Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

LGS TERCİHLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

LGS TERCİHLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Bolu Sınav Özel Öğretim Kursu Kişisel Gelişim Müdürü Gül Ayşe Kara, LGS tercih dönemi ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulunarak, “LGS tercihlerinde tamamen LGS puanına göre ve yüzdelik dilimine göre tercih yapmalı öğrencimiz” dedi.

Haber: Cansu Gürz / Servet Gökçek

Bu yıl liseye geçecek öğrencileri LGS tercih döneminde neler yapmaları, nasıl yapmaları konusunda bilgilendirmede bulunan Bolu Sınav Özel Öğretim Kursu Kişisel Gelişim Müdürü Gül Ayşe Kara, E-okul üzerinden kayıt yaptıktan sonra mutlaka okul tarafından onaylatılması gerektiğini belirtti.

“LGS TERCİHLERİ 3 AŞAMADA GERÇEKLEŞMEKTE”

Gül Ayşe Kara öğrencilerin mevzuat konusunda kafa karışıklığı yaşadığını belirterek,“LGS tercihleri E-Okul üzerinden yapılmaktadır. 3 aşamada gerçekleşmekte, yerel yerleştirme, merkezi sınavla alan kısımda ve pansiyonlu okullar kısmında gerçekleşecek. Yerel yerleştirmeyi her öğrenci yapmak zorundadır. 5 tercih yapacak, yalnız bu 5 tercihin 3 tanesini aynı türde yapmak zorunda. Yani ne demek bu? Öğrencilerimizin burada kafası çok karışıyor. dedi.

 “ÖĞRENCİLER ADRESİNE EN YAKIN OKULLARI SEÇECEK”

Yerleştirme de sıralamanın önemli olduğunu vurgulayan Kara, öğrencilerin daha iyi anlayabilmesi için açıklayarak, “Yerel yerleştirmede adrese dayalı demektir. Adrese dayalı 3 tane okul seçecek. 3 tür dediğim kısım ise Anadolu Lisesi tercih edecekse 3’ününde Anadolu Lisesi yapacak. Meslek lisesi yapacaksa 3’ünü de meslek lisesi yapacak. Kalan 2 tercihini ise 3’ünü hangisi yaptıysa diğer 2’sini farklı yapmalı. 3’ünü Anadolu Lisesi yaptıysa diğer 2’sini meslek lisesi yapmalı. Milli Eğitim bunu yerel yerleştirmede kayıt alımında yapma zorunluluğu getirmiş. Yani adresine en yakın okulları seçecek. Bunu yapmasındaki amaç ise öğrencinin açıkta kalmaması. Daha sonra merkezi sınavla tercih yapabilecek. Burada 10 tane tercih yapabiliyor il içi ve il dışı olarak. Bu tamamen isteğe bağlı. Yani aslında LGS puanı iyiyse yapabilecek, iyi değilse yapmayacak. Pansiyonlu okullarda ise 5 tane tercih yapabilecek. Bu da yine isteğe bağlı.” şeklinde konuştu.

“LGS PUANINA GÖRE VE YÜZDELİK DİLİMİNE GÖRE TERCİH YAPILMALI”

Öğrencilerin tercih yaparken yüzdelik dilimlerini göz önünde bulundurmalarına işaret eden Kişisel Gelişim Uzmanı,“LGS tercihlerinde tamamen LGS puanına göre ve yüzdelik dilimine göre tercih yapmalı öğrencimiz. İlk LGS yüzdelik dilimi en yakın okullarda hangisi olacaksa onu en başa yazmalı ya da en çok istediği okul hangisiyse onu yazmalı. Aynı zamanda lisede bölümler var. Lisede sayısal bölüm tercih etmek istiyorsa bir öğrenci Fen Lisesi ya da Anadolu Lisesi tercih etmeli. Eşit ağırlık ya da sözel tercih etmek istiyorsa Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ama tamamen mesleğe yönelik bir lise tercih etmek istiyorsa meslek lisesi tercih etmeli.” ifadelerini kullandı.

“MESLEK LİSELERİNE ÇOK FAZLA RAĞBET YOK”

Anadolu Liselerine rağbet gösterildiğini belirten Gül Ayşe Kara, “Öğrencilerin LGS puanına göre ya da yüzdelik dilim diyebileceğimiz kısım var yüzdelik dilimine göre tercihlerde bulunuyoruz. Eğer ki yüzdelik dilimi yeterli değilse yerel yerleştirmeyle yerleşebileceği bir okul belirliyoruz. Tamamen öğrencimiz LYS puanına göre özellikle yerleşmeyi tercih ediyor. Öğrenciler genellikle Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler lisesine gitmek istiyorlar, şu an Meslek Liselerine çok fazla rağbet yok.” ifadelerine yer verdi.

“OKUL TARAFINDAN, ONAYLANMAYAN HİÇBİR TERCİH GEÇERLİ SAYILMAYACAK”

Öğrencilerin E-okul üzerinden kayıt yaptıktan sonra mutlaka okul tarafından onaylanması gerektiğini hatırlatan Müdüre Kara, “Öğrencilerimiz 4 Temmuz’da başlayan tercihler 20 Temmuz saat 17.00 itibariyle sonlanacaktır. Öğrencilerimiz tercihlerini E-okul üzerinden kendileri yapabiliyor ancak onaylanması gerekiyor okul tarafından, onaylanmayan hiçbir tercih geçerli sayılmayacak. Dolayısıyla geçerli sayılmayacaksa da tercih yapmamış sayılacaklar ve açıkta kalabilirler. Sonrasında ile 25 Temmuz’da sonuçlar açıklanacak, hangi liselere yerleştikleri Eğer ki 25 Temmuzda herhangi bir liseye yerleşemeyen öğrencimiz varsa ya da istediği bir okula yerleşemediyse nakil tercihleri bekleyecekler 1. Nakil ve 2. Nakil. Bu tarihleri de kaçırmamalarını tavsiye ediyorum özellikle aynı zamanda herhangi bir devlet lisesi istemiyorsa bir öğrenci, özel okula kayıt yaptırmak istiyorsa en son tarih 20 Temmuz’dur. Bunlara dikkat etmesini tavsiye ediyoruz.” dedi.

Etiketler: bolu haberler