Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

İZZET BAYSAL’A SAYGI, ŞÜKRAN VE MİNNET

İZZET BAYSAL’A SAYGI, ŞÜKRAN VE MİNNET
İzzet Baysal Vakfı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (BAİBÜ) kurucusu merhum İzzet Baysal için Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı, BAİBÜ ve Bolu Kent Konseyi tarafından düzenlenen geleneksel 33. ‘İzzet Baysal Şükran Günleri’ başladı. Törene katılanlar, Bolu Belediyesi bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde ‘İzzet Baysal’a Saygı Yürüyüşü’ ne katıldı. Anıtpark’tan İzzet Baysal Caddesi’ne kadar devam eden yürüyüşün ardından İzzet Baysal Anıtı önündeki programda duygu dolu anlar yaşandı.

Haber: Aslı Akış

Törene; Bolu Valisi Ahmet Ümit, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Haluk Saygılı, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ve eşi Solmaz Baysal, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri,  siyasi parti temsilcileri, okul müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İzzet Baysal anıtı önünde düzenlenen programa ilk olarak Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı İzzet Baysal Heykeline çelenk koydular. Akabinde Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende ilk olarak gençlik adına BAİBÜ Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencisi Yasin Çelik, kendi gözünden İzzet Baysal’ı anlattı.

“ÜNİVERSİTEMİZ BU SÜRECİN NİHAİ AŞAMASIDIR”

Bolu’da ilkokula İzzet Baysal adını taşıyan bir okulda başlayıp, üniversite eğitimini yine İzzet Baysal adını taşıyan bir kurumda bitirebileceğine dikkat çeken BAİBÜ Tıp Fakültesi öğrencisi Yasin Çelik, “Üniversitelerin bir şehre, bir bölgeye yaptığı ekonomik, sosyo-kültürel katkı Bolu ilimizde canlı bir şekilde karşımızda durmaktadır. Bugün; Bolu’da doğan bir çocuğun, anaokulundan başlayıp üniversite hayatının sonuna kadar, bütün tahsilini, İzzet Baysal’ın altyapısını kurduğu eğitim kurumlarında tamamlaması mümkündür. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitemiz bu sürecin nihai aşamasıdır. Ben de naçizane bunun bir örneği olarak, Türkiye’nin hatta dünyanın dört bir yanından ilim yoluna düşüp Bolumuza gelen ulusal ve uluslararası üniversite öğrencileri adına, sizlerin karşısında olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

“SAYISIZ PEK ÇOK ESER GÖRMEKTEYİZ”

İzzet Baysal’ın bıraktığı emanetlere sahip çıkan İzzet Baysal Vakfı’na teşekkür eden Çelik, “İçinde yaşadığımız, yuvamız, Bolu’muzun hangi köşesine gidersek gidelim, sağlıklı ve eğitimli insan yetişebilmesi için bütün gücünü buna adamış İzzet Baysal’ın ismini taşıyan, yediden yetmişe herkese hizmet veren sayısız pek çok eser görmekteyiz. Saygıdeğer büyüğümüzün, ‘En büyük eserimdir.’ dediği üniversitemiz başta olmak üzere, tüm bu emanetleri korumaya ve yaşatmaya devam eden bir diğer büyük eseri olan İzzet Baysal Vakfının çok değerli kurucularına ve yöneticilerine teşekkür eder şükranlarımızı sunarız” ifadelerini kullandı.

“SAYGI VE RAHMETLE ANIYOR ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ”

Çelik, konuşmasının sonunda İzzet Baysal’ı yâd ederek, “Şehrimizin adeta gözbebeği olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin biz öğrencileri, üniversite hayatının sadece eğitimle sınırlı olmayıp, burada kazandığımız vizyon ve değerlerin de bunun önemli birer parçası olduğunun bilincindeyiz. Bu vesileyle hayırseverliği, örnek kişiliği ve öğütleriyle geleceğimizi aydınlatmaya devam eden, çok sevdiği üniversite gençliğinin kalbinde yatmakta olan İzzet Baba’mızı sevgi, saygı ve rahmetle anıyor, minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhu şad olsun” diye konuştu.

NECDET GÖREN, İZZET BAYSAL’I ANLATTI

Bolu halkı İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Necdet Gören, İzzet Baysal Şükran Günleri’nin bugünlere nasıl geldiğini ve merhum İzzet Baysal’la olan anılarını anlattı.

“İSTERDİM Kİ SEN DE ARAMIZDA OL, SEN DE YAŞA, SEN DE GÖR”

İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal ise yaptığı konuşmada, merhum İzzet Baysal anısına kaleme aldığı 22. mektubunu okudu. Ahmet Baysal, “Sevgili Amca, “Bu kadar zengin bir programı ben görmedim, inşallah yaşayacağız. Ama ben isterdim ki sen de aramızda ol, sen de yaşa, sen de gör… Çok güzel bir program bir hazırlanmış. Dolu dolu bir gün yaşayacağız. Bugün buraya gelirken benim yerimde senin olmanı isterdim. Gözlerim yaşararak geldim.  Karşılıksız verdin, onlarda bir şey istemedin. Ama bugün bir 11 Mayıs tüm Boluluların sana şükranlarını göstermeye yeter de artar bile.  Sana vereceğim haberlerin başında evvela şükürler olsun aşağı yukarı, 2021’den beri yaşadığımız COVID pandemisini nispeten atlatmış olarak görüyoruz, Allah’a şükrediyorum bu nedenle. Bu nedenledir ki bugün sana toplu olarak Bolulular sevgi ve saygılarını sunmaktan mutlu oluyorlar.

Bizlerden beklediğin haberlere gelince, vakfın doğru yolda, hedeflerin doğrultusunda ilerlemeye devam ediyor, emin ol devam edecek. Bolulular, bundan sonra bugüne kadar yapılanlar büyüklüğünde eserler beklemesin vakıftan. Çünkü vakıf bildiğiniz gibi amcamın varlığının gelirleri ile yapılıyor. O gelirlerin yüzde 67 buçuğu ile yapılıyor. Fakat iki sene önce rahmetli bana 1998 yılında, merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile beraber temeli attıkları İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesinin açılışında, Bolu’ya memnuniyetle dönerken, iki açılış daha yapmıştı. ‘Oğlum, Ahmet sıra artık hukuk fakültesine geldi’ demişti.  Ondan ilk defa hukuk fakültesi ismini 1998 yılında Bolu’dan İstanbul’a dönerken duydum. Dolayısıyla o günden itibaren ben de onun vasiyetini yerine getirmek için rektörlerimizin her birine rica ettim. ‘Bir an evvel YÖK’ten buraya hukuk fakültesi yapın, biz vakıf olarak yapmaya hazırız.’ Fakat uzun süre cevap alamadık. Zannediyorum rektörüm Hayri Coşkun zamanında, beraber YÖK başkanından randevu aldık, Ankara’ya gittik. Bizim İzzet Baysal Üniversitesine bir hukuk fakültesi kararı verirseniz, vakıf onu yapmaya hazırdır dedim. O tarihte verdiği cevap, ‘Bütün üniversiteler hukuk fakültesi istiyor ama bugüne kadar yapılan hukuk fakültelerimiz yeterlidir. Fazlasına ihtiyaç yok’ dediler, biz de boynu bükük geriye döndük. Aradan 5 sene sonra vakıf olarak programlara devam ederken ben her sene 1 ümitle YÖK’ten hukuk fakültesi kararının gelmesini bekliyordum. En son sanırım Baysal Lisesinin açılış töreninde beklediğim bu haber gelmeyenince, o sırada Mengen’de Konak köyü köylüleri gastronomi yüksekokulu açılması için 23 dönüm arazi hibe etmişler. Tapusunu dahi vermişler. Dolayısıyla ben hukuk fakültesi haberini beklerken, Mengen’i teklif ettiler.

“HUKUK FAKÜLTESİNE BAŞLADIK”

Yönetim kurulu arkadaşlarımızla Mengen’e başlama kararı aldık ve işte bu sene cumartesi günü devir teslim yapacağımız Mengen’i başladık. Fakat ne tesadüftür ki YÖK’ten üniversiteye hukuk fakültesi kararı geldi. Bunu anlatmamın nedeni, amcamın vasiyeti olduğu için büyük bir maliyette olan Mengen devam ederken hukuk fakültesine de başladık, acilen. 3 buçuk senede ilk defa olarak vakıf 2 büyük inşaata devam etmiş oldu. Bu bizim vakfın başkanı, rahmetli amcamın emrettiği gibi, ‘Sakın varlığınızdan ve ya öz varlığından harcamayın, her harcamayı, her hayrı benim size bıraktığım gelirlerle yapın’ demişti.”

“İZZET BAYSAL DEVAM EDECEK BİR HÜVİYETE SAHİP”

Bazı insanların ölümden sonra yatırımlarıyla yaşamaya devam ettiğini, İzzet Baysal’ın da o kişilerden birisi olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Alişarlı, “Dünyada nice insanlar vardır ki öldüğünde bile yaşamaya devam eder. Dünyada nice insanlar vardır ki ismi bir şehir ile özdeşleşir. Dünyada nice insanlar vardır ki açtığı bir çığır ile nice hayırseverlere ilham olur. Dünyada nice insanlar vardır ki kurduğu vakfın hayırları ile insanların hayatlarını değiştirir. Dünyada çok nadir insanlar vardır ki bu özelliklerin tamamını ve daha fazlasını üzerinde barındırır. İşte o büyük hayırsever Merhum İzzet Baysal, tarihe bıraktığı hayır izi ile dünya durdukça devam edecek bir hüviyete sahip olmuştur” dedi.

“ŞEHRİN GELİŞMESİ İÇİN SAYISIZ ESER KAZANDIRMIŞ”

İzzet Baysal’ın yatırımlarıyla Türkiye’ye öncülük ettiğini belirten Rektör Alişarlı, “İzzet Baysal özellikle eğitime yaptığı yatımlarıyla daha gelişmiş ve müreffeh bir Türkiye ideali yatmaktaydı. İlklerin insanı, bu ideal için ülkemizdeki ilk entegre döküm fabrikasını açarak ülke sanayisine, ekonomisine ve istihdamına yaptığı katkı ile üzerine düşeni fazlasıyla yapmış, fabrika yerli üretim ürünleri sayesinde alanında dışa bağımlığı kaldırmıştı. İzzet Baysal, ayrıca ilk vakıf destekli devlet üniversitesi üniversite kurarak da bu öncülüğe devam etmiş, doğduğu şehrin gelişmesi için sayısız eser kazandırmış nice hayırsevere ilham olmuştur” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALARIMIZA DURMADAN DEVAM EDİYORUZ”

BAİBÜ olarak gerçekleştirdikleri BATIKAF fuarına ilişkin de konuşan Rektör Alişarlı, “Bizler Üniversite olarak İzzet Baysal’ın eğitime verdiği destek ile büyük ve güçlü Türkiye ideali kapsamında çalışmalarımıza durmadan devam ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Koordinasyonunda düzenlediğimiz Batı Karadeniz Kariyer Fuarında (BATIKAF) ülkemize en büyük katma değeri sunan kamu kurum, kuruluş ve özel sektör temsilcileriyle, Üniversitemiz dahil 17 üniversitede eğitim gören yaklaşık 50 bin genci buluşturduk. Organizasyonda onlarca seminer, konferans, panel ve atölyeler gerçekleştiren BATIKAF neticesinde oluşan sinerji, on binlerce öğrencimizi yüzlerce işveren ile buluşturarak büyük ve güçlü Türkiye hedefine bir katkı vermiş olduk. Bu manada Üniversite olarak, ülkemizin en büyük işverenleri ile gençlerimizi kaynaştırarak nice İzzet Baysalların önünü açmış olmaktan ve O’nun gibi ilham vermekten olayı sevinçli ve gururluyuz” diye konuştu.

“BİR TOPLUMDA HERKESİN GÖNLÜNE GİREBİLMEK HİÇTE KOLAY DEĞİLDİR”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İzzet Baysal’ın sağlığında helal kazancını, maddi ve manevi tüm birikimini doğup büyüdüğü topraklara, Bolu’ya adamış, Türkiye’de eşi benzeri olmayan, değerli insan, büyük hayırsever olarak vurguladı. Özcan; “Bir toplumda herkesin gönlüne girebilmek hiçte kolay değildir. İşte siz, yaptığınız yatırımlarla Boluluların gönlüne “İzzet Baba” olarak girdiniz. Bolu bugün Türkiye’nin en yaşanılabilir, en güzel şehirlerinden bir tanesi ise, bu değerli şahsınızın ve kurucusu olduğunuz vakfın eğitimden sağlığa birçok alanda yaptığı yatırımlar, kazandırdığı büyük eserler sayesindedir.” dedi.

“AHMET AMCA”YA SAHİP OLDUĞUMUZ İÇİN GERÇEKTEN ÇOK ŞANSLIYIZ”

Boluluların Ahmet Baysal’a sahip olmasını büyük şans ifadesiyle değerlendiren Özcan; “Öyle ki artık Bolu’da atılan her adım, eserlerinize çıkmaktadır. O nedenle biz Bolulular, “İzzet Baba”ya, “Ahmet Amca”ya sahip olduğumuz için gerçekten çok şanslıyız.  Bolu’nun seçilmiş Belediye Başkanı olarak her gittiğim yerde “İzzet Baysal şehri Bolu’ya hizmet ediyorum” demenin verdiği onur ve gururu her zaman yaşıyorum. Bu duyguyu kelimelerle anlatmam mümkün değildir. Bu onur ve gururu şahsıma yaşattığınız için sizlere şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“MEKÂNINIZ CENNET OLSUN BÜYÜK HAYIRSEVER İZZET BABA”

Özcan son olarak, İzzet Baysal’ın emaneti İzzet Baysal Vakfına sahip çıkıldığını dile getirerek; “İzzet Baba; Bizler her ne kadar 11 Mayıs’ta size şükranlarımızı sunmak için bugünü düzenlesek de, biliyoruz ki asıl görevimiz “Bolulular bu vakıf sizindir, ona sahip çıkınız’ diyerek bizlere emanet ettiğiniz İzzet Baysal Vakfı’na sahip çıkmaktır. Emanetinize bugün olduğu gibi gelecekte de sahip çıkmaya devam edeceğimizden hiç şüpheniz olmasın.  Bu duygu ve düşüncelerle, ‘İzzet Baysal’ adını ve eserlerini gelecek nesillere taşıyacağımızın sözünü vererek, sizlere Bolu’ya kazandırdığınız sayısız eserler için bir kez daha şükran ve minnetlerimi sunuyorum. Mekânınız cennet olsun büyük hayırsever İzzet Baba” diye konuştu.

“KARŞILIK BEKLEMEDEN YAPILAN İYİLİĞİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ VAKIF MÜESSESESİDİR”

AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, İzzet Baysal isminin öneminden bahsederek; “İnsanoğlu iki kapılı bir han olan dünya misafirhanesinden göç edip gittiğinde gök kubbede hoş bir seda bırakmak istiyorsa insanların fikirlerini, düşüncelerini ve hayata bakış açılarını olumlu yönde etkileyecek bir iz bırakmalı. Karşılık beklemeden yapılan iyiliğin en güzel örneği bizim medeniyetimizin en önemli temel taşlarından olan vakıf müessesesidir. İzzet Baysal ismi ve elbette ailesi sahip olduğu varlığı insanların istifadesi için vakfetmenin simgesi olmuştur” dedi.

“EĞİTİM, SAĞLIK VE SOSYAL TESİSLER OLARAK 146 KALICI ESER, DONANIMLAR VE SOSYAL YARDIMLAR YAPILDI”

İzzet Baysal vakfının aracılığıyla bugüne kadar eğitim, sağlık ve sosyal tesisler anlamında pek çok yatırım yapıldığının altını çizen Aydın; “Peygamberimiz şöyle buyuruyor; “Bir Müslüman herhangi bir ağaç veya bitki dikerse, ondan yenilen şey kendisi için sadakadır, yabânî hayvanların yediği şeyler sadakadır, kuşların yedikleri sadakadır, bir kişinin ondan alıp eksilttiği şey de kendisi için sadakadır.” (Müslim, Müsâkât, 7) İşte bir bitkinin dahi ehemmiyeti bu kadar fazla iken;  Kurucusu İzzet Baysal olan vakıf aracılığıyla bugüne kadar eğitim, sağlık ve sosyal tesisler olarak 146 kalıcı eser, donanımlar ve sosyal yardımlar alanında bugünkü değeriyle 1 milyar 231 milyon 822 bin 633 lira harcandı. Rabbim inşallah yaptığı güzel hayırları sadaka-i cariye niyetine kabul etsin. Hamdolsun devletimiz her yıl üniversitemizden, hastanelere varıncaya kadar bütçesini artırarak yapılan yatırımlara katma değer sağlamaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“DOĞUMDAN ÖLÜME KADAR BU ŞEHRİN İNSANLARI NEREYE BAKSA ONUN ESERLERİNİ GÖRÜYOR”         

Milletvekili Aydın, İzzet Baysal’ın bolu için önemli bir değer olduğuna vurgu yaparak; “İzzet Baysal öyle bir değer ki doğumdan ölüme kadar bu şehrin insanları neredeyse her kurumun kapısında onun adını, nereye baksa onun eserlerini görüyor. Hastanede doğuyorsunuz, anaokulundan üniversitesine kadar tüm eğitim hayatınızda okullarına gidiyorsunuz. Öyle bir değer ki bıraktığı en büyük eseri İzzet Baysal Vakfı ve onun izinden giden Baysal ailesi sayesinde ölümünden sonra dahi şehrin her ihtiyacına ortak oluyor. Öyle bir değer ki konu o olunca şehir onun adı etrafında birleşiyor. Ben bu vesileyle merhum İzzet Baysal’ı bir kez daha rahmetle ve minnetle yad ediyor, İzzet Baysal Şükran Günleri’mizin hayırlı olmasını diliyor, organizasyonda emeği geçen tüm paydaşlara ve katılımcılara şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

“BOLU İZZET BAYSAL İSMİYLE ÖZDEŞ”

Bolu Valisi Ahmet Ümit,  Bolu'nun, İzzet Baysal ismiyle özdeşleştiğini vurgulayarak; “Bolu ili İzzet Baysal adı ile öyle özdeşleşmiş ki eğitim ve sağlık tesisleri, sosyal hizmet bursları, yardımları ve Üniversitenin tesis ve donanımları ile İlimizin her noktasında 35 yılda inşa edilen toplam 146 eseri ile adını her yerde görmek mümkündür. Vefatından sonra da İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Baysal Beyefendi ve Vakıf üyelerinin teslim aldıkları hizmet bayrağını aynı heyecanla taşımaları neticesinde ilimize yapılan bu değerli hizmetler artarak devam etmektedir” diye konuştu. 

“İZZET BAYSAL’IN ESERLERİYLE BOLULULARIN ZİHNİNDE VE KALBİNDE YAŞAMAYA DEVAM EDECEK”

Merhum İzzet Baysal’ın eserleriyle Bolu halkının zihninde ve kalbinde yaşamaya devam ettiğinde de dikkat çeken Vali Ümit; “O’nu gönül tahtına oturtan Bolu Halkı, eğitim ve sağlık başta olmak üzere ilimize kazandırdığı tesislerine bağışları ile katkıda bulunarak yatırımların gelişmesi için destek verip kadirşinaslıklarını sürdürmektedirler. Bugüne kadar da yaklaşık 300 vatandaşımız sağlık tesislerimizde kullanılmak üzere yaptıkları bağışlarla destekte bulunmuşlardır.” ifadelerini kullandı.

“İZZET BAYSAL’IN 10 ALTIN ÖĞÜDÜ BİZLERE ESİN KAYNAĞI OLMALI”

Merhum İzzet Baysal’ın 10 Altın öğüdünü de hatırlatan Vali Ümit; “Hayırseverliği ile tanınmış olmasından ziyade mütevaziliği, tasarruflu olması, az ve öz konuşması, girişimciliği ile de hatırlanmalıdır. Bugünlerde insanların ihtiyacı olan birlik beraberliği, paylaşmayı, anlaşmayı, sevme duygularını on altın öğüdü ile öyle güzel anlatmış ki sözleri bizlere esin kaynağı olmalıdır” şeklinde konuştu.

Vali Ümit, İzzet Baysal’ın kurduğu vakfa sahip çıkılacağına dair görüşünü de paylaşarak; “Boluların İzzet Baysal’ı unutmayacaklarına ve kurmuş olduğu Vakıfa sahip çıkacaklarına gönülden inanıyorum. “Vakfet, Yaşa, Yaşat” mefkuresiyle İzzet Baysal Vakfı’nın kurucusu olan Büyük Hayırsever İzzet Baysal’ı bu anlamla günde bir kez daha rahmetle yad ediyorum.” Dedi

HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ BEĞENİ TOPLADI

Protokol konuşmalarının ardından düzenlenen Bolu yöresel halk oyunları gösterisiyle program sona erdi.

İzzet Baysal Şükran Günleri, 14 Mayıs'ta BAİBÜ Gastronomi ve Aşçılık Meslek Yüksekokulu kampüs devir teslim töreniyle sona erecek.

Etiketler: