Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“KADIN VE ŞİDDET” KONFERANSINA BÜYÜK İLGİ

“KADIN VE ŞİDDET” KONFERANSINA BÜYÜK İLGİ
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Pembe Salonda Türk Dünyası Topluluğunun düzenlediği Kadın ve Şiddetin psikolojik ve hukuksal boyutu hakkında Avukat Fatma Kubilay ve Psikolog Hilal Gökçurak konferans verdiler.


Haber: S.Sevgül Kaba-Göknur Ünaldı

BAİBÜ Pembe Salonda yapılan konferans saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlatıldı. Konuşmacı Avukat Fatma Kubilay, “Gönül isterdi ki kadına şiddet gibi bir konuyu konuşmayalım daha güzel bir konuyu konuşalım ama maalesef ülkemizin ve dünyanın gerçeği, ülkemizde her geçen gün şiddet artıyor bunu önlemek için ne yapabiliriz diye düşünüp bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu tür ortamlarda bir araya gelip konuştuğumuz zaman inşallah biraz daha etkili olabileceğini ve bilinçlenmenin de faydalı olacağını, bilginin kimseye zararı olmayacağını düşünüyorum'' dedi. Şiddetin çeşitlerine değinen Fatma Kubilay psikolojik, ekonomik, cinsel, fiziksel ve öldürmeye kadar giden şiddet olarak kategorize etti.

''Lütfen Duyarsız Kalmayalım!''

Kubilay, “şiddet komşumuzaysa ya da sokakta gördüğümüz birineyse yarın bizlere olmayacak diye bir şey yok. Bunu her zaman düşünerek hareket edelim ve bu konuda duyarlı olalım” dedi.

"10 Pilot İlde Olan Şiddet Önleme Ve İzleme Merkezi Bolu’da Da Var"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, şiddetle etkin mücadelede koruyucu ve önleyici tedbirler alarak şiddet mağduru bireylere (kadın ve erkeklere) destek vermek için kurulan Bolu Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) hala faaliyetlerini sürdürüyor.

Psikolog Hilal Gökçurak, şiddet gören kadınların ortak özelliklerinde “genellikle aile ortamında pasif kalmış, sosyal desteğe sahip kişiler” olduğunu belirtti. Şiddet uygulayan erkeklerin özelliklerine değinen Gökçurak, “genellikle sınırlı bir çevreleri var ama bu insanlar kendilerinin tanımlanmasını istendiğinde asla şiddete başvurmayan iyi bir arkadaş, iyi bir vatandaş olarak tanımladığını söylüyor” diyerek sözlerine devam etti.

“Çocuklarımızı Yetiştirirken Kalıp Yargılardan Uzak Duralım”

Gökçurak, "Kadınlık rollerine benimsetirken kız çocuklarına öfke, kızgınlık gibi duyguları yakıştıramıyoruz. Kızlar ağlar, erkekler öfkelenir bu tür kalıp yargılardan uzak durmalıyız" dedi.

Konferansta dikkat çeken detay ise salonda bulunan koltuklara öldürülen her kadının isminin yazılmış olmasıydı. İsmail Akgül konferans sonunda Türk gençlerinin eşlerine ve kadınlarına ne kadar sahip çıktığının bilinci içerisindeyiz diyerek konuşmacılara çiçek ve plaket takdim etti.