Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ÖDÜL ALAN ÖĞRENCİLERDEN REKTÖR ALİŞARLI’YA ZİYARET

ÖDÜL ALAN ÖĞRENCİLERDEN REKTÖR ALİŞARLI’YA ZİYARET
Toplam 5 projeyle katıldıkları SEDAŞ Proje Fikri Yarışması’ndan 4 ödülle dönen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri, Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’yı ziyaret ettiler. Projeler özellikle, işçi sağlığı ve güvenliği ile uygulanabilirlik açısından dikkate değer bulundu.


Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarete; Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Özyurt ile proje danışmanları Prof. Dr. Erdal Bekiroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Oktay Aytar ve Dr. Öğr. Üyesi Nihat Daldal da katıldı.

BAİBÜ’nün yanı sıra Düzce, Gebze Teknik, Kocaeli, Sakarya ve Sakarya Uygulamalı Bilimler üniversitelerinden 60 projenin değerlendirildiği yarışmada, finale kalan 10 projeden 4’ü BAİBÜ öğrencilerinin oldu.

Ziyarette öğrenciler, projeleri hakkında Rektör Alişarlı’ya bilgi verdiler. “Nötr Kopması ve Zayıflaması” projesiyle üçüncü olan Merve Karaşahin ve Haluk Burak Kılıç, projelerinin büyük sanayi kuruluşlarındaki makinelerin yanmasını ve elektrikli eşyaların zarar görmesini engelleyecek, düşük maliyetli ve uygulanabilir bir proje olduğunu anlattılar.

“Cepte Güven” projesiyle mansiyon alan Taylan Yıldız ve Mustafa Said Gökçel ise, SEDAŞ çalışanlarının mesleki hatalarını önlemek amacıyla geliştirdikleri mobil bir uygulama sistemi olan projeleri hakkında bilgi verdiler.

“Otomatik Topraklama Direnci Kontrol Sistemi” ve “Wearable Protector” projeleri ile mansiyon kazanan Erdoğan Korkmaz, Zübeyr Tonkuş ve Selim Akbaba ise, ilk olarak topraklama direncinin sürekli ölçülmesini sağlamak için geliştirdikleri proje hakkında bilgi verdiler. Öğrenciler özetle “Topraklama direncinin değeri, olması gerekenden yüksek olduğu zaman, kullandığımız elektrik koruma elemanları çalışmıyor. Bu durumda personel, elektrikli cihaza dokunduğunda gerilime maruz kalarak hayatını kaybedebiliyor. Projemizde direnç, referans değerden daha yüksek bir seviyeye çıkarsa otomatik olarak sistem devreye giriyor. Bu şekilde işçi sağlığı ve güvenliğini de sağlamış oluyoruz.” ifadelerini kullandılar.

Öğrenciler, Wearable Protector projesiyle ise bir yerdeki elektrik kaçağını algılayarak çalışanı ve çevredekileri uyaran bir giysi tasarladıklarını ifade ederek, proje hakkında bilgi verdiler.

Ziyaretin sonunda öğrenciler, SEDAŞ Proje Fikri Yarışması ödüllerini Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya takdim ettiler.