Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

NASIL OY KULLANILACAK?

NASIL OY KULLANILACAK?
Türkiye pazar günü sandık başına gidecek, 57 milyon, Bolu’da ise 225 bin 394 seçmen belediye başkanlarını seçecek. Peki, 31 Mart Yerel Seçimlerinde nasıl oy kullanılacak? Yüksek seçim kurulu adım adım oy kullanma işlemini anlattı.

Oy kullanmanın ilk adımı, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenmekle başlıyor. Bunun birkaç yöntemi var. Seçmen bilgi kâğıdından, YSK’nın internet sitesinden, e-devlet’ten veya seçmen sorgulama mobil uygulamasından.

Oy kullanma sırasında seçmenlerin üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgesi bulunmak zorunda. Seçmenler, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi ile de oy kullanabilecek. Seçmene oy kullanma sırasında boş bir zarf ile 3 adet pusula verilecek.

Büyükşehir dışındaki il belediyelerinde mavi olan pusula belediye başkanlığı, sarı renkli pusula belediye meclis üyeliği, turuncu olan pusula ise il genel meclisi seçiminde kullanılacak.

Muhtar ve ihtiyar heyeti pusulaları ise oy kullanma kabinlerinin içinde yer alacak muhtar pusulası mühürlenmeden zarfa konulacak.

Tüm pusulalar tek bir zarfa konulacak zarfa pusula dışında herhangi başka bir şey konulması durumunda kullanılan oy geçersiz sayılacak.

Kabinlere cep telefonu fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla girilmesi de yasak olacak. Oy kabinlerine seçmen dışında birinin girmesi yasak olacak.

Engelli vatandaşlar ise bir akrabasından ya da başka bir seçmenden oy kullanırken yardım alabilecek. Ancak bir seçmenin birden fazla engelli seçmene yardım edemeyecek.

Oy kullandıktan sonra ise seçmenler imza atarak oy kullanma işlemini tamamlayacak.