Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Kekiğin Faydaları Nelerdir?

Kekiğin Faydaları Nelerdir?
Selenyum, manganez, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum, omega 3, B, E, A, K ve C vitaminleri açısından zengin bir kaynak olan kekiğin yararları saymakla bitmiyor.

İşte bin derde deva olan kekiğin bazı faydaları;

YAŞLANMAYI ÖNLER

Vitamin zengini kekik suyu toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayarak çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır. Aynı zamanda kekikte bulunan “Thymol” adlı bileşenin anti-aging özellikleri olduğu bilinmektedir. Bu bileşen hücre yenilenmesine yardımcı olarak organların fonksiyonlarını geliştirir.

KAN BASINCINI KONTROL ETMEYE YARDIMCI OLUR

Kekik yaprakları, kalp atış hızını ve kan basıncını kontrol etmede yardımcı olan hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşeni olan potasyum açısından zengindir. Kekik ekstrelerinin hipertansiyonu içeren durumlarda kan basıncını düşürdüğü de bilinmektedir.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Kekik, K vitamini ve mükemmel bir demir, kalsiyum ve manganez kaynağıdır. Bu mineraller kemik sağlığında önemli bir rol oynar, uygun kemik büyümesini ve gelişimini destekler ve kemik bozuklukları riskini azaltır. Böylece kekik güçlü, sağlıklı kemiklerin korunmasında ve kemik hastalıklarının önlenmesinde yardımcı olur.

ÖKSÜRÜĞÜ KESER

Yapılan çalışmalar kekiğin akut bronşit ve kuru öksürüğün tedavisine yardımcı olduğu yönünde sonuçlara sahiptir. Almanya’da bitkilerin hastalıkların tedavisinde kullanımı alanında araştırmalar yapan ve resmi bir kurum olan “German Commission E” kekiğin öksürük tedavisinde kullanımını onaylamıştır.

GÖRME YETENEĞİNİ ARTIRIR

Kekik, yağda çözünen bir vitamin ve bir antioksidan olan A vitamini açısından zengindir. Sağlıklı bir mukus zarını ve cildini desteklemek ve korumak için gereklidir. Böylece kekik daha iyi görmeyi teşvik eder.

KAS KRAMPLARINI TEDAVİ EDER

Kekik, menstrüel krampların ve vücuttaki diğer spazm formlarının tedavisinde çok etkili olan mükemmel anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Kekik çayı kadınlarda PMS tedavisinde sıklıkla önerilmektedir.

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR

Kekik, bitki uzmanları tarafından sindirimi düzenlemek için önerilen bitkiler arasında ilk sıralarda gelmektedir. Hemoroid hastalarına ağrıları şiddetlendiren kabızlığı önlemek için önerilir. Yüksek lif içeriğiyle gaz ve şişkinlik gibi sindirime bağlı sorunların tedavisinde kullanılır.

MİKROPLARI TEMİZLER

Kekik suyu ve kekik yağı harici olarak cilt yüzeyine uygulandığında mantar gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Ayrıca kekik suyuyla düzenli olarak ağız çalkalamak ağızda bulunan bakteri sayısını azalttığı için diş ve diş eti hastalıklarını önlemektedir.

ROMATİZMAYA ÇARE

Romatizma ağrıları şiddetlendiğinde, ağrıyan bölgelere kekik yağıyla masaj yapmak iyi gelebilir. Ancak kekik yağı uçucu bir yağ olduğundan direkt cilt yüzeyinde kullanıldığında tahrişe neden olur. Bunu önlemek için 1/5 veya 1/10 oranından taşıyıcı yağlarla karıştırın.

ANEMİYİ ÖNLER

Kekik çok iyi bir demir kaynağıdır. Demir, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır. Demir eksikliği anemiye neden olabileceğinden, günlük diyetinizde kekik içeren anemi önlenmesine yardımcı olabilir.

SİVİLCE KARŞITI

Antiseptik ve mikropları önleyici özelliği kekik suyunun sivilce ve akne tedavisinde kullanılmasını sağlamaktadır. Sivilce oluşumunu azaltmak ve mevcut sivilcelerin iyileşme süresini kısaltmak için gün içinde bir parça pamukla kekik suyu sürebilirsiniz.

EGZAMAYA ÇARE

Böcek ısırığı, egzama veya diğer nedenlerle oluşan inatçı kaşıntılar için kekik suyu kullanabilirsiniz. Bir parça pamuğa birkaç damla kekik suyu damlattıktan sonra bölgeye sürün ve kurumasını bekleyin.

SAÇLARI CANLANDIRIR

Kekik yağı binlerce yıldır incelen saç tellerini canlandırmak ve saç köklerini güçlendirmek için kullanılan doğal yağlar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda antibakteriyel özelliklerinden dolayı kepek tedavisinde de etkilidir.