Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

MUHTARLAR’DAN ÇÖP TEPKİSİ

MUHTARLAR’DAN ÇÖP TEPKİSİ
Bolu'ya 22 kilometre mesafedeki Müstakimler Köyünde kurulması planlanan çöp tesisi ile birlikte Düzce başta olmak üzere çevre illerin çöplerinin de Bolu’da toplanacak olmasına bölgede yaşayan muhtarlar tepki gösterdi.

Bölgede bulunan köy muhtarları konuyla alakalı olarak bir basın açıklaması yaptılar. Muhtarlar adına konuşan Müstakimler Köyü Muhtarı Halit Uzunbay; “Öncelikle hepinize duyarlılığınızdan ve ilginizden dolayı teşekkür ediyoruz. Dün bizim için tam anlamıyla şok denilebilecek bir haber üzerine durumumuzu ve tepkimizi paylaşmak üzere sizleri buraya davet ettim.

Ben  Müstakimler köyü muhtarıyım. Arkadaşlarımda komşu köylerimizin muhtarları. Köyümüz Bolu Merkeze bağlı, Bolu’ya 22 km mesafede Bolu Mengen yolu üzerinde 26 haneli bir köydür.

Basından öğrendiğimiz kadarıyla daha önce çimento fabrikasına malzeme alınan yaklaşık 230 dönüm alana çok büyük bir çöp yakma tesisi kurulacakmış. Bu tesisin kapasitesi ilçelerde dahil olmak üzere Bolu’nun çöplerinin 2 -3 katı büyüklüğündeymiş yani Düzce gibi çevre illerden yakılması için çöp gelmesi gerekiyormuş.

Nasıl yakılıyor tekniğini teknolojisini biz bilemeyiz ama diğer illerden duyduğumuz gördüğümüz kadarıyla yakılan bölgeden geçerken bile tahammül edilemeyecek ve buradan bir daha geçmeyeceğim dedirtecek kadar bir koku ve havada mahiyetini bilemediğimiz bir duman oluşturuyor. Mesela İstanbul’da şimdiki hava alanına yakın bölgede bir tesis vardı simdi kaldırılıyor galiba.. Bu tesisin kokusu en az 10 km çapında bir alandan hissediliyormuş.

Bu tesis yapılırsa en az 10 köy sürekli tesiri altında kalacak çevredeki köyleri hesap etmiyorum

Çaydurt Mengen arası Büyüksu havzası onlarca köyün yer aldığı büyük bir yaşam alanı köylerimizden şehirlere göç olsa da hala köylerimizde hala insanlar yaşıyor, tarım ve hayvancılık yapılıyor. Hatta özellikle şehirlerde yaşayıp ta emekli olan akrabalarımızı ve şehirlerde yasayan komşularımızı köylere davet ediyoruz

Hal böyle iken köyümüze bu çöp yakma fabrikası kurulursa bırakın şehirlere göç etmiş köylülerimizi geri getirmeyi mevcut köylerde yasayan bizler bir an önce doğduğumuz yaşadığımız köylerden ayrılmak zorunda kalacağız.

Çöp içinde, pis kokulu kirli havalı köyde kimse yasamak istemez. Dolayısıyla bu çöp yakma fabrikasının kurulmasına kesinlikle karşıyız. Böyle bir ihtiyaç olabilir, ama bunu getirip köylerimizin içine kurmanın bir anlamı yok. İnsanların yaşamadığı yanından geçmeyeceği kimseye zarar vermeyecek bir bölgeye kursunlar

Burayı çok düşünüp bir şey yapmak istiyorsa burayı bu hale getirenler burayı ağaçlandırsınlar bunu da istiyoruz.” İfadelerini kullandı.