Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

MARMARA’NIN GİRİŞİMCİ KADINLARI, BOLU’DA BULUŞTU

MARMARA’NIN GİRİŞİMCİ KADINLARI, BOLU’DA BULUŞTU
Doğu Marmara Kadın Girişimciler Kurulu bölge toplantısını, girişimci kadınların katılımıyla Bolu’da gerçekleştirdi.

Haber: Oğuzhan Eke- Yasin Celal Torun

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda, Doğu Marmara Kadın Girişimciler Kurulu’nun bölge toplantısı düzenlendi. Marmara’nın her ilinden girişimci kadınların bulunduğu etkinlikte; AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Doğu Marmara Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Emine Yüce ve kadın girişimciler yer aldı.

“BOLU’DA FARKLI SEMİNERLER DE DÜZENLEYECEĞİZ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunuşu ile başlayan program hakkında detaylı bilgiyi Doğu Marmara Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Emine Yüce verdi. Yüce; “ Doğu Marmara illeri Balıkesir, Bilecik, Yalova Sakarya Kocaeli Düzce ve Bolu’dan oluşmaktadır. Bolu’nun bütün kültürel değerlerini, yemeklerimizi bolu kadın girişimciler kurulu olarak yaptığımız etkinliklerden bahsedeceğiz. Aynı zamanda Bolu’dan farklı seminerlerde düzenleyeceğiz. Günümüzde tarım ve ata tohumlarımız önemli. Şu anda bütün dünyanın karbon ayak izi, temiz üretim konusunda üniversiteden hocalarımız sunumlar gerçekleştirecek. Bütün ilçelerimizden aldığımız destekle yöresel kıyafetlerimizle defile gerçekleştireceğiz. Bolumuzu en iyi şekilde tanıtacağız.” Dedi.

“YARDIMLAŞMALAR DEVAM ETMEKTE”

AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Kadınlara sağlanan destekler hakkında konuşarak; “TBMM’de benimde üyesi olduğum kadın-erkek fırsat eşitliği komisyonu bu sene yine kadına yönelik şiddetle mücadele komisyonu çok ciddi çalışılmalara imza atmaktadır. Hem bilimsel hem de yerinde yapılan incelemeler ile aslında bunun bir takım coğrafi sebeplere ya da bir takım önceden öğrenmeye nitekim affetmeye dayalı kadınların vicdani duygusuna dayandığının verileri mevcuttur. İş kanununda eşit işe eşit ücret ilkesi 2011 yılında yapılan kanunla analık ve süt izinlerinin düzenlenmesi, çalışan kadınların vefatlarında hak sahibi eş, çocuk ve anne babalarına yapılan ölüm aylığı bağlanması, tüp bebek uygulaması, yoksulluğun sağlık hizmetlerine engel olmaması için doktora düzenli götürülmeleri şartıyla 0-6 yaş çocukları olan annelere yapılan nakdi destek, 2003 yılında iş yerlerindeki, taciz olaylarının suç kapsamına alınması ve taciz olaylarının cezalandırılması hükmünün karara bağlanması. İstihdamda  ise, evde üretim yapan kadınlarımızın vergiden muaf tutulması oradan elde ettikleri gelirlerden gelir vergisi ödemek zorunda kalmamaları, destek kredisi uygulamalarında pozitif ayrımcılığı uygulanması ve KOSGEB tarafından kadın girişimcilere destek verilmesi  uygulamalı gündemde. KOSGEB Bolu il müdürlüğünde toplam 6 bin 933 işletme görünüyor” şeklinde konuştu.

“HİÇ GELİR ELDE ETMEYEN KADINLARIMIZA DESTEK VERMEYE BAŞLADIK”

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Mantar üretiminde kadınların katkısına değinerek; “Bizim de mutlaka destek vereceğimiz ve içerisinde bulunabileceğimiz bir kooperatif kurmak istedik ve açtık. Şu anda Bolu’da daha önce hiç üretimi olmayan bir sektörü Bolu’ya getirdik. Hızlı bir şekilde bütün çalışmalarımızı yaptık. Önce kadınlarımıza “biz mantar üretmek istiyoruz” dedik. Eğer bir alanınız, bodrum katınız, deponuz varsa bu alanlarda çok cüzi bir sermaye ile üretim yapabilirsiniz, biz sizi destekleyelim dedik. Önce Kültür Müdürlüğü olarak mantar üretimiyle ilgili kurslar açtık. Çok önemli oranda katılım oldu yine kadınlarımızdı. Hatta ilk projemizi de üniversitemiz ile birlikte başlattık, sağ olsun üniversitemiz de bize büyük destek verdi. İlk üretimi orada yaptık daha sonra şehrin her tarafına yaydık. İlk müracaat edenler de kadınlarımızdı. Hiç gelir elde edemeyen kadınlarımız aylık 3 ila 10 bin lira arasında gelir elde etmeye başladılar ve bu hızlı bir şekilde şehrimize yayıldı. Daha sonra kursa binin üzerinde talep gelmeye başladı. Yine bu taleplerin yüzde 60-70’i kadınlardı. Şu anda Türkiye’de mantar üretiminin %15’e yakın kısmını biz üretmeye başladık. Yani Bolu’da hiç olmayan bir sektörü getirdik ve %15’ini biz karşılamaya başladık. Bölgede ciddi güç haline geldik. Tabi bunu kadınlarımızla başardık. Çünkü üreticiler ve orada çalışanlarımızın yarıdan fazlası kadınlarımız. Hiç gelir elde etmeyen kadınlarımıza bu şekilde destek vermeye başladık” diye konuştu.

“ORGANİK PAZAR KURUYORUZ”

Özdemir, Bolu Belediyesi olarak kadınların gelir elde etmesine yönelik çalışmalara devam edeceklerini vurgulayarak; “Peki, ileride başka neler yapacağız; bir organik pazar kuruyoruz. Otobanın girişine hemen terminalin olduğu yerde, şu an inşaatımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Yine burada, organik pazarımızda satışların tamamını kadınlarımıza yaptıracağız. Yani orada kadınlarımız, özellikle köylü kadınlarımız ürettikleri organik ürünlerin tamamını inşallah önümüzdeki yıldan itibaren girişimci olarak satmaya başlayabilecekler. Bütün kurslarımızın hemen hemen hepsini kadınlarımıza yönelik yapıyoruz. Dikiş-nakıştan başlamak üzere mutfak, aşçılık… Bunların eğitimini veren de kadınlarımız bu kurslara katılanlar da kadınlarımız. Hem öğreniyorlar hem öğretiyorlar ve onların satılması ile gelir elde etmesi için de biz Bolu Belediyesi olarak var gücümüzle çalışıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 “FIRSAT VERME ADINA ADIMLAR ATTIK”

BAİBÜ Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Kadınlara yeni girişim kapıları açmak adına verdikleri eğitimlerden bahsetti. Alişarlı, “Özellikle Gerede ilçemizdeki Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Sanayi İş Birliği Projesi kapmasında ayakkabı, deri, cüzdan ve kemer üretiminde 24 kadın işletme adayını eğitime tabi tuttuk. Bu 3 aylık eğitim sonunda 16 tanesi istihdam edildi yani maaşını alan bir eleman oldu. Aynı zamanda 24 kadın girişimci adayına eğitimler verdik, girişimcilik eğitimi verildi. Maksadımız şuydu; bu sayı 24 ile başladı, 16’sı istihdam edildi, daha sonra bir 24 daha ilave edildi ve bu şekilde devam edecek. Bazen kadınlar iş hayatında çalışmak istemeyebilirler. Bunun da alternatifi evde üretimdir. Biz de bu fırsatı vermek adına bazı adımlar attık. Verdiğimiz girişimcilik eğitimleri sayesinde şimdi onlar aynı zamanda üniversitemiz moda tasarım, çizim ve renklerle ilgili dersler verecekler.  Bu dersler sayesinde inşallah evlerde kemer, cüzdan, takı üreten birçok kadın girişimciyi de görmüş olacağız.” Şeklinde konuştu. 

Etiketler: bolu haberler