Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

İkinci el otomobil alacaklara uyarı

İkinci el otomobil alacaklara uyarı
Sıfır araç sıkıntısı ikinci el otomobile olan talebi arttırdı. Talep ile beraber fiyatlar da arttı. 2020’nin sonlarında sıfır araç talebinin karşılanmaya başlaması ile ikinci ellerde fiyat düşüşü yaşanmıştı. Fakat döviz kurundaki artış ve tekrar başlayan sıfır araç sıkıntısı ile fiyatlar yükselmeye başladı. Dünyayı saran mikroçip krizi nedeniyle ikinci el otomotiv sektöründe hareketlilik yaşanıyor. Çip üretiminin arzı talebi karşılamayınca fabrikalar sıfır otomobillerde üretimi yavaşlatıyor. Umut Otomotiv sahibi İlhami Akça; “Şuanda fiyatlarımız sabit, bu nedenle yaz sezonuyla birlikte fiyatların tekrardan artışa geçeceğini düşünüyoruz. Mikroçip sıkıntıdan dolayı da fiyatların yükselmesi muhtemel” dedi.
Salgın sebebi ile üretim ve tedarik zincirinde bir çok sektörde aksamalar meydana geldi. Bunlardan biri de otomobil sektörü. Sıfır araç sıkıntısı yaşanınca talep ikinci el otomobile kaydı. Haliyle fiyatlar da yükseldi. 2020 yılının sonunda ise, üretim arttı, ikinci el araç fiyatlarında gerileme oldu.

Umut Otomotiv sahibi İlhami Akça ikinci el otomobil alım satımında hareketlilik yaşandığını ve yazın gelmesiyle fiyatlarda yükseliş olacağını ifade ederek, teknolojinin, internet sitelerinin ve vatandaşların sosyal medya sitelerinden araç alım satımı yapmasının etkisinden bahsetti.

Akça,  pandemi döneminde vatandaşların sıfır  ve ikinci el araç ihtiyacından değil de yatırım amaçlı araç aldığını belirterek paralarını değerlendirmek istediklerini dile getirdi. Araç fiyatlarına dair de bilgiler veren İlhami Akça;  “Aracın sıfırı 400 bin lira, 2019 model 2 yaşındaki bir arabaya 420 bin lira istiyor. Bayiye gitse 400 bin liraya sıfırı var, ama internet üzerinde vatandaş fahiş fiyatlar isteyebiliyor. Çünkü önü açık, egosunu tatmin etmek isteyen bile oraya arabasını koyuyor, bir rakam yazıyor. Buda nasıl oluyor? Vatandaş 400 bin lira olan araca 420 bin lira yazıyor, başka bir vatandaş bunu görüp o 420 yazıyorsa ben 430 yazayım diyor, öteki onu görüyor 440 yazıyor. Kartopu şeklinde büyüyerek gidiyor. Gerçek piyasa bu değil” şeklinde konuştu.

Yaz sezonuyla birlikte fiyatların tekrardan artışa geçeceğini düşündüğünü aktaran Akça; “Şuanda fiyatlarımız sabit, fakat bizim sektörümüzde yaz sezonuyla birlikte fiyatların tekrardan artışa geçeceğini düşünüyoruz. Ayrıca dünya çapında olarak da çip sıkıntısı var bütün araçlarda. Bu sıkıntıdan dolayı üretimi durduran firmalar var. Bunun da etkisiyle fiyatların yükselmesi muhtemel.” İfadelerini kullandı.