Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Niyazi Kalfa "Patates üreticisi zor durumda"

Niyazi Kalfa
Bolu Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Niyazi Kalfa, Bolu'da patates üreticilerinin zor durumda olduğunu ve çiftçi sayısında azalma olduğunu belirterek " Bolu'da son 20 yılda patates ekim alanı yüzde 50 azaldı. Bu azalma ise çiftçi sayısının düşmesinden ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmasından kaynaklanıyor. İthal edilen patatesler çiftçiyi bitirmiş durumda . Şuan patates üreticilerinin elinde ürün fazlası var . Türkiye'de patates üreticisi kendi ürününü satamıyor ve ürünlerini çürümeye bırakmış durumda." dedi.

Haber : S.Sevgül Kaba

Bolu Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Niyazi Kalfa , Bolu'da patates üreticilerinin depolarında  ürünlerini çürümeye bıraktığını söyleyerek, " Patatesin ithal edilmesinin sadece Bolu'ya değil Türkiye' de ki çiftçilere zararı var. Bolu'da şuan da patates üreticisinin elinde ürün fazlası var. Çiftçi bu ürünleri satamadıkları için ya çürümeye bırakıyor  ya da hayvanlara yem olarak kullanıyor. Bazı üreticiler ise ellerinde ki ürünleri perakende satıyor." ifadelerini kullandı. 

KENDİ ÇİFTÇİMİZİ DESTEKLEMEZSEK BU ÇİFTÇİ KÜSER

 Niyazi Kalfa, " Yabancı üreticilerin patatesini almak ve gümrük vergilerini sıfırlamak Türk tarımına yapılmış en büyük kötülüktür. 1990 'lı yıllarda Bolu çiftçileri 10-20 dönümlük tarlalarına patates ve buğday ekiyor ve para kazanıyordu. Şimdi o çiftçiler son 5 senedir tarlalarını ekmiyorlar çünkü para kazanamıyorlar.  O yüzden biz kendi çiftçimizi desteklemeyip yabancı üreticilerin ürünlerini alırsak kendi çiftçimizi küstürürüz" dedi.

TARIMDA EN BÜYÜK TEHLİKE ÇİFTÇİNİN BU İŞİ YAPMAKTAN VAZGEÇMESİ

Niyazi Kalfa, tarım politikaları doğru şekilde uygulanmazsa  ve çiftçi desteklenmezse çiftçinin bu işi yapmaktan vazgeçebileceğini belirterek" Tarımda en büyük tehlike çiftçinin bu işten vazgeçmesi. Çiftçiyi küstürürsek bir daha bu işi yapmazlar. Zaten yeni nesilde karlı görmediği için bu işi yapmıyor. Devlet destek veriyor fakat bu destek yetmiyor" dedi.

SÖZLEŞMELİ TARIM OLACAK

Kalfa, " Sözleşmeli tarım olması gerek. Sözleşmeli tarımda yaptıran değil yapanında söz sahibi olması gerek. Sözleşmeli tarımda  bir satış garantisi olur. Çiftçinin ürünlerini sattığı bir yer olmalı. Böylece  çiftçi daha fazla üretim yapar. Para kazanan çiftçi küsmez ve ekmeye devam eder. " dedi.