Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

İŞTE İMAR BARIŞI BAŞVURU SAYISI!

İŞTE İMAR BARIŞI BAŞVURU SAYISI!
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan İmar Barışı'ndan faydalanmak için Bolu’da 11 bin 199 kişinin başvuruda bulunduğunu söyledi. Kazgan; “İlimizde 11 bin 199 kişi yapı kayıt belgesi almış durumda. Bu yapı kayıt belgesi ile ilgili hazineye ödenen tutar 22 milyon 188 bin TL. 31 Aralık’a kadar benim tahminin 30 milyon civarında olacaktır” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Osman Kazgan, Bolu’nun İmar Barışına başvuru yapanlar sıralamasında 52’inci, hazineye ödenen tutar sıralamasında ise 40’ıncı sırada yer aldığını ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan “İmar Barışı” kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için yapı kayıt belgesi verilebileceği, bu tarihten sonra yapılan yapılar imar barışı kapsamı dışında tutuldu. Bu tarihten sonra yapılan imar barışına başvuruda bulunan yapılarla ilgili sıkı denetimler yapıldı. Ayrıca, imar barışına aykırı başvuruda bulunanlar hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu. Öte yandan Yapı Kayıt Belgesi başvuruları ve bedel ödeme süresi tarihinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile 31 Aralık 2018’e kadar uzatıldığı belirtildi.

Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan, imar barışından faydalanan kişi sayıları hakkında bilgiler vererek; “İmar barışı süreci 31 Ekim 2018’de normal süreç bitmişti. Hükümetin yapmış olduğu çalışma sonucu 31 Aralık 2018 tarihine kadar süre uzatıldı. Bu sürecin uzatılması ile beraber bizlerde kurumda bir rahatlama yaşadık. İnsanlarımız genelde son dakikalarda geldiği için onlar açısından da iyi oldu. Bu 3 aylık süre içerisinde vatandaşlara bizlerde rahat olarak bu hizmeti vereceğiz. Şu ana kadar ilimizde 11 bin 199 kişi yapı kayıt belgesi almış durumda. Bu yapı kayıt belgesi ile ilgili hazineye ödenen tutar 22 milyon 188 bin TL. 31 Aralık’a kadar benim tahminin 30 milyon civarında olacaktır” diye konuştu.

“SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ”        

Devleti kandırmak, yalan beyan vermekten dolayı savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirten Kazgan;  “Bolu’da öncelikli olarak 2018 yılında yapılan yapıların tespit çalışması yapıyoruz. Bizden ayrı olarak Tarım İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’ de bu tespitleri yapıyor. Bunları kaymakamlık, il özel idaresi ve belediyemize bildiriyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Elbette kanunla verilmiş bir hak var. 2017 ve öncesi yapılan yapılar bu imar barışında faydalandıkları takdirde bu yapıyı yıkılana kadar kullanma hakkına sahip olacaklar. Ancak 2017 yılında sonra yani 01.01.2018 tarihi itibari ile yapılan yapılar ise kaçak yapılar oluyor. Bunlar imar barışından faydalansalar dahi yıkılma ile yüz yüzeler.  İmar kayıt belgesi almaları ve tespitimiz sonucunda biz bu vatandaşların 2018’de yapıyı yaptıklarını bildiğimiz için bunlarla ilgili devleti kandırmaktan, yalan beyan vermekten savcılığa suç duyurusunda bulunacağız ve şu an için bunlara da başladık” ifadelerini kullandı.

“432 KAÇAK YAPI TESPİT ETMİŞİZ”

İmar barışı kapsamında merkez ve ilçelerde tespit edilen kaçak yapıların olduğuna dikkat çeken Kazgan; “Kendi kurumumuz olarak şu ana kadar yapmış olduğumuz tespitlerde merkez ilçede 215, Gerede 71, Seben 14, Yeniçağa 8, Dörtdivan 114, Mengen 10 olmak üzere toplamda 432 kaçak yapı tespit etmişiz. Bunların yıkımı içinde ilgili kaymakamlıklara yazıları yazdık. Kaymakamlarımız ile oturup konuşacağız. Yıkılacak yapılarda hata yapmamak ve bunların 2018’de yapıldığının tespitini istiyorlar. Biz bu tespitlerimizi onlara vereceğiz sonrada İl Özel İdarelerimizden bu yapıların yıkımını isteyeceğiz. Tespit yapmadığımız Mudurnu, Kıbrıscık ve Göynük ilçelerimiz var. Bu ilçelerimize de ekiplerimiz tespit çalışmalarına başladılar” şeklinde konuştu.

“DEVLETİN VERDİĞİ HAKTAN FAYDALANSINLAR”

Son olarak vatandaşlara çağrıda bulunan Osman Kazgan; “Genel itibari ile yaylalarımızda müstakil evlerimizin hemen hepsinin bu imar barışından faydalandığı kanaatindeyim. Ancak müstakil ev dışında birkaç daireden oluşan yapılarda vatandaşlarımız birbiri ile anlaşamadıklarından 3 tanesi imar barışından faydalanmak istiyor 1 tanesi faydalanmak istemiyor. Onu ikna etme çalışmaları gibi durumlardan dolayı imar barışından faydalanamayan vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımızda artık süre uzatımı olmayacağını bilsinler. 31 Aralık’a kadar mutlak surette başvurularını tamamlasınlar. Başvurularını tamamlamayan vatandaşlarımız bu haklarını kaybedecekler. Kaçak yapılar gerek imar kanunu 32. ve 42. Maddesi, gerekse gecekondu kanunu kapsamında yıkımı gerçekleştirilecektir. Biz elbette ki istemeyiz hiçbir vatandaşımız bu durumla karşı karşıya kalsın. Devletin kendilerine vermiş olduğu bu haklardan faydalanmalarını kendilerine tavsiye ediyorum” dedi.