Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

PANDEMİ DÖNEMİ ALINAN KİLONUN VERİLMESİNDE SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ

PANDEMİ DÖNEMİ ALINAN KİLONUN VERİLMESİNDE SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ
Tüm Dünyayı etkileyen pandemi döneminde evde geçirilen zamanlar arttı, fiziksel aktiviteler azaldı, can sıkıntısı ve koronavirüse dair endişeler de kontrolsüz duygusal yeme davranışlarını ortaya çıkardı ve bunun sonucunda kilo artışları yaşandı. Kış ayının bitmesiyle birlikte kiloların hızlı verilmesi çabalarına karşı Diyetisyen İzem Çarıkçı, tavsiyelerde bulundu.

Ülkemizde ve dünyada yaşanan, Dünya Sağlık Örgütü’nün de bir pandemi olarak kabul ettiği koronavirüs nedeniyle tüm dünyada binlerce insan bu salgınla mücadele ediyor. Peki, bu dönemde nasıl beslenmeliyiz? Fazla kilolardan nasıl kurtulabiliriz?

“SU TÜKETİMİNE DİKKAT ETMELİYİZ”        

Diyetisyen İzem Çarıkçı, pandemi nedeniyle evde fazla kalınması ile birlikte kontrolsüz duygusal yeme davranışlarının karbonhidrat içeriği yüksek besinler ve atıştırmalıkların tüketimini arttırdığını bunun sonucunda da kilo artışlarının yaşandığını söyleyerek; “Öncelikle bu dönemde danışanlarımdan gözlemlediğim kadarıyla daha çok paketli gıdalara ve fast food gıdalara yönelim oldu. Bunlar bağışıklığımızı olumsuz etkileyecek besinlerdir. Daha çok taze meyve ve sebze ağırlıklı beslenmemiz gerekmektedir. Ara öğünlerimizde kuru yemiş tüketebiliriz. Su tüketimine dikkat etmeliyiz. Herkesin günlük ihtiyacı olan su miktarını almasını öneriyorum. Bunun dışında suyun yanında ekstra olarak magnezyum açısından zengin olan sodada tüketilebilir. Suyun günlük tüketimi kilogramımız 30 ile çarparak bulabiliriz. Yani 70 kilo bir bireyin 2 veya 2 buçuk litre sıvı tüketmesini istiyoruz. Herkeste bu şekilde günlük su ihtiyacını bu şekilde hesaplayabilir” dedi.

“SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNİ ARTTIRMALIYIZ”

Diyetisyen Çarıkcı, sadece zayıflamak değil sağlıklı beslenmeye de dikkat etmek gerektiğini belirterek, “Pandemi süreci bu dönemi olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Herkeste kilo artışı gözlemliyorum. Gelen herkes daha önce şu kilodaydım, pandemi döneminde 4 kilo ya da 5 kilo aldım şeklinde bana geliyorlar. Bu nedenle tabii ki olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Pandemi dönemi sonrası için hayatımıza girecek hareketle birlikte kişilerin daha çok bilinçleneceğini düşünüyorum. Daha çok sağlıklı beslenmeye, harekete yöneleceklerini düşünüyorum. Herkes için olumlu olmasını diliyorum. Dikkat etmemiz gerekenler tabii ki her zaman olduğu gibi sağlıklı beslenmemiz gerekmektedir. Kötü besinlerden, bizim için zararlı olacak besinlerden uzak durmamız gerekiyor. Sebze ve meyve tüketimini arttırmamız gerekmektedir. Bunların hepsinin metabolizmamızı olumlu olarak etkileyeceğini düşünüyorum. Ara öğün yapmayı öneriyoruz. Çok fazla vücudu aç bırakmamak gerekir. Danışanlarımdan çok fazla bu şekilde gelen oluyor. Hocam en ara öğün yapamadım diye. Açlık hissetmedim şeklinde. Ama bu sefer sabah ve öğle arasındaki ara öğün atlatıldığında öğle yemeğinde daha fazla aç oluyor. Öğle yemeğine daha çok saldırım oluyor. Bunu önüne geçmek için kan şekerimizi dengelemek ve düzenli tutmak için kesinlikle ara öğün yemesi gerekiyor” diye konuştu.

“SAĞLIKLI BESLENME PROGRAMI İLE YÜRÜYÜŞ ÖNEMLİ ”

Gün aşırı yapılan yürüyüşlerin beslenme programına olumlu yönde etkileyeceğini ifade eden Çarıkcı,  “Diyet yaparken egzersiz yapmak kilo kaybı için şart değil. Egzersiz olmadan da kilo kaybedebiliriz. Biz burada ölçüm yaptığımız zaman önceliğimiz her zaman yağdan kilo verilmesidir. Kas kaybını en aza indirmemiz gerekmektedir. Bunu da kesinlikle hareketle sağlamamız gerekiyor. Çok büyük egzersizlerden ve sporlardan bahsetmiyorum. En azından yapabiliyorsak gün aşırı yarım saat veya bir saat yürüyüşleri sağlıklı beslenme programı ile hayatımızı olumlu yönde etkileyecektir. Kas kaybını en aza indirecektir. Haftalık bir veya bir buçuk kilo kaybı diyoruz. Aylık dört veya beş kilo kaybı istiyoruz. Tabii ki kişiden kişiye değişiyor. Beslenme programı verdiğimiz zaman diyetin başlarında kilo kaybı fazla görülebiliyor. Dediğim gibi ortalama bir veya bir buçuk diyebiliriz” şeklinde konuştu.

“ZAYIFLAMA ÇAYI ÖNERMİYORUM”

Zayıflama ilaçları veya çaylarını kesinlikle önermediğini belirten diyetisyen İzem Çarıkcı, “Çünkü sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. Bir yerden sonra bu ilacı veya çayı bırakmamız gerekiyor ve bıraktığımız zaman aynı kiloyu hatta daha fazlasını geri alıyor. Zayıflama çayı önermiyorum. Bu sefer tekrardan bizim yazdığımız sağlıklı beslenme programına yönelmek istiyorlar. Çünkü bizim programımızda sürdürülebilirlik oluyor. Dengelemeyi öğretiyoruz. Kaçamaklar tabii ki oluyor tatlı ve ya sağlıksız besinler elbette tüketilebilir. Fakat önemli olan bunların dozunu ayarlayabilmek, bize zararlı olmayacak şekilde tüketebilmek. Onu tükettikten sonra nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmek gerekir. Zayıflama ilaçlarının ya da zayıflama çaylarının kişinin hayatında olmazsa olmaz haline gelmesini kesinlikle önermiyorum. İçeriğine bakmadan net bir şey söylemem mümkün değil yalnız besinlerden alınan vitamin ve minarelin onlarda olması gerekiyor. Onlarda da ne kadar oluyor veya olabiliyor mu? Bunlarda soru işareti aslında” dedi.

“LİF VE POSA AÇISINDAN ZENGİN BESİNLERDEN TÜKETİN”

Kilo almak isteyenlere de önerilerde bulunan Çarıkcı, “Kilo almak isteyenlere de sağlıklı beslenme programı öneriyoruz. Onlara da paketli gıdalar ya da fast food tarzı besinler önermiyoruz. Sadece porsiyonlarını biraz daha artırabiliyoruz. Lif ve posa açısından zengin besinlerden tüketmelerini istiyoruz. Bunun dışında ev yapımı sütlü tatlı tüketebilirler. Yine el yapımı kek ve kurabiye tüketebilirler. Beslenmelerini düzene sokmaları gerekmektedir. Kendilerini kesinlikle aç bırakmamaları gerekiyor. Çok fazla açlık hissetmiyorlar. Zorlandığımız noktada zaten burası oluyor. O yüzden mutlaka iki veya üç saatte bir azda olsa beslenmeleri gerektiğini vurguluyoruz.  Bu tabii ki kişiden kişiye değişmektedir. Kesinlikle kendilerini aç bırakmamaları gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“2 ÖĞÜN BESLENME YANLIŞ”

Ara öğünün hayatımızda mutlaka olması gerektiğini ifade eden Çarıkcı, “Aralıklı oruç ile kilo vermek isteyenler dikkat etmesi gereken birçok nokta vardır. Öncelikle kişinin saat kaçta kalktığı çok önemlidir. Biz genelde 8 veya 10 arası kahvaltı veriyoruz. 11 de kalkan bir bireyin için çok mümkün olmuyor. Tabiî ki sürekli 9 da kalkacaksın diyen diyetisyenlerde olabilir onları anlayışla karşılıyorum. Ben bir süre sonra kişinin diyeti bıraktığını gözlemledim. Sürekli 9 da kalkamıyor. Bunun için mesela onun kalktığı saate göre beslenme programı oluşturuyorum. Saat 11 de kalkan bir birey için sabah kahvaltısı öğle yemeğine denk geliyor. Ben onlarda da mutlaka ara öğün veriyorum. Akşam yemeğini veriyorum ve yatmadan da bir meyve ya da süt veriyorum. Ara öğün yemediklerinde akşam yemeğini çok fazla tüketiyorlar. Aslında çokta önüne geçmiş olmuyor. Tabii ki az beslenenlerde var ama dediğim gibi kan şekerini düzeyde tutmak için çok önemlidir. Ve kesinlikle diyabet hastalarının 2 öğün beslenmelerini kesinlikle önermiyorum. Onlar için hayati tehlike oluşturabilir” ifadelerini kulandı.
Etiketler: bolu haberler