Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

İSMAİL ÜNALAN ARICILARA DON UYARISI YAPTI

İSMAİL ÜNALAN ARICILARA DON UYARISI YAPTI
Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, arıcıları devam eden soğuk hava ile ilgili uyardı. Ünalan; “Arıların beslemelerini yapmaları gerekiyor. Kovanları mümkün olduğunca açmadan, ısıyı kaybetmeden arıları daha fazla sıkıştırmak suretiyle bu süreyi atlatmaları gerekiyor.” dedi.

Haber: Aslı Akış

Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, mevsimlerin ileri kaymasının, genç arıların üşüme tehlikesiyle baş başa kalacağını, arıcıların çok dikkat etmesi gerektiğinin altını çizerek, arıların yavrulamaya başladığını vurguladı. 

“HAZİRAN AYINA KADAR BİZ BİR KOVANDA 80 BİN ARI OLMASINI İSTERİZ”

Bolu'da sabit arıcılık yaptıklarına değinen Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan; “Bizim mevsimimiz, nisan-mayıs-haziran aylarıdır. Üç ay bizim arımız çalışır, gelişir ve bal alırız. Haziran ayı bal mevsimimizdir. Haziran ayına kadar biz bir kovanda 80 bin arı olmasını isteriz. Arıcılarımız bu mevsimde dikkat etmezlerse, 80 bin arı yapma şansları olmayacağından dolayı bal verimi düşük olacaktır. Dolayısıyla bu dönem hassas, önemli. Onun için arılarına iyi bakmalarını, üşütmemelerini, kovanlarını fazla açmamalarını özellikle istiyoruz. Açıp, kapatmaları lazım. Bu 30-35 derece olan sıcaklığı kaybettirmemeleri önemli. Arıcılarımız bunun çok fazla bilemeyebilirler. Arıcılar için bu olmazsa olmazımızdır. Aynı insan vücudu sıcaklığı gibi 30-35 derece sıcaklığı kaybettirmeden arıların bakımını yapmaları lazım.” şeklinde konuştu.

“ŞU ANDA POLEN YOK”

Ünalan, yeni çıkan yavruların beslenmeye, polene ihtiyacı olduğunu anlatan Ünalan, “Gündüzleri havalar iyi, geceleri soğuk oluyor. Arı gündüz açılır gece yatan yavrunun üzerine kuluçka yapması lazım. Bu kuluçka yapabilmesi için arılarında beslenmeli. Arı şuanda yavruyu yaptı. Çıkan yavruların beslenmesine polene ihtiyacımız var. Şu anda polen yok. Mevsim olarak dengesiz iklim kuşağı geçirdiğimiz için, polen olmadığı için burada arıcımızın polen gıdalarını vermesini gündeme getirmemiz lazım. Bu çıkan yavruların polen ikameli besinden istifade etmesi lazım. Arıcı yapamazsa bunu anne sütü emmemiş çocuğa benzerler. Hastalıklara direnci kalmaz. Gidip bal getirme imkanı olmaz. Kovanın içinde arı vardır ama işlev yapamaz. Bu da bal verimini olumsuz yönde etkiler." İfadelerini kullandı. 
Etiketler: bolu haberler