Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Panik Atak çok yaygın görülen bir sorun

Panik Atak çok yaygın görülen bir sorun
Özel Çağsu Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Psikiyatri Uzm. Dr. Umut Sezer, panik atak ve belirtileri’ hakkında açıklamalarda bulundu.
Panik atak hastalığı aniden ortaya çıkan ve zaman zaman kendini tekrarlayan endişe, korku, sıkıntı gibi duyguları içinde bulunduran nöbetler olarak tanımlanıyor. Psikolojik rahatsızlıklardan olan panik atak nefes almada güçlük, çarpıntı gibi belirtiler ile kendisini gösteriyor. Günümüzde, oldukça yaygın olarak görülen bu hastalık kalp krizi belirtileri ile zaman zaman karıştırılıyor.

Özel Çağsu Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Psikiyatri Uzm. Dr. Umut Sezer, panik atak ile ilgili önemli bilgiler vererek panik atağın çok yaygın görülen bir sorun olduğunu; çarpıntı, titreme, terleme, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, kalp ya da göğüste sıkışma belirtileri ile ortaya çıktığına işaret etti.

“PANİK ATAK ÇOK YAYGIN GÖRÜLEN SORUN”

Uzm. Dr. Umut Sezer, panik atağın yaşam boyu sıklığının % 4 olduğu ifade ederek, “Panik atağın çok yaygın görülen bir sorun olduğu ve bilinmeyen bir durumdan çok yaygın görülen bir problem olduğu yönünde, yaşam boyu sıklığı % 4’lere kadar çıkan bir durumdur. Panik atak dediğimizde aslında yoğun korku kuşatmasından bahsedebiliriz” dedi.

“EN AZ DÖRT BELİRTİ VARSA, PANİK ATAK VAR”

Sezer, panik atak belirtilerinden bahsederek, “Bireyler yoğun bir korku yaşıyor ve bu korkuya eşlik eden vücudun uyarılmışlık belirtileri var. Bunlar çarpıntı, titreme, terleme, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, kalp ya da göğüste sıkışma, ağrı duyumu,  karında ağrı ya da bulantı, kontrolü kaybedeceğim duygusu, baş dönmesi, sersemlik hissi, dış dünya değişiyormuş duyumsamaları, sıcak ya da soğuk basması, bunun yanında uyuşma, karıncalanma ve ölüm korkusuna kadar giden belirtilerden yalnızca 13 belirtiden 4 tanesinin eşlik etmesi korku duygusuyla beraber, aşırı yoğun korkuya özellikle bir felaket gelecekmiş duyumsaması, dehşet duygusu yoğun bir korku duygusuyla eşlik ediyor. Bu dört belirti en az bu korkuya eşlik ediyorsa biz panik atak diyoruz” ifadelerini kullandı.

“ANKSİYETE BOZUKLUKLARIN HEMEN HEPSİNDE PANİK ATAK YAŞANABİLİYOR”

Sezer, panik atak yaşayan hastaların ciddi bir rahatsızlığı olduğu duygusunun oluştuğunu ve yoğun bir korku yaşadığını aktararak, “Panik atak bir ortak tablo aslında birçok insanın yaşadığı. Birçok durumda anksiyete bozuklukların hemen hepsinde panik atak yaşanabiliyor. Bu panik bozuklukta kendiliğinden gelen ve beklenmedik panik atakları oluyor. Panik bozuklukta gördüğümüz panik ataklar selim1 rahatsızlık fakat hasta gözüyle bakarsak çok nahoş duygu olduğu için derece olarak bir dehşet duygusuna kadar vardığı için Kovid-19’um gibi algılayabiliyor hastalar. Basit bir gripten ziyade ciddi bir rahatsızlığım var duygusu olduğu için hasta da yoğun bir korku yaratıyor. Psikolojik panik ataklarda kişinin abarttığı, sonuçlarını abarttığı durumlar olabiliyor” şeklinde konuştu.