama bedeli.  Biz birçok firma ile görüştük, onlardan ön teklifler aldık. Yıllık 1,5 milyon liraya düştü arkadaşlar. 3 yıllık bir kiralamada 12 milyon liraydı, şimdi 4 buçuk milyon lira.  İşte aradaki fark bu. Tasarruf derken, planlı programlı yönetim derken, idari yapının oturtulması derken bunu kastediyoruz. Bakın tek bir kalemde 3 yıllık tasarruf 7 buçuk milyon, tek bir kalemde. Belediyenin bunun gibi yüzlerce kalemi var. Dolayısıyla arkadaşlar memnuniyetle söylüyorum, 2019 bütçesi gelir ve gider yönünden 20 küsur yıldır ilk kez fazlalık verecek durumda.  O fazlalığı da biz dediğimiz gibi ivedi borçları ödemekte kullanacağız. Ve bu şekilde devam edersek 2020 yılında eli oldukça rahatlamış, büyük yatırımlara girebilecek bir belediye olarak yolumuza devam edeceğiz.

“Bundan sonra cevabımız da sözümüz de olmayacak”

Daha önce de söyledim arkadaşlar, ben bu mahalli hizmetleri tamamen kendim denetliyorum. Her gün bir veya iki saatimi arıyorum; nereye ödeme yapılmış, nereden alım yapılmış, kaç liraya yapılmış, geçmişte kaça alınmış… Bunlarla tek tek meşgul oluyorum. Bir başkan zaten bunlarla meşgul olmazsa, bilmezse belediyenin gelirini giderini, zaten başarılı olabilme şansının olmadığını düşünüyorum. Biz göreve geldiğimizden bu yana haftanın 7 günü çalışıyoruz. Bayramda yaptığım tatil dışında -bir gün dışında- ben belediye çalışmalarından uzak kalmadım. Erken saatlerde başlıyoruz, geç saatlere kadar devam ediyoruz. Çoğu gün kahvaltı bile yapmadan, hatta öğle yemeği, yemeden akşam yemeği yemeden o tempoda çalışıyoruz ve bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla belediyenin borçlarını kalem kalem net olarak açıkladım. Ama bundan sonra artık bu konuda bizi polemiğe çekmek isteyenlere herhangi bir cevabımız, sözümüz de olmayacak.