Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“MEB YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN TÜM TEDBİRLERİ ALMAK ZORUNDADIR!”

“MEB YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN TÜM TEDBİRLERİ ALMAK ZORUNDADIR!”
Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, 1,5 yıl aradan sonra 6 Eylül’de başlayan yüz yüze eğitimin ilk haftasında okullarda alınan önlemlerin salgın yetersiz olduğunu vurguladı.

Yüz yüze eğitim, yaklaşık bir buçuk yıllık aranın ardından başladı. Geçen eğitim-öğretim yılında okullar, kademeli olarak açılsa da vaka artışları nedeniyle tekrar kapatılmıştı. Yeni dönemde yüz yüze eğitimin sürekliliği için neler yapılmalı? Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs önlemleri yeterli mi? Eğitim Sen Bolu  Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici anlattı.

“EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KOVİD-19 SALGINININ BİR DOLU SORUNUN GÖLGESİNDE BAŞLADI” 

Okulların fiziki şartlarının salgında yüz yüze eğitime hazır olmadığını dile getiren Zehra Kulalı Gezici; “Yeni eğitim öğretim yılı, 1,5 yıl sonra 6 Eylül’de yüz yüze başladı.  Eğitim öğretim yılı Kovid-19 salgınının gölgesinde açılırken, salgınla ilgili kaygılar,  aşı ve test tartışmaları, LGS sonrası istediği okul türüne yerleşemeyenler, kalabalık sınıflar, öğretmen açıkları, eğitimden kopmuş öğrencilerimiz, derinleşen eşitsizlikler, yoksulluğun pençesine milyonlarca öğrencimiz, velimiz ve her geçen gün satın alma gücünü ve mesleki doyumunu kaybeden eğitim emekçileriyle birlikte bir dolu sorunun gölgesinde başladı.

“SALGIN SÜRESİNCE OKULLARI EN UZUN SÜRE KAPATAN ÜLKELER ARASINDAYIZ”

Okulların salgın koşullarına karşı hazır olduğunu söylemek de mümkün olmadı. Kovid-19’un pandemi olarak ilan edildiği Mart 2020’den bugüne, dünyanın pek çok ülkesinde sağlıkla birlikte eğitim sorunları öncelikli olarak değerlendirilip öğrencilerin salgın sürecinden en az etkilenmesi için gerekli tedbirler alınmış, çok sayıda ülke okulları açık tutabilmek için büyük çaba sarf etmiştir.  Türkiye ise iş günü itibariyle bakıldığında, salgın süresince okulları en uzun süre kapatan ülkeler arasında yer almıştır.” şeklinde konuştu

“OKULLARDA TEMİZLİK YAPACAK PERSONEL YOK”

Okullarda temizliği sağlayacak personel eksiği yaşandığının da altını çizen Gezici; “Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık’ açıklamasını yapsa da Türkiye çapında ve ilimizde okulların salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı gerçeğiyle bir kez daha yüzleştik. MEB okulların yüz yüze eğitime hazır olmasından sadece  “maske, mesafe ve hijyen” kurallarına uymayı anlamaktadır. Ancak bırakın hijyeni, standart temizlik yapacak bir tane dahi personeli olmayan okullarımız olduğu gibi neredeyse yeterli personeli olan okulumuz yok denecek kadar az. 1,5 yıldır yüz yüze eğitimden uzak, yaşanan kayıpların artık telafisi yok derken, okulların açılacağı tarih belliyken İş kur’dan yapılan toplum yararına hizmet alımı her zaman olduğu gibi Ekim ayına bırakılmıştır. Okulların temizliği ve hijyen malzemeleri yine okul idarecilerine, öğretmenlere ve velilerimizin sırtına yüklenmiştir” ifadelerini kullandı

“YETERLİ ÖĞRETMEN VE PERSONEL ATAMASI YAPILMAMIŞTIR”

Zehra Kulalı Gezici yeterli öğretmen ataması yapılmadığını da belirterek, ek bütçe taleplerinden bahsetti. Gezici;  “Her geçen yıl artan öğretmen ihtiyacı salgınla birlikte artmış ancak yeterli öğretmen ve personel ataması yapılmamıştır. Mevcut öğretmen açığı, ücretli öğretmenlik gibi kabul edemeyeceğimiz ucuz emek sömürüsüyle giderilmeye çalışılmaktadır. Görüyoruz ki eğitim öğretimin başlamasına rağmen bir günün hesabı yapılarak ücretli öğretmenler dahi istihdam edilmemiştir. Personel planlaması yapılmamış ve hazırlanmamıştır. Eğitime ek bütçe taleplerimizi mevcut iktidar duymamaktadır. Eğitime yeterli bütçe ayrılmaması, okullara gerekli ek ödeneğin gönderilmemesi nedeniyle, eğitimin bütün yükü, bir kez daha çocuğunun cebine, tost parası dahi koyamayan velilerimizin üzerine yıkılmıştır.” diye konuştu.

“BAKAN ÖZER BÜTÜN SORUMLULUĞU MÜLKİ AMİRLERE VE EĞİTİM YÖNETİCİLERİNE BIRAKMIŞTIR”

Zehra Kulalı Gezici, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in okulların fiziki şartlarıyla ilgili yaptığı açıklamasını da eleştirerek; “Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada; “Servislerdeki ve okullardaki hijyen tedbirleri, maske kullanımı, havalandırma gibi tüm ayrıntıları Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışarak alınması gereken önlemleri tüm valiliklere, tüm illerimize, tüm ilçelerimize bildirdik.” ifadesiyle bütün sorumluluğu mülki amirlere ve eğitim yöneticilerine bırakmıştır. MEB sanki salgın yokmuş gibi davranmaya devam etmekte ve sürdürülebilir yüz yüze eğitim koşullarına dair 1,5 yıldır hiçbir hazırlık yapmadan, hatta koşulları daha da kötüleştiren uygulamalara imza atarak okulları açmıştır” dedi.

GEZİCİ, YÜZÜ YÜZE EĞİTİMLE İLGİLİ SOMUT ADIMLARI TEK TEK SIRALADI

Eğitim Sen olarak okulların yüz yüze eğitime hazır hale getirilmesi ve sürdürülebilmesi için atılması gereken somut adımları her fırsatta MEB ve kamuoyu ile paylaşmayı sürdürdüklerini de kaydeden Gezici; “Kamusal, parasız eğitim hakkı için; Eğitime bütçe talep ediyoruz. İktidarların en politik belgeleri hazırladıkları bütçelerdir. Kamu kaynakları halk için kullanılmalı, öğrencilerimizin nitelikli eğitim hakkı için eğitme yeterli bütçe ayrılmalıdır. Okullarımız krizlere dayanıklı hale getirerek eğitim hakkı güvence altına alınmalıdır. Yeterli derslik sayısı oluşturmanın koşulları bir an önce yaratılmalı seyreltilmiş sınıf uygulamasının koşulları alanın özneleriyle birlikte tartışarak hayata geçirilmelidir. Mevcut iktidar ve bakanlığımız bazı okulları ayrıcalıklı görmeyi bırakarak kontenjanları boş kalan, tercih edilmeyen okulların dönüşümlerini gerçekleştirmelidir.” İfadelerini kullandı.

“DERS SAAT SÜRELERİ YENİDEN DÜZENLENMELİDİR”

Gezici, ders saat süreleri eğitim emekçilerinin talepleri dikkate alınarak yenide düzenlenmesi gerektiğine işaret ederek; “Okulöncesinde öğretmenlerimiz yıllardır ‘’nefes almak istiyoruz ‘’ diye seslerini yükseltirken, pandemiyle birlikte ders süreleri kelimenin tam anlamıyla nefes aldırmamaktadır. Okulöncesinde ders sürelerinin değerlendirmesi ve destek personel ihtiyacının karşılanması sağlanmalıdır. Okulların yardımcı personel ihtiyacı derhal karşılanmalı salgın koşullarına uygun temizlik ve hijyen sağlanmalıdır. Eğitim ve bilim emekçileri sendikası olarak bu süreçte; bu ülkeye onurlu bir gelecek bırakma sorumluluğumuzun bilinciyle, eğitim hakkı için taleplerimizi örgütlemeye, eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrencilerimizin sağlık hakkı başta olmak üzere hakları için yetkilileri uyarmaya, eğitimde yaşanan sorunları şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz. Eğitim ortak geleceğimiz, birlikte mücadele çağrımızı buradan velilerimiz ve tüm kamuoyu ile saygıyla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.