Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“MENAPOZ DOĞAL BİR SÜREÇTİR”

“MENAPOZ DOĞAL BİR SÜREÇTİR”
Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op Dr. Alev Uygun Akaltun kadınların belli bir yaştan sonra yaşadıkları menopoz dönemiyle ilgili merak edilen tüm sorularımızı yanıtladı.

Menopozun kadınların yaşantısında normal bir süreç olduğunu belirten Akaltun menopoz korkulacak bir durum ya da hastalık değildir. Her kadının belli bir yaştan sonra yaşadığı doğal bir süreçtir.

Op.Dr. Akaltun Menopoz döneminde yaşananlar ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında da şunları söyledi:

“Menopoz adet kanamalarının kesilmesi demektir. Doğal yolla olabileceği gibi cerrahi olarak yumurtalıkların alınması nedeniyle menopoz görülebilir. Her ülkede menopoz yaşı değişmekle beraber Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 51’dir. Ancak 40 yaştan önce adet kanamalarının kesilmesi durumuna ise erken menopoz diyoruz. Erken menopozun birçok sebebi olmakla beraber genetik faktörler ön plandadır. Menopoz kadın hayatında birçok değişikliğe sebep olsa da asla bir yaşlılık göstergesi değildir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Sıcak basması, uyku problemleri, vajinal kuruluk, adet düzensizlikleri menopoz belirtileridir. Ancak genelde menopoza girmeden önce perimenopoz dediğimiz bir geçiş dönemi vardır.1 yıl hiç adet görmeme sonrası ise tam menopoz durumu olarak kabul edilir.

Erken Menopoz Genetik midir?

Annesi erken menopoza giren kadınlarda erken menopoz riski daha fazladır. Ayrıca; Doğum yapmış olan kadınlarda, doğum yapmamış olanlara göre ve doğum kontrol hapı kullanmış kadınlarda kullanmamış kadınlara oranla menopoz daha geç olur. Günde 10 veya daha fazla sigara içen kadınlarda menopoz yaşı 1 -1,5 yıl erkene çekilmektedir.

Erken Menopoza Girdim İlaç Tedavisi ile Adet Görmemin Sakıncası Var mı?

Yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonu kemik erimesi riskini ve kalp damar hastalığı riskini azaltmaktadır. Östrojen aynı zamanda beyinde ki anlama kavrama fonksiyonlarıyla cinsel fonksiyonun sürdürülmesine de yardımcıdır. Menopoza girildiğinde vücutta östrojen hormonu azaldığından kemik erimesi olasılığı artar. Özellikle 40 yaş altında menopoza giren kadınlar östrojen eksikliği nedeni ile sağlık açısından risk altında olduklarından bu yerine koyma tedavisi büyük önem taşır.

Adet görmenizi sağlayacak olan hormon tedavisi ile hızlı kemik kaybı engellenebilir. Ateş basması, vajinada kuruluk, ruhsal gerginlik gibi menopoz belirtileri de hormon tedavisi ile azaltılabilir. Bu dönemde verdiğimiz ilaçlar vücudun ihtiyacı olan hormonları yerine koymak içindir.

Düzenli yıllık kontroller yapılarak 5 yıl ilaç kullanımı önerilir.