Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

METYAP toplantısı yapıldı

METYAP toplantısı yapıldı
Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Mesleki Eğitim Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP) kapsamında Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
 Milli Eğitim Bakanlığı’nca, Mesleki Teknik Liseleri ile sanayi sektörünün buluşturulması amaçlanan Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP) kapsamında, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda sunum ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

 Toplantıya; İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, Bolu İl Milli Eğitim Müdür Vekili İbrahim Kunuk, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri İsmail Gören, Bolu Bakkallar ve Şekerciler Odası Başkanı Selahattin Ayen, okul idarecileri ve öğretmenler katıldı.

Toplantıda ilk olarak İl Milli Eğitim Müdür Vekili İbrahim Kunuk, proje hakkında bilgiler vererek, “Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi kapsamında, sektörle eğitim camiasını bir araya toplanmış bulunmaktayız. Eylül 2018 yılında, Sayın Milli Eğitim Bakanımız; çıkmaza doğru giden Mesleki Eğitimi tekrar hareketlendiren bir vizyon ortaya koydular. Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda öğrenci artışı yaşanmasıyla da bunların meyvelerini toplayacağız. Bu toplantılar, Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü’nün konu ile ilgili çalışmalarının önemini ortaya koyuyor. Bu toplantının da bakanlığımıza, müdürlüğümüze, sektör temsilcilerimize ve STK’larımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

 “BU TÜR ÇALIŞMALARI GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUZ”

Bolu Bakkallar ve Şekerciler Odası Başkanı Selahattin Ayen, gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmamak adına mesleki eğitimde yapılan çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade ederek, “Bu projenin bir tarafı olarak; projede yer alacak ve yetişecek gençlerimizin hayatını kolaylaştırmak ve onların meslekte bir ömür geçirmeleri için üzerimize düşeni yapıyoruz. Ben, 70’li yıllarda bir meslek lisesi mezunu olarak sektörde bulunmuş ve daha sonra yükseköğrenimini tamamlayarak hayata atılmış bir arkadaşınızım. Bizler, Mekteb-i Sanayi adı altında hayat bulmuş ve çalışmalarına devam etmiş bir eğitimden geçerek bu günlere ulaştık. Fakat gelinen noktada, gelişen dünyada ara eleman ihtiyacının çok önemli olduğunu, gelişmiş ülkelerin bunu çok hızlı şekilde hallettiklerini görüyoruz. Bizler, bu yarışta belki biraz geç kaldık. Ancak arayı kapatmak için bu tür çalışmaları gönülden destekliyoruz. Eğer biz bu açığı kapatamaz ve bu çalışmaları hızlandıramazsak, çok büyük sıkıntılar yaşayarak, gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmaya devam edeceğiz. Bu planlamayı mutlaka bir yere getirmeli, ara eleman ihtiyacını, meslek okulları vasıtasıyla en iyi noktaya taşımalıyız” şeklinde konuştu.

“BU OKULLARIMIZDAN “ARANAN ELEMAN” YETİŞECEKTİR”

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri İsmail Gören ise, Bolu Organize Sanayi Bölgesi’nde yapımı süren OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin proje okul olduğunu dile getirerek, “Konumuz mesleki eğitim ise hiç kuşkusuz söyleyecek çok sözümüz var. Çünkü, ülkemizin kalkınmasında kilit ve belirleyici rolü nitelikli ve donanımlı gençlerimiz oynayacak. Bu kapsamda, TOBB ve Bolu Ticaret ve Sanayi odası olarak mesleki eğitim konusunu çok sıkı tutuyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 2019 yılında bakanlığımız ile yaptığımı protokol doğrultusunda, her ilimizde bir okulumuzu proje okulu olarak belirledik. Bolu’da Organize Sanayi Bölgesi’nde şuanda inşaatı devam eden OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, proje okul olarak belirlendi. İnşaat tamamlandıktan sonra bu okulu TSO olarak devralacağız ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile birlikte çalışmamızı gerçekleştireceğiz. Bu okullarımızdan ara eleman değil “aranan eleman” yetişecektir. Geleceğin büyük girişimcileri, buluş ve patent sahipleri bu okullarımızdan çıkmalı, bu bizim için bir memleket meselesidir” dedi.

“SEKTÖRE DAHA FAZLA FAYDA VERMESİ İÇİN KOLLARI SIVADI”

Toplantıda son olarak İş Yeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, bakanlık olarak yapılan çalışmaları il il gezerek anlatacaklarını söyleyerek, “Biz, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü olarak bakanlığımızın, 2023 vizyonu ile yeniden belirlendiği 7 hedef ve 33 alt başlık doğrultusunda çalışmalarımız başladık. Genel Müdürlüğümüze bağlı meslek liselerimizin dışında, 6764 sayılı kanun öncesinde yaygın eğitim kurumları olarak faaliyet gösteren, ülkemiz genelinde 335 tane Meslek Eğitim Merkezimiz bulunmaktaydı. Kanun ile birlikte bu kurumlarımız, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz altında toplanarak yeniden yapılandırıldı. 2019 yılında çıkan bu kanun ile birlikte Meslek Eğitim Merkezlerimizin altyapısı güçlendirilerek, sektöre daha fazla fayda vermesi için kolları sıvadık ve çalışmalarımızı bugünkü noktaya kadar getirdik. Yaptığımız çalışmaların, işletmelerimiz, öğrenciler ve okulları açısından ne tür faydalar getirdiğini, bir proje geliştirerek Türkiye genelinde anlatmayı düşünüyoruz” sözlerine yer verdi.