Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Niyazi Kalfa "Çiftçi bu faizlerle iş yapamaz"

Niyazi Kalfa
Bolu Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Niyazi Kalfa, çiftçinin Ziraat Bankası ve tarım kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasında faiz oranlarının yüzde 12 ile 18 aralığında olması ile ilgili bir değerlendirme yaparak " Piyasa faizleri ile çiftçiyi desteklemeye kalkarsanız , çiftçi bu faizlerle iş yapamaz. Devlet bu faizleri düşürerek çiftçiyi desteklemelidir" dedi.
Haber: S.Sevgül Kaba

Bolu Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Niyazi Kalfa, çiftinin yapılandırılan  borçlarına uygulanan faiz oranlarının yüksek olduğunu belirterek, "Çiftçi, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) 'de kaydı ve tarımsal sigortası yoksa faiz oranları 2021 yılı içinde yüzde 22 ve 24 arasında değişiyor. Ama bunun yanında sübvansiyonlu tarım kredileri var. Tarım sigortası olan ve ÇKS' de kaydı olan çiftçi için 2021 yılında faiz yüzdesi 17 ile 18 arasında değişiyor.  2021 yılı öncesinde bu faiz oranları yüzde 11 ile 12 arasındaydı. Bu faiz oranları çok fazla . Çiftçi bu faizlerle iş yapamaz " ifadesinde bulundu. 

ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMEZSEK DIŞA BAĞIMLI HALE GELİRİZ

Niyazi Kalfa," 2006 yılında çıkan bir tarım  yasası var.  Kanuna göre devlet yıllık Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 1'ini çiftçiye destek olarak verir diyor. Ama bu yüzde 1 desteğin yüzde 40 'nı  veya yada yüzde 50'sini veriyor. Eğer yüzde 1'ini verse şimdiki verilen destekleri ikiye katlar o zaman çiftçi için daha iyi olur. Çiftçiye destek  daha çok üretim yönünden olması gerekiyor. Çiftçi ürettiği ürününü daha iyi fiyata satması gerekiyor. Vatandaş satabileceğini garanti etse yine bu çiftçi üretir. Çiftçi ve tarım sorunu ulusal bir davadır. Tarım desteklenmezse bu iş biraz zor olur. Çiftçiyi desteklemezsek yanında olamazsak dışa bağlı hale geliriz"