Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“MESLEK KANUNU KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLSUN”

“MESLEK KANUNU KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLSUN”
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Bolu 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Koçak, eğitimcilerin yaşadıkları zorluklara değinerek “Meslek kanunu öğretmene köstek değil, öğretmene destek kanunu olsun” dedi.

Haber: CANSU GÜRZ

Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen tarafından, eğitim-öğretim gündemine dair ortak basın açıklaması yapıldı. Basın metnini, Eğitim Bir-Sen ) Bolu 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Koçak okudu. Eğitim alanında hizmet veren tüm emekçilerin haklarının korunması gerektiğine işaret eden Ahmet Koçak, Öğretmenlik Meslek Kanunun oldubittiye getirildiğini, 5. ve 6. dönem toplu sözleşme talepleriyle örtüşmediğini dile getirdi. Sınav esaslı kariyer planlamasının öğretmenlik mesleğine uygun olmadığını anlatan Koçak, “En az 4 yıl süreyle fiilen uzman öğretmenlik yapmış olan öğretmene ise başöğretmen özel hizmet tazminatı ödenmesini istiyoruz” dedi.

“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA VE DEVLETİMİZİN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİNE SESLENİYORUZ”

Ahmet Koçak yeni eğitim öğretim yılında ekonomik zorlukların daha fazla hissedileceğini vurgulayarak, “Her eğitim öğretim yılına büyük bir heyecan ve mutlulukla başlayan öğretmenlerimizin bu yıl heyecan ve mutluluklarına gölge düşmüştür. 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı eğitim çalışanları açısından önceki yıllara göre ekonomik zorlukları daha fazla hissettiğimiz bir yıl olacak. Eğitim çalışanlarının mali haklarında onlara rahat nefes aldıracak bir iyileştirme yapılması elzem olmuştur. Bugün buradan Milli Eğitim Bakanlığına ve devletimizin üst düzey yöneticilerine sesleniyoruz. Eğitim çalışanlarının bütün enerjilerini işine, bütün vakitlerini sevgili öğrencilerine ayırabilmeleri için bu problemlerin çözülmesi gerekmektedir.” dedi.

“EĞİTİME HAZIRLIK ÖDENEĞİ EĞİTİM ÇALIŞANLARININ TAMAMINA VERİLSİN”

Eğitim öğretim tazminatının eğitim çalışanlarının tamamına verilmesi gerektiğini belirten Koçak, “Her eğitim öğretim yılı başında sadece öğretmenlere verilen Eğitim Öğretim tazminatı eğitim çalışanlarının tamamına kapsayacak şekilde genişletilip bir maaş tutarında verilmelidir. Eğitim çalışanları birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Bu sebeple eğitim çalışanla, arasındaki ayrım son bulsun ve Eğitime Hazırlık ödeneği eğitim çalışanlarının tamamına verilsin. 6. dönem toplu sözleşme masasında tarihi bir başarı olarak elde ettiğimiz 3600 ek gösterge kazanımına şeflerimizin dâhil edilmemiş olması, çalışma barışı ve huzuruna, iş verimine olumsuz etki etmektedir. Bu adaletsizlik giderilmeli şeflerimiz, teknikerlerimiz başta olmak üzere bütün kamu çalışanları 3600 ek göstergeden yararlandırılmalıdır.

Eğitim öğretimin sağlıklı bir şekilde işleyişi ve yönetilmesinde en önemli unsurlardan birisi olan şube müdürlerine makam tazminatı verilmesi ve özel hizmet tazminatlarının artırılması zorunluluk arz etmektedir. Meslek kanununun getirdiği uzman ve başöğretmenlik düzenlemesinin öğretmenlikten gelen şube müdürlerinin ve eğitim yöneticilerimizin de faydalanabileceği şekilde düzenlenmesi zaruri bir durumdur.” ifadelerine yer verdi.

“SINAV ESASLI KARİYER PLANLAMASI BİZİM TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİMİZ İLE ÖRTÜŞMEMEKTEDİR”

Eğitimciler Sendikası Bolu İl Başkanı Koçak, “Kamuda 1 milyonun üzerindeki istihdam sayısıyla öğretmenlerimiz en büyük çalışan grubunu oluşturmaktadır. Çalışanlar arasında toplumsal saygınlığı en yüksek kesim olan öğretmenlerimizin sorunlarına yasal dayanak oluşturmak adına 14 Şubat 2022 tarihinde yürürlüğü giren öğretmenlik Meslek Kanunu sahanın beklentilerinden uzak bir şekilde öğretmenlerimizin, eğitimin paydaşlarının görüşleri dikkate alınmadan hazırlanmış ve kabul edilmiştir. Sınav esaslı getirilmek istenen kariyer planlaması bizim 5. Dönem ve 6. Dönem toplu sözleşme taleplerimiz ile örtüşmemektedir. Sürecin başından beri ifade ettiğimiz şekliyle 8 yılını dolduran öğretmene uzman öğretmen, 4 yıl uzmanlık yapan, meslekte 12 yılını tamamlayan öğretmene de başöğretmenlik unvan ve hakları verilmelidir.” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ ZATEN KARİYER MESLEĞİDİR”

Toplu sözleşme tekliflerinin esas alınarak öğretmenlere gerekli şartların sağlanması gerektiğinin altını çizen Eğitimci Ahmet Koçak, “Eğitim Bir Sen olarak Toplu Sözleşme Teklifimiz esas olsun sınav tartışması son bulsun diyoruz. Bizler yetkili sendika olmanın omuzlarımıza yüklediği sorumluluğun bilinciyle kanun çıkmadan önce toplu sözleşme döneminde hazırladığımız teklife uygun şekilde B yıl süreyle fiilen öğretmenlik yapmış olanlara uzman öğretmen, en az 4 yıl süreyle fiilen uzman öğretmenlik yapmış olan öğretmene ise başöğretmen özel hizmet tazminatı ödenmesini istiyoruz. Öğretmenlik mesleği zaten kariyer mesleğidir. Öğretmenlerimizin tek derdi unvan sahibi olmak değil, ekonomik olarak rahatça geçinebilecekleri ücrete sahip olmaktır. Kanunun bu haliyle uygulanması halinde okullardaki çalışma barışı bozulacak bu durum da eğitim öğretime olumsuz yansıyacaktır. Hükümetimizi ve siyasi partilerimizi meclisin açılması ile birlikte mevcut yasa ile ilgili düzenleme yapmaya davet ediyoruz. Öğretmenlerin 60 yıllık hayali olan ve bir oldubitti ile yasalaştırılan Öğretmen Meslek Kanun'u; Öğretmene Destek Kanunu olsun, öğretmenlerin kâbusu olmasın, Hükümeti sesimizi duy, Meclisin açılması ile birlikte yasal düzenleme yaparak yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. Meslek kanunu öğretmene köstek değil, öğretmene destek kanunu olsun.” şeklinde konuştu.

“AŞÇI VE AŞÇI YARDIMCISI ARKADAŞLARIMIZIN GÖREV TANIMLARI BİR AN ÖNCE YAPILMALIDIR”

İstihdam edilen aşçı ve aşçı yardımcılarının görev tanımlarının bir an önce yapılması gerektiğini hatırlatan Sendika Başkanı Koçak, “Enflasyon ateşinin sabit gelirlileri tüm şiddetiyle yaktığı bugünlerde alınan banka promosyonlarının anlamını yitirdiği, eriyip gittiğini görüyoruz. Ekonomik dalgalanmadan önce yapılan anlaşmalar karşılığında çalışanlara ödenen rakamların bir an önce güncellenmesini veya ihalelerin tek taraflı feshedilerek yeniden yapılması gerektiğini savunuyoruz. Kar oranlarında rekorlar kıran bankaların kazançlarını, başta maaş müşterilerine borçlu olduklarını hatırlatarak; kayıplar' önleyici, müşterilerini tatmin edici promosyon artışlarını bir an önce gerçekleştirmelerini istiyoruz. Geçtiğimiz yıl ilk defa pansiyonlu okullarda ve kurum yemekhanelerinde görev yapmak üzere istihdam edilen ve bu alanda büyük bir açığı kapatan aşçı ve aşçı yardımcısı arkadaşlarımızın görev tanımları bir an önce yapılmalıdır. Bu arkadaşlara asıl görevlerinin dışında başka görevler verilmemelidir.” dedi.

“KAMUDA KADROLU İSTİHDAM ESAS ALINMALIDIR”

Eğitimciler Birliği Sendikasını temsilen açıklama yapan Eğitimciler Birliği Sendikası Bolu 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Koçak, “MEB Kurul İdari Kurul toplantısında alınan karar gereği, Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları takvime bağlanarak 2022 yılı içerisinde gerçekleştirilmeli; sınav takvimi bir an önce ilan edilmelidir. Bunun yanında sözleşmeli personel uygulamalarından bir an önce vazgeçilmeli, kamuda kadrolu istihdam esas alınmalıdır. Bütün bunların dışında, yerelde yaşanan, özellikle de eğitim yöneticilerinin, öğretmenlerin, eğitimin diğer paydaşlarının görüşleri alınmadan, onların fikirlerine değer verilmeden alınan kararların ilimiz eğitimine zarar verdiği bilinmelidir. Üstten bakışlı, ben yaptım oldubitti mantığının eğitim sürecini olumsuz etkilediği göz ardı edilmemelidir. Unutulmamalıdır ki eğitimde başarı, bütün unsurların uyumlu, huzurlu ve barışık olmasına bağlıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, öğrencilerin başarılı, eğitim çalışanlarının mutlu, milletimizin huzurlu bir geçirmesi temennisiyle hepinize saygılar sunuyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Etiketler: bolu hbaerler